Süper Kupa olayında ‘Almanya’ ayrıntısı!

Galatasaray ile Fenerbahçe'nin oynayacağı Süper Kupa maçı öncesi kriz çıkmasının ardından başlayan tartışma sürerken daha önce Almanya'da oynanan Süper Kupa maçlarında Atatürk ile ilgili taleplerin bulunmadığı ortaya çıktı.

Süper Kupa olayında ‘Almanya’ ayrıntısı!
Süper Kupa olayında ‘Almanya’ ayrıntısı!
GİRİŞ 30.12.2023 18:26 GÜNCELLEME 30.12.2023 18:26
Bu Habere 237 Yorum Yapılmış

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Turkcell Süper Kupa maçı, 'Atatürk tişörtü'ne izin verilmediği gerekçesiyle başlayan tartışmaların ardından iptal edildi. Olay, önce İstiklal Marşı'nın okunmayacağı dezenformasyonunun yayılmasıyla başlarken İstiklal Marşı, Türk bayrağı ve Atatürk posterinin kabul gördüğü sözleşmeye son dakika eklemesi yapılmak istenmesiyle devam etti. Ardından Atatürk tişörtü ile çıkılmak istenen maçın iptal edildiği duyuruldu. 

Peki krizin kaynağı 'Atatürk tişörtü' mü, yoksa farklı bir provokasyon girişimi mi var?

ALMANYA’DA AKILLARINA GELMEDİ? KRİZİN NEDENİ GERÇEKTEN 'ATATÜRK TİŞÖRTÜ' MÜ?

Süper Kupa maçları daha önce birçok kez yurtdışında yapıldı. Bu maçların üçü Almanya'da oynandı ancak herhangi bir kriz ortamı meydana gelmedi.

• 30 Temmuz 2006: Galatasaray ve Beşiktaş Süper Kupa için Almanya’nın Commerzbank Arena Stadyumunda karşı karşıya gelmişti. Beşiktaş’ın 1-0’lık galibiyetiyle biten maçta Atatürk tişörtü talebi olmamıştı. Atatürk’ün doğumunun 125. yılında oynandığı belirtilen maçta, Atatürk tişörtü gibi bir konu ile kriz çıkarılmamıştı.

• 5 Ağustos 2007: Fenerbahçe’nin ve Beşiktaş’ın karşı karşıya geldiği Süper Kupa finali Almanya’nın Rheinenergie Stadı’nda gerçekleşmişti. Müsabaka sonrası Fenerbahçe 2-1 üstünlükle kupayı kaldırdı. Ancak ne maçtan önce ne de maçtan sonra ‘Atatürk tişörtü’ mevzu bahis olmadı.  

• 17 Ağustos 2008: Almanya’nın MSV Arena Stadında yapılan Süper Kupa müsabakasında Galatasaray ve Kayserispor karşı karşıya geldi. Galatasaray’ın 2-1 galip ayrıldığı maçta yine Atatürk tişörtü gündeme gelmemişti.

 

FIFA KURALLARINA GÖRE EN AZ 15 GÜN ÖNCE BİLDİRİLMELİ

Krizle ilgili açıklama yapan spor yorumcusu ve eski hakem Ahmet Çakar, FIFA kurallarını hatırlattı. Çakar, şunları söyledi:

“Şimdi beyler benden daha Atatürkçünüz yok. Ancak bir de gerçekler var futbolun kuralları var. Maçlarda giyinilecek formalarla alakalı FIFA'nın kuralları net. En az 15 gün önceden hangi takımın ne giyeceği bildirilmek zorunda. Maçta ne giyinilip ne giyinilmeyeceğine Suud-i Arabistan değil FIFA karar veriyor. Son gün "ben bunu değil şunu giyineceğim" diyemezsin FIFA bunu kabul etmez. Maçtan önce Atatürk neden bu arkadaşların aklına gelmemiş? En önemli kural: Oyun sırasında kural değiştirilmez.”

BEŞİKTAŞ KENDİ FORMASINI BİLE GİYEMEDİ

FIFA’nın bu kuralı geçtiğimiz aylarda Beşiktaş’ın 100. yıl formasını giyememesine neden oldu. Beşiktaş, Cumhuriyet'in 100. yılı için hazırladığı kırmızı formayı Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) zamanında bildirmediği için futbolcular Gaziantep FK maçında hazırlanan formayla çıkamadı. Ancak Galatasaray ve Fenerbahçe, 100. yıl özel formalarını 29 Ekim’in olduğu haftasında TFF’ye daha önce bildirimde bulunduğu için giyebildi.

SUUDİ ARABİSTAN’I ALİ KOÇ ÖNERDİ

Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da oynanması fikrinin Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a ait olduğu ortaya çıktı. Fatih Altaylı, 28 Kasım 2023 tarihli yazısında, kulüplerin ciddi gelir elde etmek için maçın Suudi Arabistan’da yapılmak istendiğini açıkladı.

SÖZLEŞMEYE EKLEME YAPMAK İSTEDİLER

Fenerbahçe 1 gün önce, Galatasaray ise maçın oynanacağın günün sabahı İstiklal Marşı, Cumhuriyet kutlaması, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarının kabul gördüğü sözleşmeye ekleme yapmak istedi. FIFA kurallarının dışına çıkmak istemeyen Suudi Arabistanlı yetkililer, iki kulübün maça saatler kala ilettiği talebi kabul etmedi.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 237
  • Canacan 3 ay önce Şikayet Et
    Dertleri futbol değil umarım RTE bu işi çözer burda ne var ne oldu sorumlular kim v.s
    Cevapla
  • Hakikat 3 ay önce Şikayet Et
    Nerede oynanırsa oynansın Ataturkün resmi için izin almaya gerek yoktur kurucu lider olarak geçer ve formada resmi olması kadar doğal bir şey yoktur milli bir değerdir ülke ismi ne fark eder ayrıca ilk teklif ali koç tan gelmiş olabilir ama sonradan üç ay boyunca final Turkiyede oynansın diye iki takım da gayet uğraş verdi Büyükekşi yi ikna edemedi neyin derdindesiniz
    Cevapla
  • Ali 3 ay önce Şikayet Et
    Ne alaka ya FIFA kuralları var giyemezsin!
    Cevapla
  • Ev sahibi 3 ay önce Şikayet Et
    Azgın azınlık İsraile yardım ediyor.
    Cevapla
  • WanKenobi 3 ay önce Şikayet Et
    Suudiler Israilin saldirisini kinamak icin acilan "Yurtta sulh cihanda sulh" pankartini reddederek Israile yardim etti.
    Cevapla
  • Ezik Scholl 3 ay önce Şikayet Et
    Bunun sebebi ali koç,anlayın bu takım falan değil ali koç feneri kullanıyor,yapamayacağı işleri feneri kamufle olarak kullanıyor...
    Cevapla
  • Bir Yorum 3 ay önce Şikayet Et
    Kim ne derse desin; bu, bazı art niyetli kulüp yöneticileri tarafından taraftarları TFF'ye ve hükümete karşı galeyana getirmek için en başından planlanmış kirli bir tezgahtır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi