F-35'lerin nükleer silah taşımasına onay

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın uykularını kaçıracak bir adım attı. 10 yıl süren sertifika programının tamamlanması ile F-35A savaş uçakları, nükleer silah taşıma onayı aldı.

F-35'lerin nükleer silah taşımasına onay
F-35'lerin nükleer silah taşımasına onay
GİRİŞ 10.03.2024 06:32 GÜNCELLEME 10.03.2024 10:56
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

NATO ve Rusya arasındaki gerilimin arttığı dönemde F-35A Joint Strike Fighter savaş uçağı nükleer silahları taşımak için sertifikalandırıldı. F-35 Ortak Programı'nın sözcüsü Russ Goemaere, F-35A jetlerine B61-12 nükleer bombalarını taşıma sertifikası verildiğini açıkladı.

10 yıl önce başlatılan sertifika programı tamamlandı ve F-35A, nükleer silah taşıma onayı alan ilk 5. nesil savaş jeti oldu. Ayrıca, F-35A, hem konvansiyonel hem de nükleer silahları taşıma özelliğiyle 'çift kapasiteli' ilk hayalet savaş jeti olduğunu belirtildi.

"10 YIL ÖNCE BAŞLAYAN PROGRAM TAMAMLANDI"

Ulusal güvenlik ve savunma sanayisiyle ilgili haberler yayımlayan ABD merkezli Breaking Defense sitesine konuşan Goemaere, 10 yıl önce eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başlatılan sertifika programının tamamlandığını belirtti.

Yetkili, ocakta tamamlanması gereken programın 12 Ekim'de başarılı şekilde sona erdirildiğini ifade etti. Böylelikle F-35A, nükleer silah taşıma onayı alan ilk 5. nesil savaş jeti oldu.

"ÇİFT KAPASİTELİ İLK HAYALET SAVAŞ JETİ"

Ayrıca F-35A'nın hem konvansiyonel hem de nükleer silahları taşıma özelliğiyle "çift kapasiteli" ilk hayalet savaş jeti olduğunu belirten Goemaere şöyle devam etti:

F-35A jetleri, Nükleer Sertifikasyon'u planlanandan önce alarak ABD ve NATO'ya, ABD'nin kapsamı genişletilmiş caydırıcılık kapasitesi taahhüdünü destekleyen kritik bir özelliği öngörülenden daha önce kazandırdı. ABD'li havacılık firması Lockheed Martin'in ürettiği F-35 serisinin üç modeli var. Nükleer silah taşıma yetkisi geleneksel kalkış ve iniş modeline sahip F35-A için geçerli. Kısa kalkış ve dikey iniş özellikli F-35B ve savaş gemilerine konuşlandırılan F35-C'ye sertifika verilmedi.

Bunlara ek olarak program kapsamında sadece B61-12 model taktik nükleer bombanın kullanılması onaylandı. Bu bomba, 1968'de kullanıma sunulan B61 bombasının en yeni versiyonu. B61-12 bombalarını kullanması için sertifika verilen ilk savaş jetiyse F-15E olmuştu. Lockheed Martin'in ürettiği jete nükleer bomba taşıma onayı 2020'de verilmişti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Ünal 1 ay önce Şikayet Et
    O nükleer bombalardan bizdede olmalı nükleer olan ülkelere kimse dokunamıyor biliyor sonucun ne olacağını İsrail' de var bak kimse dokunamıyor dünya segrediyor butun hesaplar bizim üzerimize kurulmuş durumda birgun yarın oburgun hemen acilen bizdede olmalı Arap ülkelerine musade edilmiyor herkes nükleer bombayı yaptı ondan sonra nükleer bomba yasaklandı atı alan Üsküdarı geçti seyrediyo
    Cevapla
  • Ali 1 ay önce Şikayet Et
    Ünal bey o tam olarak öyle değil dünyayı ABD yönetir ABD'yi ise Yahudi lobisi yönetir dolayısı ile İsrail filistini ABD ve onun suç ortağı birleşik krallık sayesinde bu kadar kolay ezebiliyor çünkü yer yüzünde bu şer ittifakının karşısında durabilecek bir güç yok maalesef
    Cevapla
  • Ensar 1 ay önce Şikayet Et
    Tarihte ebedi hüküm süren hiçbir devlet yok tarihi gelince kendi kuyunuzda boğulacaksınız o zaman gelince sizler diğer bütün insanlığa bizi kurtarın diyeceksiniz zaman bekliyor
    Cevapla
  • Akhgar 1 ay önce Şikayet Et
    Allah belasını versin insanlar öldü öldürüldü diye bombaları patlatmaya devam ediyorsunuz ABD en büyük şeytan
    Cevapla
  • Hüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    Ölümler yıkıcı olacak, insanoğlu kendi kıyametini getirecek, düşünün newyork un bulunduğu okyanusa nükleer fuze atıldı. Nolur sizce, cok buyuk tusunami değil mi? Bu da dünya da balans ayarı bozukluğu yapar, yapinca da yörünge degisir. Artık bilinmezlikler insanoğlunu bekler.
    Cevapla
  • GM .... 1 ay önce Şikayet Et
    Yürek Sizlerin işi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!