Çöken binayla ilgili çarpıcı rapor

Sütlüce'de yıkılan binayla ilgili tartışmalar sürerken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, binayla ilgili inceleme sonuçlarını ve hazırladıkları teknik raporun detaylarını açıkladı.

GİRİŞ 26.07.2018 14:53 GÜNCELLEME 26.07.2018 15:33
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Önceki gün Sütlüce’de çöken binayla ilgili incelemeler sürerken çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Bina sahipleri, yandaki otel inşaatının hafriyatının binaya zarar verdiğini öne sürmüştü. Beyoğlu Belediyesi ise teknik incelemenin sürdüğünü duyurmuştu. Yıkılan binayla ilgili tartışmalar sürerken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Sütlüce’deki yıkılan binayla ilgili inceleme sonuçlarını, hazırladıkları teknik raporun detaylarını ilk kez açıkladı.



İSTİNAT DUVARI YETERSİZ

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, yandaki otel inşaatının hafriyatı yapılırken inşa edilen istinat duvarının yetersiz olduğunu ve binanın bu yüzden yıkıldığını tespit ettiklerini söyledi. Habertürk'ün haberine göre, Suna, ilk tespitlerini şöyle anlattı:

 

 

“Çöken bina kaçak ve ruhsatsız. Ama bu binanın çöküş nedeni ruhsatsız oluşuna bağlanamaz. Mühendisler açısından güvensiz bir yapıdır. Temeli zayıf. Mühendislik hizmeti almadığını kabul ediyoruz. Çökmesinin nedeni ise hafriyat yapılırken çekilen istinat duvarının yetersiz oluşu. İstinat duvarı, etraftaki yükü karşılayacak şekilde yapılmalıdır. Yağmurun etkisi de göz önünde alınmalıdır. Ekiplerimiz incelemelerini tamamladı. Gördük ki çökmenin nedeni istinat duvarı. Bu demek değil ki kaçak yapılar sağlam. Evet binanın temeli çok zayıf. Riskli bina. Ancak çökme nedeni yandaki inşaat için yapılan hafriyat sırasında çekilen duvarın ebatlarının yetersiz oluşu. O bina sağlam olsa da yıkılırdı ya da hasar alırdı. Binanın çökmesinin nedeni tamamen yanlış hesaplama ve ihmal.”

YORUMLAR 11
  • BABA BATU 5 yıl önce Şikayet Et
    Bina kaçak temeli yok suçlu kim? önce iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır. Diplomasız doktor olur mu?
    Cevapla
  • Adem 5 yıl önce Şikayet Et
    O binanın ruhsatı yoksa bina niye var? Ruhsatı varsa yanına bina yapanlar ister ruhsatlı ister ruhsatsız gerekli tedbirleri almak zorunda değiller mi? Belediye bu işi kontrol etmek zorunda değil mi?
    Cevapla
  • hakkı 5 yıl önce Şikayet Et
    iltimasla işler yürürse böyle olur
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Binanın çökme sebebi ruhsatı değil, yandaki inşaat. Büyük bir alan boşaltılıp uyduruktan istinat duvarı çekilmiş. Binanın çökmesinden sorumlu olanların çöken binayı yaptırması gerekir. Çöken bina en sağlam bina dahi olsa altındaki toprak kaydığı için çöker. Ayrıca ruhsatsız denen yapının imar affı ile ruhsat alabilme hakkı vardı.
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu olayın tartışılması bile hata.
    Cevapla
  • hakkı 5 yıl önce Şikayet Et
    neyimiz sağlam ki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'de yeni kriz! Hükümet dağılma noktasına geldi...
Kars'ta köylülerin hemen önüne yıldırım düştü