AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den İran'a yaptırım sinyali

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İran'a ülkedeki protestolarla ilgili yaptırım uygulanması zamanının geldiğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den İran'a yaptırım sinyali
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den İran'a yaptırım sinyali
GİRİŞ 13.10.2022 01:26 GÜNCELLEME 13.10.2022 01:26
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Von der Leyen, Brüksel'deki AB Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İran'daki protestolara değindi.

"Şiddete 'dur' demeliyiz. Kadınlar seçim yapabilmelidir." diyen von der Leyen, "Kadınlara yönelik baskıların mesullerini sorumlu tutmalıyız. Sorumlulara yaptırım uygulamanın zamanının geldiğine inanıyorum. İran halkına uygulanan şok edici şiddet cevapsız kalamaz." ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu da geçen hafta, İran'daki olaylarla ilgili bir karar tasarısı kabul etmiş, İran'dan Mahsa Emini cinayetiyle ilgili tarafsız soruşturma ve protestocuların serbest bırakılmasını istemiş, AB yönetimine ise Emini'nin ölümünden mesul kişilere yaptırım uygulaması çağrısında bulunmuştu.

Rusya'ya mesaj

Von der Leyen, "Biz gerektiği sürece Ukrayna'yı sonuna kadar desteklemeye devam etmeliyiz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "sebepsiz bir saldırganlık eylemiyle egemen Ukrayna topraklarını ele geçirdiğini, insanları silah zoruyla oy vermeye zorladığını" dile getiren von der Leyen, Putin'in nükleer silahlarla ilgili söylemine de değindi.

Von der Leyen, "Bu sadece Rusya'nın komşuları için endişe verici değil. Bu, tüm BM Sözleşmesi'ne yönelik bir saldırıdır. Putin, ilhakla ilgili konuşmasında, 'kurallara dayalı küresel düzen konusunda şimdiye kadar kim hemfikir oldu?' diye sordu. Ruslar bunu kesinlikle yaptı. Tıpkı dünyanın diğer tüm ülkeleri gibi BM Sözleşmesi'ni imzaladıklarında ve Helsinki Nihai Senedi'ni müzakere ederken yaptılar." diye konuştu.

"Rusya'nın en yakın müttefiklerinden bazılarının bile Putin'i eleştirdiğini aktaran von der Leyen, "Çin ve Hindistan'ın savaşla ilgili kaygılarını açıkça dile getirdiği Semerkant Zirvesi, Rusya için bir fiyaskoydu." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'e "aday" statüsü verilmesi

Von der Leyen, "Ve bugün, Bosna Hersek'e 'aday' statüsü verilmesini öneriyoruz. Gürcistan'ın Avrupa perspektifini de kabul ettik. Değişim rüzgarı bir kez daha Avrupa'da esiyor." diye konuştu.

İş birliği çağrısı

Von der Leyen, Çin'in tek başına küresel pazara hakim olmasını eleştirerek, "Dolayısıyla çözümün bir kısmı Kanada, Şili veya Avustralya gibi benzer düşünen ortaklarla iş birliğimizi hızlandırmaktır." diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı, benzer düşüncedeki demokrasilerle, AB'nin gelecek üyeleriyle ve daha "geniş mahallesiyle" başta enerji, uluslararası yatırım ve ham madde alanlarında iş birliği yapma çağrısında bulundu.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Rafet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir karaları doğru değil. Bu hakkı nereden alıyorlar. Devletlerin içindeki çetelerden ne farkları var. Al sana bunlarda uluslararası çete. Dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda dizayetmeye çalışıyorlar. Eminim oradaki masum kalkışmayı da terorize ederek vatandaşın aleyhine gelişecek bir noktaya getirecekler.
    Cevapla
  • kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    siz kendi derdinize yanın leğeni kaptırma yeter iranı rusyayı sizmi besliyorsunuz yaptırım yapsan noolacak esas yaptırımı abd size yaptı 50 katına enerji peşine düştünüz donacaksınızz yakında avrupa birliğinden çıkışlar başlar iflasın eşiğindesiniz
    Cevapla
  • Cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Sağa sola ahkam keseceğinize, kendi ülkelerinizdeki pretostolara çare bulun önce sahtekarlar
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayin von der leyen irana yaptirim dogru karar terör devleti irana dur demenin zamani geldi aynisi cin denen haydut devlete uygulanmali rusyaya gelince baris masasina ateskese davet olmadi zorlanmali nato rusya sinirina yakin silahlari geri cekmeli rusya ihlak ettigi bölgelerden kirim dahil geri cekilmeli karsiliginda tüm yaptirimlar kaldirilmali ve rusya Ukraine tazminat ödemeli canini kaybedenleri geri getiremeyiz ama ailelerini destekleye bilir ve daha fazla can kaybi olmasini engeleye biliriz yoksa bu savas cok uzun sürecek ve nükleer silah kulanilacak her sey daha kötü olacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Filistin protestoları 103 yıllık geleneğe damga vurdu! Dikkat çeken ayrıntı kaydedildi..
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı