AB'den Bosna Hersek'e yeşil ışık

Avrupa Birliği Bosna Hersek'le üyelik müzakerelerine Mart 2024'te başlayabileceğini söyledi.

AB'den Bosna Hersek'e yeşil ışık
AB'den Bosna Hersek'e yeşil ışık
GİRİŞ 06.12.2023 17:13 GÜNCELLEME 06.12.2023 17:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Bosna Hersek'in bir yılda kat ettiği mesafeden övgüyle söz etti. Mart 2024'te üyelik müzakerelerine başlanabileceğini söyledi. Varhelyi, Brüksel'de düzenlenen AB-Bosna Hersek Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı'nın ardından Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo ile basına ortak açıklama yaptı.

AB'DEN VE BOSNA'DAN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Bosna Hersek'in kaydettiği bir yıllık ilerlemenin, adaylık statüsü verilmesinin doğru bir karar olduğunu gösterdiğini dile getiren Varhelyi, "Bosna Hersek'in daha fazlasını ve iyisini yapabileceğine inanıyoruz." dedi.

Varhelyi, hemen her alandaki reformlarda hızlı bir ilerleme görüldüğünü, ülkedeki tüm kurumlar ve siyasi partilerin önceliğinin AB üyeliği olduğuna şahit olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ülke genelinde, tüm kurumların işleyişinde büyük bir yaklaşım değişikliği bulunduğunu ifade eden Varhelyi, "Hükümetin özverili çalışmasını hepimizin takdir etmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi. Sözlerine "Gelecek sefer Bosna Hersek'in kaydettiği gelişmelerle ilgili güncelleme yaptığımızda, diyelim ki mart ayında, Konsey, üyelik müzakerelerinin başlatılması kararını alabilir" ekledi.

BOSNA YIL SONUNA TARİH BEKLİYOR

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo da Brüksel'e ülkesinden çok sayıda yetkilinin olduğu bir heyetle geldiğini ifade ederek, bu ilginin, Bosna Hersek'in AB yoluna mutlak bağlılığının göstergesi olduğunu söyledi.

Ülkesindeki kurumlar ve siyasi liderler arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi için tüm ön koşulları sağlayabileceklerine inandıklarını kaydeden Kristo, "Bosna Hersek'in, AB ile üyelik müzakerelerinin başlatılması için yıl sonuna kadar nihai bir tarih almasını bekliyoruz." diye konuştu.

"ADAY ÜLKE"

Kristo, AB ailesine katılımın ancak ülkesindeki kalıcı istikrar ve refah, reformların uygulanması, tüm düzeylerdeki yetkililerin koordine şekilde hareket etmesi ve anayasaya saygı duyulmasıyla sağlanabileceğini dile getirdi. Bakanlar Konseyi Başkanı Kristo, ülkesine AB yolunda verdiği destek için Varhelyi'ye teşekkür etti.

Bosna Hersek, 15 Aralık 2022'de "aday ülke" statüsü alarak AB üyelik sürecinde önemli bir adım atmıştı.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • İNSANLIK KAZANACAK* 4 ay önce Şikayet Et
    bosnalılar tuzağa çekiliyor natoya alınmayan bir ülkeyi Ab ye alacam vaadinde bulunmak akla ukranyayı getirtiyor.Sırpları kıskandırıp kışkırtma pesindeler demekki Balkanlarda savaş çıkartıp 3.Dünya savaşının fitilini yakmak istiyorlar!Bosnalılar temkinli hareket etmeli!
    Cevapla
  • İNSANLIK KAZANACAK* 4 ay önce Şikayet Et
    2025 te çökecek olan bir oluşuma bosna niye giriyorki? Artık bağımsız bir bosna toprağı olamayacak
    Cevapla
  • Derzeit 4 ay önce Şikayet Et
    Sömürge Birliği sömürmek istediklerini alıp sömürünün bitiminde kapı önüne bırakıyorlar...
    Cevapla
  • İNSANLIK KAZANACAK* 4 ay önce Şikayet Et
    Balkan birliği kurulması gerekli Ab ye girerse bosna gelişemez
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Vergi kaçırana taviz yok! Amansız mücadele dönemi - Gazete manşetleri
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok