Paşinyan'dan Türkiye ve Azerbaycan açıklaması: 1991 sınırlarına geri dönelim

Türkiye'yle sınırların karşılıklı açılması için olumlu mesajlar veren Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında toprak mücadelesinin bitmesi gerektiğini söyleyerek, 1991 yılındaki sınırlara geri dönme teklifi yaptı.

GİRİŞ 19.04.2023 10:31 GÜNCELLEME 19.04.2023 13:00
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, hükümetin eylem planına ilişkin 2022 raporunun görüşüldüğü meclis oturumunda, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine dair konuştu.

Nikol Paşinyan, "Ülkelerimiz arasında normal ilişkiler kurmak için büyük bir fırsat var" ifadelerini kullandı. Maraş depremlerini hatırlatan Paşinyan, bu fırsatın "depreme insani, iyi komşuluk değerlerine dayalı bir mantıkla yanıt vermeye karar verdiklerinde arttığını" söyledi.

"SINIRIN YENİDEN AÇILACAĞINI UMUYORUM"

"Türk hükümeti ve kamuoyunun da Ermenistan'ın eylemlerini bu şekilde algılayıp kabul ettiğini" aktaran Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Tarihi ve ilgili konuları algılama perspektifleri değişmemiş olsaydı, arama kurtarma ekibi ve insani yardım gönderme kararı almayacaktık. Türkiye de Ermenistan'ın samimiyetine inanmasaydı, kurtarma ekibi ve yardım için Margara Köprüsü'nü açmazdı" dedi.

Ermenistan-Türkiye sınırının yakında açılmasını umduğunu ve bunun iyi komşuluk ve normal ilişkilerin gelişmesi için temel oluşturacağını kaydeden Paşinyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın Ankara ziyaretini hatırlatarak, "Mirzoyan'ın Ankara ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı önünde dalgalanan düzinelerce Ermenistan bayrağı, sadece bir protokol özelliği değil, umutsuzluk içinde umudun bulunabileceğine dair şaşırtıcı bir farkındalıktı. Ermenistan ve Türkiye bayrakları, ilişkilerimizin ve yıkıcı depremin yıkıntıları üzerine çekildi" ifadelerini kullandı.

"1991 YILINDAKİ HARİTAYA DÖNELİM"

Paşinyan ayrıca, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşmasına yönelik müzakerelerin gidişatına ilişkin de açıklama yaptı.

İki ülkenin birbirinin toprak bütünlüğünü tanımanın ve gelecekteki toprak iddialarından kaçınmanın önemini vurgulayan Paşinyan, "Barışın sağlanması ve Ermenistan'ın gelişmesi için, 1991 yılındaki sınırları kabul etmemiz gerekiyor. Diğer ülkelerden herhangi bir toprak talebimiz olmadığı gibi asla da olmayacak" dedi.

Azerbaycan, SSCB'nin dağılmasından iki ay önce bağımsızlığını ilan etti. Bu ilanın ardından Ermenilerin ağırlıklı yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan tarafında kaldı. Bunu kabul etmeyen Ermenistan, Birinci Dağlık Karabağ savaşını başlattı. Ardından da katliamlarla Azerbaycan topraklarını işgal etti. Söz konusu durum, 2020 yılında 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ savaşıyla son buldu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 22
  • ¥^£M@z 11 ay önce Şikayet Et
    Karabag ermeni isgalindeyken ermeniler baktiki abd karabagi gasp ederek alacaklar yani herhangi bir bahaneyle abd yerleşecek, ondandirki azarbeycana kem kum edip azerbaycanikendilerine silah dogrultturup biraz zayet verip kaçtılar. Yani buradaki amaç karabag için Azerbaycan abd ile husumete girsin diye. Adamlar kurnaz,ruslarinda göz kırmasına karabagdan kaçtılar.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    daha bitmedi savaş esas nahcıvan Azerbaycan hattının tamamen birleştirilmesi var.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    a Anan güzel mi zengezur yükleniyor tığa
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hain kalleşe taviz yok, hem suçlu hem güçlü olamazlar, Azerbaycan ve Türkiyenin kabul edeceği haritayı ortaya çıkar, Türkler dürüst ve güvenilir komşudur,, Gaziantep ❤️❤️❤️❤️❤️
    Cevapla
  • memo can 1 yıl önce Şikayet Et
    ne 91 kafayimi yedin kayib ettin defol o topraklardan. vururn sunlari konusturtmayin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."