İsveç, Orban'ın görüşme teklifini reddetti

Macaristan Başbakanı Orban, İsveç'in NATO'ya üyeliğini görüşmek üzere Başbakan Kristersson'a davet mektubu gönderdi. Ancak İsveç, mektupta başka X'te başka bir üslubun, dilin kullanıldığını ifade ederek, söz konusu teklifi reddetti.

İsveç, Orban'ın görüşme teklifini reddetti
İsveç, Orban'ın görüşme teklifini reddetti
GİRİŞ 24.01.2024 08:55 GÜNCELLEME 24.01.2024 09:12
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya katılımı hususunda müzakerelerde bulunmak üzere bugün Başbakan Ulf Kristersson'a Macaristan'a ziyaret gerçekleştirmesi için davet mektubu gönderdim." ifadesini kullandı.

İsveç'in NATO'ya üyeliğinin, Macar parlamentosunda 2023'ün sonbaharında görüşülmesi bekleniyordu ancak İsveç'te bazı milletvekillerinin Budapeşte yönetimine ilişkin ifadeleri, taraflar arasında gerginliğe yol açmış, bu nedenle de süreç uzamıştı.

İsveç'in, NATO'nun 32'nci üyesi olabilmek için Macaristan Meclisi'ndeki onay sürecinin tamamlanması gerekiyor.

İSVEÇ TEKLİFİ REDDETTİ: MEKTUPTA BAŞKA X'TE BAŞKA

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın NATO üyeliği hakkındaki görüşme talebiyle ilgili açıklama yaptı. Billström "Bu noktada müzakere etmek için bir neden görmüyorum. Elbette umduğumuz şey Macaristan'ın, üyeliği mümkün olan en kısa sürede onaylamasıdır." dedi.

Orban'ın, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a NATO üyeliği konusunda görüşmeye davet için gönderdiği mektupta, İsveç ile Macaristan arasında güçlü bir karşılıklı güven olması gerektiğini vurguladığı öne sürüldü.

İsveç basınına göre, ikili ilişkiler, güvenlik ve savunma işbirliği ile Macaristan'ın bu yılın ikinci yarısında üstleneceği Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı da dahil olmak üzere çeşitli ortak çıkar konularını görüşmek üzere Kristersson, Orban tarafından Macaristan'a davet edildi.

Billström, söz konusu mektup ile Orban'ın X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım arasındaki ton farkına işaret ederek, "Bilmelisiniz ki mektupta yazılan başka, X'te paylaşılan başka bir şeydir. Yapıcı bir görüşmeyi memnuniyetle karşılarız." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 10
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Macaristan ab de dondurulan ab ödemesinin peşinde.
    Cevapla
  • Kudüs-2025* 3 ay önce Şikayet Et
    macarlar büyük bir ihtimal isveci veto edecek.aslında isveçte natoya girmek istemiyor.Abd nin baskısıyla giriyor. bu yüzden Türkiyeye yaptıkları kustah kuran eyleminin farklı versiyonlarını macarlara yapmaktalarki veto versinler.öyleki sn.orban nezaket gösterip davet etmiş lakin isveç küstahça redetmiş.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Sayın orban yelkenleri suya indirme istediğini alana kadar sakın onaylamayın adam gibi adamsın soydaş.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Orban, OYALA bunları, araya girenler olsun, madem öyle yokuşla..
    Cevapla
  • Kutahyali 3 ay önce Şikayet Et
    Adam gibi adam sayın Orhan yürekli adam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı
Hamas, 2 İsrailli esirin görüntüsünü paylaştı: "Ya esirler ya da savaş"