AB'den Türkiye açıklaması! 'Vazgeçilmez bir ortak'

Avrupa Birliği (AB), kısa zamanda Türkiye ile işbirliğini derinleştirmeyi ve farklılıkları gidermeyi amaçladığını duyurdu.

GİRİŞ 04.02.2024 00:39 GÜNCELLEME 04.02.2024 10:13
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, gayriresmi nitelikli toplantılarında AB Dönem Başkanı Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi.

Gündem maddelerinden birinin de Türkiye ile ilişkiler olduğu toplantının sonunda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, basına ortak açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE İLE DAHA YAKIN İLİŞKİLER KURULMASINDA HEMFİKİR"

Borrell, "Tüm üye ülkeler, Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulmasında hemfikir." dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, şöyle devam etti:

"Çatışmalardan kaçınmak ve işbirliğini artırmak için Kıbrıs meselesini dikkate alarak Türkiye ile temasa geçmemiz gerekiyor. Türkiye ile daha fazla ilişki kurmamız, çıkarlarımızın örtüştüğü alanlarda çalışmamız ve bizi birbirimizden uzaklaştıran meselelerden kaçınmamız gerekiyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE DAHA OLUMLU ŞEKİLDE ETKİLEŞİME GEÇMELİYİZ"

AB'nin vize serbestisi gibi konularda ilerleme sağlanmasına hazır olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine Borrell, "Türkiye ile daha güçlü ilişki kurmamız konusunda herkes hemfikir ancak bu, gelişmelerin seyrine bağlı olacaktır. Vize konusunda ne olacağını tam olarak bilmiyorum. Bugün bu konu tartışılmadı. Ancak genel kanı, Kıbrıs üyemiz olduğu için gündemimizin en üst sıralarında yer alan Kıbrıs sorununu çözmek için dahi Türkiye ile daha olumlu şekilde etkileşime geçmemiz gerektiği yönünde." değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE KÜRESEL SAHNEDE GİDEREK DAHA ÖNEMLİ BİR STRATEJİK ORTAK"

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib de "Türkiye küresel sahnede giderek daha önemli bir stratejik ortak olarak yer alıyor." ifadesini kullandı.

"Türkiye vazgeçilmez bir ortak." diyen Lahbib; hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargının bağımsızlığı ve Kıbrıs gibi konulardaki farklılıkları yakın zamanda görüşmek istediklerini belirtti.

Lahbib, AB'ye 10 ülkenin katıldığı 2004 genişlemesinin 20'nci yılını kutlamak için nisanda yapacaklarını etkinliğe Türkiye'yi de davet edeceklerini kaydetti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 133
  • Das 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupa ile tüm ilsikiler kesilmeli askeri dahil bunlara güven olmaz yalanci ikiyüzlü sahtekarlik haydutluk hersey bunlarda var ispanya italya portekiz Macaristan haric bu ülkelerle iliskiler her alanda devam etmeli geliştirilmeli
    Cevapla
  • Cepni 2 ay önce Şikayet Et
    Ulan zaten cikar ve menfaatin olmasa hicbir ulkeye yanasmassin ab illetleri
    Cevapla
  • Önder ERTÜRK 2 ay önce Şikayet Et
    Abd yalancıdır kesinlikle güvenilmez
    Cevapla
  • Cengo 2 ay önce Şikayet Et
    Evladım ABD değil ab diyor haberde Avrupa Birliği yani ne alâka abd
    Cevapla
  • OSMANOGLU 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupa'daki Turklerden yeni bir ordu kurun,yoksa putin pastaları giydi
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    filistin insan hakları ve evrensel hukuk konusunda ipinizi pazara çıkarttı bebekleri şehit edene destek vererek testi kaybettiniz artık. İtibarsız bir avrupa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok