Çağla Büyükakçay'ın tarihi galibiyeti KPSS'de soruldu:Çağla Büyükakçay KİMDİR?

Çağla Büyükakçay grand slam turnuvasında tek kadınlarda ana tabloya kalan ilk Türk kadın tenisçi oldu. Çağla Büyükakçay, Çek rakibini 2-0 yenerek ana tabloya yükseldi ve bir ilke imza atmış oldu. Peki Çağla Büyükakçay kimdir? Çağla Büyükakçay spor kariyeri hakkında detaylı bilgi haberimizde...

Çağla Büyükakçay'ın tarihi galibiyeti KPSS'de soruldu:Çağla Büyükakçay KİMDİR?
Çağla Büyükakçay'ın tarihi galibiyeti KPSS'de soruldu:Çağla Büyükakçay KİMDİR?
GİRİŞ 22.05.2016 12:45 GÜNCELLEME 22.05.2016 12:45

Çağla Büyükakçay grand slam turnuvasında tek kadınlarda ana tabloya kalan ilk Türk kadın tenisçi oldu. Çağla Büyükakçay, Çek rakibini 2-0 yenerek ana tabloya yükseldi ve bir ilke imza atmış oldu. Peki Çağla Büyükakçay kimdir? Çağla Büyükakçay spor kariyeri hakkında detaylı bilgi haberimizde.. 

'Bugün gerçekten çok iyi oynadım'

Roland Garros'ta Çek rakibini 2-0 yenen milli tenisçi Çağla, bir grand slam turnuvasında tek kadınlarda ana tabloya kalan ilk Türk kadın tenisçi oldu. Milli tenisçi Çağla: "Bir ilki gerçekleştirdiğim için çok mutluyum, bugün gerçekten çok iyi oynadım"

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık'ta (Roland Garros) tek kadınlarda Türkiye'yi temsil eden Çağla Büyükakçay, Çek Klara Koukalova'yı 2-0 yenerek ana tabloya yükseldi ve bir ilke imza attı.

Çağla, Türk tenis tarihinde, bir grand slam turnuvasında kadınlarda ana tabloya yükselen ilk sporcu oldu.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen toprak kort turnuvasındaki tek kadınlar elemeleri üçüncü tur maçında, dünya sıralamasının 85. basamağındaki Çağla, dünya 131 numarası Çek Koukalova ile karşılaştı.

İki sette de rakibine karşı rahat üstünlük sağlayan Çağla, sahadan 6-1 ve 6-3'lük setlerle 2-0 galip ayrılarak adını ana tabloya yazdırdı. Milli tenisçinin 1. turdaki rakibi, çekilecek kuranın ardından belli olacak. 

'Çok Mutluyum'

Maç sonrası AA muhabirine açıklamada bulunan Çağla, ana tabloya yükselmenin kendisi için çok büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Ana tabloda yer almak, benim için bir Türk kızı olarak çok heyecan verici, çok mutluyum. Bugünkü kura da çok önemli olacak, umarım şansım yaver gider." dedi.

'Bu sene, en iyi senem' 

Elemelerdeki başarısını agresif oynamasına bağlayan Çağla, "Bu sene, en iyi senem. Sonuç olarak, turnuvaya çok ümitli geldik. Maç maç gitmeyi hedefledik ve ilk müsabakadan itibaren çok zorlu rakiplerim vardı. Bir ilki gerçekleştirdiğim için çok mutluyum, bugün gerçekten çok iyi oynadım." ifadelerini kullandı.

Kariyerindeki yükselişi, sahip olduğu tecrübeye ve kendisini destekleyenlere borçlu olduğunu söyleyen milli sporcu, "Etrafımda çok iyi insanlar ve takımım var. Bunların hepsi beni çok güçlü hale getiriyor, bu konuda gerçekten şanslıyım." diye konuştu.

ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY KİMDİR? 

Çağla Büyükakçay (28 Eylül 1989, Adana), Türk milli tenisçi.

Çağla Büyükakçay, Grand Slam turnuvalarında tek bayanlarda ön eleme turlarında oynayan ve turu geçen ilk Türk tenisçidir. 2010 yılında Amerika Açık tenis turnuvasına katılarak ilk Grand Slam turnuvasında ön elemelerde mücadele etti. 2011'de ise Fransa Açık, Wimbledon ve Avustralya Açık turnuvalarında ilk kez ön elemelerde yer aldı. 2016 Fransa Açık tenis turnuvası ön elemelerinde başarılı olarak ana tabloya kalmayı başaran ilk Türk kadın tenisçi oldu.

Çağla Büyükakçay, Pescara'da düzenlenen 2009 Akdeniz oyunları'nda teklerde gümüş madalya kazanmıştır. 2013 Akdeniz oyunlarında ise teklerde ve çiftlerde altın madalyanın sahibi olmuştur. Çağla Büyükakçay, Katar Açık Kadınlar Turnuvası'nın 2. turunda, organizasyonun son şampiyonu ve dünya 12 numarası Safarova'yı 2-0 yenerek 3. tura yükseldi. Milli tenisçi, bu seviye bir turnuvada 3. tura yükselen ilk Türk raket oldu.

KARİYERİ

Çağla Büyükakçay, 28 Eylül 1989 tarihinde Adana'da doğdu. Tenis oynamaya ailesinin desteğiyle 8 yaşındayken Adana Tenis Dağcılık Kulübü’nde başladı. 12 yaşında Türkiye Klasman Turnuvası ve Türkiye Kapalı Kort Turnuvası şampiyonluklarını kazandı. 14 yaşında Enka Spor Kulübü'ne transfer oldu. 15 yaşında Türkiye Fed Kupası Takımı'na seçilerek Türk tarihindeki en genç bayan milli tenis takımı oyuncusu oldu.

2009 yılında ilk Büyükler Türkiye Şampiyonası kupasını kazandı. 2010 yılında Valladolid'de düzenlenen ITF 25,000 $ turnuvasını kazanarak, bu ödülde ITF turnuvası kazanan ilk bayan Türk tenisçisi oldu. Çağla Büyükakçay, kazandığı bu turnuvayla birlikte, aynı sene ilk kez Grand Slam'da oynama hakkı elde etti.

2012 yılında İstanbul'da düzenlenen 13. TED Cumhuriyet Kızları Tenis Turnuvası'nda, tekler final maçında Hollandalı Richel Hogenkamp'a 2-0 yenildi.

2014 yılında Malezya'da düzenlenen WTA kapsamındaki BMW Malezya Open turnuvasında Slovak Tadeja Majerič'i yenerek bir WTA turnuvasında çeyrek finale çıkan ilk Türk tenisçi olmuştur. Çeyrek finalde iseÇek Kristýna Plíšková'ya 6-4 ve 6-4 lük setlerle elenerek turnuvaya veda etmiştir.

23 Şubat 2015 tarihinde açıklanan WTA sıralamasında 108. sırada yer alarak kariyerindeki en üst sıraya ulaşmıştır.

2015 yılının Mart ayında FED Kupası Kalp Ödülü'nün oylamasında aday olduğu açıklanmıştır. Oylama sonucunda en çok oyu alan Çağla Fed Cup Heart Award Ödülü’ne layık görüldü. 2015 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen TEB BNP Paribas Istanbul Cup turnuvasına katıldı. Ancak 21 Temmuz 2015 tarihinde Slovak rakibi Daniela Hantuchová ' ya 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Çağla Büyükakçay şu anda WTAsıralamasında 162.sırada yer almaktadır. Büyükakçay, 2016 İstanbul Cup turnuvasında, 22 Nisan tarihinde bir WTA turnuvasında yarı finale yükselen ilk Türk kadın tenisçi oldu. Bir sonraki gün yarı finaldeki 6-0 ve 7-5'lik setlerle 2-0'lık galibiyet ile bir WTA turnuvasında finale çıkan ilk kadın raket oldu. Turnuvanın finalinde de 2-1'lik galibiyetle şampiyon olarak tarihe geçti. Büyükakçay bu başarısıyla grand slam ana tablosunda yer almayı da garantilemiş oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!