ÖSYM 2021 DGS sınavı başvuruları ne zaman başlayacak? Dikey Geçiş Sınav ve başvuru takvimi!

İki senelik önlisans eğitimlerini, dört yıllık lisans bölümlerine tamamlamak isteyen öğrenciler DGS başvuru tarihlerini araştırıyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2021 sınav ve başvuru takvimini duyurdu. Başvurular Aday İşlemleri Sisteminden T.C kimlik numarası ve öğrenci şifresiyle yapılacak. Peki 2021 DGS başvuruları ne zaman? İşte Dikey Geçiş sınavı tarihi!

ÖSYM 2021 DGS sınavı başvuruları ne zaman başlayacak? Dikey Geçiş Sınav ve başvuru takvimi!
ÖSYM 2021 DGS sınavı başvuruları ne zaman başlayacak? Dikey Geçiş Sınav ve başvuru takvimi!
GİRİŞ 09.03.2021 12:23 GÜNCELLEME 09.03.2021 12:23

Önlisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler DGS sınavına hazırlanıyor. 2021 yılında yapılacak DGS sınavı başvurularını kaçırmak istemeyen öğrenciler ÖSYM tarafından açıklanan sınav ve başvuru takvimini araştırıyor. Oldukça fazla öğrencinin katılımıyla yapılan sınava geride bıraktığımız yılda 400 bine yakın aday başvurmuştu. Dikey Geçiş sınavına meslek yüksekokullarından mezun olmuş veya mezun olma şartını yerine getirmiş adaylar başvuru yapabilecek. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapılacak başvurular Mayıs ayının son haftasında alınacak. DGS’de adaylara  sayısal ve sözel testlerin uygulanacağı 120 soru yöneltilecek. Bu soruların çözümü için öğrencilere 150 dakika süre verilecek. Peki 2021 DGS başvuruları ne zaman yapılacak? İşte DGS sınav tarihi!

2021 DGS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Önlisans eğitimlerini lisansa tamamlamak isteyen öğrencilerin katılacağı sınavın başvuruları 21-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında yapılacak. Başvuruları kaçıran öğrenciler için geç başvuru günü ise 8 Haziran olarak belirlendi. Geç başvuru yapacak adaylardan sınav ücreti yüzde 50 artırımlı olarak alınacak. DGS başvuru ücreti ise sınav kılavuzunun yayınlanması ile belirlenecek.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Dikey Geçiş sınavı 11 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

 DGS BAŞVURU KOŞULLARI NELER?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler. Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki
esaslara göre merkezî olarak yapılır. Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi