İsrail Gazze'deki toprağı da zehirliyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında kullandığı uluslararası yasaklı mühimmatla can kayıplarını artırmasının yanı sıra tarım topraklarının verimliliğini kaybetmesine de neden oluyor.

İsrail Gazze'deki toprağı da zehirliyor
İsrail Gazze'deki toprağı da zehirliyor
GİRİŞ 21.03.2024 12:02 GÜNCELLEME 21.03.2024 12:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Filistin Tarım Çalışma Komiteleri Birliği Genel Müdürü Müeyyed Başarat İsrail'in Filistin'in sadece insanlarını değil, yer altı zenginliklerini de hedef aldığını söyledi. İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında, uluslararası yasaklı mühimmat kullanmasının, can kayıplarını artırmasının yanı sıra tarım topraklarının verimliliğini kaybetmesine de neden olduğunu belirtti.

GAZZE ŞERDİNDE YASAKLI MÜHİMMAT

Başarat yaptığı açıklamada, "İsrail Gazze Şeridi'nde beyaz fosfor, zararlı bombalar ve ABD'den gelen füzeler gibi uluslararası yasaklı birçok mühimmat kullandı." dedi.

Bu silahların "ileride körlük ve kanserin yanı sıra el ve ayakların kesilmesine, deri yanmasına" neden olabileceğini kaydeden Başarat, "Bu maddeler aynı zamanda toprağı ve toprakta yetişen ürünleri zehirliyor." diye konuştu.

Tarım arazisi sular altında kaldı

Çiftçilerin bu malzemelere dokunmaları, doğrudan maruz kalmaları sonucu cilt kanserine veya solunum sistemiyle ilgili diğer hastalıklara yakalanabileceğine işaret eden Başarat, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yasaklı mühimmatlar kullanmasının insanları, hayvanları ve çevreyi etkilediğine dikkati çekti.

Başarat, bazı araştırmacıların "bu maddelerin kullanıldığı arazilerin 3-5 yıl tarıma uygun veya çok verimli olmayacağından" bahsettiğini aktardı.

'BEYAZ FOSFOR'

İsrail'in 2006'da Lübnan'a karşı yürüttüğü saldırılarda bazı tarım arazilerinde "beyaz fosfor" kullandığını hatırlatan Başarat, "Şu anda bile, yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen o topraklar hala verimsiz durumda ve İsrail uçaklarından atılan kimyasalların neden olduğu yangınlar sonucu o toprakların bir kısmı tamamen yok oldu." şeklinde konuştu.

"Bu malzemelerin insan sağlığı üzerindeki yan etkilerini belirlemek için savaşın bitiminden hemen sonra toprağın incelenmesinin" gerekliliğine dikkati çeken Başarat, "İsrail bombalarının 10 metre derinlikte çukurlar oluşturduğunu gösteren videolar var. Bu nedenle toprağın yanma derecesini tespit etmek mümkün değil, bu da toprağın tamamen yandığı ve verimliliğini kaybettiği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • hakikat 1 ay önce Şikayet Et
    İyide bu yasaklı mühimmatı kim üretiyor nasıl üretiyor neden engel olunamıyor ve cezası kesilemiyor. Kim bunlar ve neden ulaşamıyoruz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!