İngiltere'den benzinli ve dizel otomobil kararı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin net sıfır emisyona ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030'dan 2035'e erteleneceğini duyurdu.

İngiltere'den benzinli ve dizel otomobil kararı
İngiltere'den benzinli ve dizel otomobil kararı
GİRİŞ 21.09.2023 02:01 GÜNCELLEME 21.09.2023 02:01
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Sunak, Başbakanlık'ta yaptığı basın toplantısında, 2050'ye kadar ülkenin "net sıfır" karbon emisyonu hedefine ulaşmada, "yeni yaklaşımlar" benimseyeceğini açıkladı.

Ülkesinin net sıfıra emisyona ulaşmadaki yeni yaklaşımlarının "pragmatik, orantılı, gerçekçi ve İngiliz halkına karşı sorumlu" olacağının altını çizen Sunak, insanların üzerindeki yükü hafifletmek için bunları uygulayacaklarını söyledi.

BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLARA YÖNELİK SATIŞ YASAĞI 2035'E ERTELENDİ

Bu bağlamda, elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını belirten Sunak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu, Almanya ve Fransa gibi ülkelerle aynı doğrultuda, 2035'e kadar yeni benzinli ve dizel otomobiller ve kamyonetler satın alabileceğiniz anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, Darlington'da teraslı bir evde yaşayan bir aile için 10 bin sterline kadar mal olabilecek pahalı bir ısı pompası için kimseyi eski kazanını sökmeye zorlamayacağımız anlamına geliyor."

Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlarına devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağının altını çizdi.

'İNSANLARIN ZARARINA OLMAMALI'

Sunak, iklim değişikliği gerçekliğinden hiç kimsenin şüphe duyamayacağını ancak anlamlı demokratik tartışma olmaksızın insanların yaşamlarında değişiklik yapmaya zorlamanın iddialı bir yanı olmadığına dikkati çekti.

İngiltere'nin sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda dünyadaki diğer ülkelerden çok daha ileride olduğunu savunan Sunak, "Bu ilerleme göz önüne alındığında, hedeflerimize ulaşmanın gereksiz yere daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalan insanların zararına olması gerekmiyor." ifadesini kullandı.

Sunak, önceki hükümetlerin halkın desteğini almadan net sıfır emisyon hedefleri belirlemede çok hızlı hareket etmeleri nedeniyle var olan politikayı değiştirmek zorunda kaldığını kaydetti.

Başbakan Sunak, "Bu yolda devam edersek, İngiliz halkını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız ve ortaya çıkan tepki sadece belirli politikalara karşı değil, daha geniş misyonun kendisine karşı da olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

'2050 YILINA KADAR NET SIFIRA ULAŞACAĞIZ'

İngiliz Başbakan'ın yeni yaklaşım planları dün gece basına sızdırılmıştı

Sunak, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda da "İngiliz halkına asla gereksiz ve ağır tedbirler dayatmayacağız. Yine de uluslararası taahhütlerimizi yerine getirecek ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı önemsediğini, ancak mevcut yolda İngiliz halkının rızasını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını belirten Sunak, "Henüz hiç kimse insanların gözlerinin içine bakıp gerçekte nelerin söz konusu olduğunu açıklama cesaretini gösteremedi. Bu yanlış ve bugün net sıfıra ulaşmaya yönelik yeni yaklaşımla bu durum değişiyor." ifadelerini kullandı.

Başbakan Sunak'ın açıklamaları, İngiltere'nin net sıfır emisyon hedefi için belirlediği tarihlerin erteleneceğine ilişkin planların dün gece basına sızdırılmasının ardından geldi.

Bu gelişmenin ardından gece saatlerinde yazılı açıklama yapan Sunak, "yeni yaklaşım planlarını sızıntı nedeniyle değiştirmeyeceğini" vurgulayarak, politikacıların net sıfır emisyon hedefiyle ilgili maliyetler ve verilen ödünler konusunda dürüst olmadıklarını savunmuştu.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • byx68 7 ay önce Şikayet Et
    Bütün dünyanin elektrikli arabaya gecmedigi sürece ve o batarya sistemine çözüm bulunmadigi sürece mazot ve benzinde hicbir ülke vazgecemez. düsünsenize uzun yola gideceksin butun istanyonlarda batarya dolduran insan var, bin kilometrelik yolu 3 günde gidersin oda sansliysan.
    Cevapla
  • Türkiye 7 ay önce Şikayet Et
    Ne oldu, uyanıklık budur değil mi. Bizleri gaza getirin ama siz çizdim oynamıyorum. Eee biz de o anlaşmadan günü gelince pat diye çekileceğiz.
    Cevapla
  • Diesel 7 ay önce Şikayet Et
    Elektrikli otomobillere güven olmaz Durduk yere yanma tehlikesi var Elektrik enerjisi depo edilemez
    Cevapla
  • Burhan 7 ay önce Şikayet Et
    Sonra 2040 sonra 2050 diye gider bu.
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Yollarda çok elektirik pirizi ararsınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı