Topluluk genişliyor, İran'ın ardından Suudi Arabistan da katıldı!

Suudi Arabistan, BRICS ülkeler topluluğuna resmen katıldığını duyurdu.

Topluluk genişliyor, İran'ın ardından Suudi Arabistan da katıldı!
Topluluk genişliyor, İran'ın ardından Suudi Arabistan da katıldı!
GİRİŞ 02.01.2024 23:12 GÜNCELLEME 02.01.2024 23:15
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu ekonomik topluluk BRICS genişlemeye devam ediyor.

Dün İran'ın resmen katıldığı topluluğa bugün de Suudi Arabistan katıldı.

Suudi devlet televizyonu, ülkenin BRICS ülkeler bloğuna resmen katıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud Al Faysal, 2023'te düzenlenen BRICS Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, krallığın önerilen 1 Ocak katılım tarihinden önce ayrıntıları inceleyeceğini ve uygun kararı alacağını söylemişti.

Prens Faysal bin Farhan, BRICS grubunun ekonomik işbirliğini güçlendirmek için "faydalı ve önemli bir kanal" olduğunu belirtmişti.

BRICS, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır'ın üyelik başvurularını kabul ederek ağustos ayında üyelik davetinde bulunmuştu.

Suudi Arabistan'ın katılımı, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimlerin ve Çin'in ülke içindeki nüfuzunun arttığı bir döneme denk geliyor.

BRICS NEDİR, NASIL OLUŞTU?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS, Batı'nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetine meydan okumayı amaçlıyor.

2001 yılında yatırım bankası Goldman Sachs’ta çalışan Jim O'Neill isimli bir ekonomist, birliğe ismini veren "BRIC" kısaltmasını, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in İngilizcelerinin baş harflerinden üretti.

Bunlar o dönemde, yüzölçümü olarak büyük, orta gelir düzeyinde olan ama hızlı büyüyen ekonomilerdi. O’Neill bu ülkelerin 2050’ye kadar dünyanın en büyük ekonomileri arasında olacağını öngördü.

2006 yılında dört ülke bir araya gelmeye karar verdi ve BRIC’i oluşturdu. 2010 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla BRICS halini aldı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 104
  • Vatandaş80 3 ay önce Şikayet Et
    Burada bir tezat var abd bu işin içine bir şekilde dahil olacak nasıl derseniz Arjantin kendi milli parasını terkedip abd dolarına geçeceğini açıkladı bu ülkeler kendi para birimleriyle alışveriş yapacaklara dolar illetinden kurtulamayacaklar yine
    Cevapla
  • Musti 3 ay önce Şikayet Et
    En güzeli turan birliği
    Cevapla
  • MaDMaX 3 ay önce Şikayet Et
    hepsi kendi derdinde ki zaten rusyaya bağımlı oldğu için Türki devletler birleşemez.
    Cevapla
  • Ali veli selami. 3 ay önce Şikayet Et
    Suudilerin bu birliğe, Abd nin gõzū kulağı olmak adına girdikleri muhakak..
    Cevapla
  • Objektif bakış 3 ay önce Şikayet Et
    AB girmek için kurallar var 33 Fasıl T.C. 1 tane Fasılını yerine getirdi! Sorun AB de değil bizde! T.C. 451 Milyon AB katılması daha cazip mantıklı! 3.21 Milyar Nüfuslu BRiCS Çinli komunistin Truva Atı bu dinsiz ateistler bizleri yicek ekmek bırakmaz Çinin kontrolü geçirdiği borç batağına sürüklediği ülkeler bugün bir topan ekmeği muhtaçlar!
    Cevapla
  • Salih 3 ay önce Şikayet Et
    Ülkemiz bu topluluğa katılmakla hiç birşey kaybetmez. Ama bir çok şey kazanır. Yıllarca bizi süründürüp (AB) birliğine almayan siyonist zalimlerin ne ekonomisinden, ne biliminden, ne de dolarından euro' sinden hiç bir bir fayda gelmez. Onlardan ne gelişmişlik ne de Adalet vardır. Onlar Ancak vahşi canavarlar gibi insanlara saldırıp parçalarlar. Bir an önce onlardan ayrılmak lazım.
    Cevapla
  • Abdullah korumaz 3 ay önce Şikayet Et
    Avrupadan ayrılıp çin ve rus sömürgelerimi olalım yani onlar DA sömürgeci
    Cevapla
  • Oner aydin 3 ay önce Şikayet Et
    Bu sayfalarda boype cok bilmis edayla ahlam kesenler.o kuresel egemenler boyle bir tane milliyetci bir tane de dinci isbirlikci bulur.istedigi gibi domurur ezer.o karar biliyirsaniz ve bu ulkeyi seviyirsaniz parti kurun da ulkeyi bu hain isbirlikci gudumlu soyasilerden kurtarin
    Cevapla
  • Tahsin 3 ay önce Şikayet Et
    Ama ihracatın %65 I Avrupa’ya yollarda binlerce TIR tr plakalı o konuda ne diyeceksin bay bilgili birliğe katılabilir bu demek değil Avrupa ile ilişkileri keselim
    Cevapla
  • Objektif bakış 3 ay önce Şikayet Et
    Hayır efendim AB girmek kurallar var 33 Fasıl T.C. 1 Fasılını yerine getirdi! T.C. acayip şekilde Dinsiz komunist Çin propaganda ve dezenformasyon etkisi var Çin=BRICS yeni dünda düzeni ve T.C. ve nice ülkekeri batı AB ABD hristiyan ve musevileri karşı kışkırtıp batıdan koparıp kontroll etme peşinde! Çin samimi ve dost olsa soydaş ve dindaşları iyi nuamele ederdi! NOKTA.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'