Konya ve Niğde'de deprem olmuştu! Prof Tüysüz'den açıklama: Fay dengesi değişti

Niğde'deki depremi değerlendiren Jeolog Okan Tüysüz, Tuz Gölü hattındaki fayın binlerce yıldır suskun olduğunu belirtti. Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengesini değiştirmiş olabileceğine işaret etti.

GİRİŞ 25.02.2023 19:15 GÜNCELLEME 26.02.2023 23:14
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Niğde'de merkez üssü Bor ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremi Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Dün yaptığı paylaşımda Niğde'nin deprem açısından şanslı illerden olduğunu söyleyen Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengelerini değiştirmiş olabileceğini belirtti.

"7,7 ve 7,6'lık depremlerden sonra Türkiye'nin hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişme var." diyen Tüysüz, şunları kaydetti:

"Faya yakın olan yerlerde dengelerin bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş'taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Ama batılara gidecek, Ege ve İstanbul'u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz."

"ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK"

Tüysüz, Niğde'nin 2020 yılında da 5,1 büyüklüğünde depremle sarsıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Yine aynı noktaya karşılık geliyor. Burası Tuz Gölü fay sistemi dediğimiz 200 kilometrelik fay sisteminin güney ucunda. Endişe edilecek bir depremin öncüsü olmasını düşünmüyorum.

"BİNLERCE YILDIR SUSKUN"

Binlerce yıldır suskun olan bir fay var. Bazı faylar 1000-10 bin yıl gibi aralıklarla deprem üretiyor. 5 çok küçük bir deprem değil. Çevre illerde hissedilmesi doğal. 4 ve 4,5  büyüklüğünde depremler olabilir. Daha büyük olacağını sanmıyorum.

Bazı köy evlerinde duvar yıkılmalarına yol açabilecek bir deprem, daha büyük değil. Niğde oldukça zayıf bir zeminde. Yapıların bu zemine göre inşa edilmesi çok önemli."

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 67
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    Niğde'de Ecemiş Fay hattına yakın.Bu iki büyük deprem Ecemiş fay hattını harekete geçirir mi? Niğde'de çok yüksek katlı yapı var. Bu yapılardan bazıları depremde zarar gördü. 5 kez depremi yaşayan halka, kenti yönetenler ne tavsiye ediyorlar? Bağ evi olan bağ evine, köy evi olan köy evine gitti.
    Cevapla
  • aksaray 1 yıl önce Şikayet Et
    ülkede ve dış ülkelerde depremle ilgili bilim adamları çıkıyorlar boyuna konuşuyorlar. kardeşim boyuna konuşuyorsunuzda. birde deyinki devlete şu şekilde bina yapılırsa yıkılmaz diye öneri verin. inşaatlar nasıl sağlam yapılmalı depreme karşı ne yapılmalı bu konuda devlete öneri verin..çıkıyorlar telvizyona efendim güney fay hattı kuzey fay hattı yok batı fay hattı langur lungur sözler.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Binaları sağlam yapmak devlet sırrı değil, imar kanunu ve ilgili yönetmeliklerinde yazıyor, mesele neden doğru yapıldığının denetlenmemesi. Ha sağlam bina nasıl yapılır, ekonomin iyi olursa ucuza kötüyse pahalıya yapılır düşün anlarsın.
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm deprem uzmanları şurada olacak burada olacak diye uyarı yapıyorlar. Saymadıkları yer kalmadı. Sonrada biz demiştik oldu diyorlar. Saymadıkları yer kalmadıki. Deprem olmayacak dediği yerlerde dahi oluyor. Nasıl bir bilim adamlığı bu.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    çöźüm Ahlaklı insan yetiştirmek
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Asıl suçlu günah keçileri sırf menfaatleri için biraz daha servetlerine servet katmak amaçlı herseye olur veren yapı denetim neden gündem olmuyor
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu masa başlarında bastılar imzayı onayladılar. Çoğu yüklenicileri tanıyorlar ve güçlerinden korkuyorlar ya da ufak şehirlerde hepsi birbiriyle bir şekilde ahbap çavuş gibiler. İmzalamama gibi bir şey olamaz. En iyisi kendi yapımız için bizler inşaat mühendisi tutmalıyız en azından demir beton aşamalarında kontrol ettirmeliyiz. Yapı kontroller de ister gelsin isterlerse … Bu çözüm garanti başkasına inanmıyorum ilke milke kalmamış toplumda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım