İstanbul trafiği yıllık 10 milyar dolar kayba neden oluyor

İstanbul'da trafik yoğunluğu yıllık kişi başı 288 saat zaman kaybına neden oluyor. 8,5 milyon vatandaşın aktif yolculuk yaptığı kentte, trafik sıkışıklığının ekonomik kaybı ise tam 10 milyar dolar seviyesinde.

İstanbul trafiği yıllık 10 milyar dolar kayba neden oluyor
İstanbul trafiği yıllık 10 milyar dolar kayba neden oluyor
GİRİŞ 03.05.2024 22:21 GÜNCELLEME 04.05.2024 01:47
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Karaismailoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi"nde akıllı ulaşım sistemleriyle (AUS) ilgili sunum yaptı.

AUS'un vatandaşlara büyük avantajlar sağladığına dikkati çeken Karaismailoğlu, şehirlerde kullanılan bu sistemlerin hayatı kolaylaştırdığını söyledi.

Karaismailoğlu, şehirlerde sanatsal yapılara öncelik verilmemesi gerektiğine işaret ederek, kentlerde akıllı kavşak ve sinyalizasyon çalışmalarının trafik sorununa daha kalıcı bir düzen sağladığını dile getirdi.

Ülkede taşıt sayısının arttığını ve buna bağlı olarak özellikle büyük şehirlerde trafiğin vatandaşların hayatını olumsuz etkilediğini ifade eden Karaismailoğlu, "Ülkede araç sayısı çok hızlı artıyor. Buna göre tedbirler almak lazım. Trafik güvenliğini sağlamak için bu tedbirler çok önemli." diye konuştu.

"Raylı sistemlerin trafikteki payı artırılmalı"

Karaismailoğlu, İstanbul'da araç sayısının 5,45 milyona çıktığını belirterek, "Araç sayısındaki artış devam edecek. İyi planlama yapmak lazım. Toplu taşıma çalışmaları yapıp raylı sistemlerin trafikteki payını artırmak lazım. Bazı önemli noktalarda farklı trafik modellerini uygulamak gerekiyor. Yoksa hayat yaşanmaz hale gelir." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da trafik yoğunluğunun ortalama yüzde 64 olduğuna, pik saatlerde ise yüzde 90'lara çıktığına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"İstanbul'da trafik yoğunluğu yıllık kişi başı 288 saat zaman kaybına neden olmaktadır. Trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ekstra 760 milyon dolarlık yakıt harcanıyor. İstanbul'da toplu taşımayı geliştirmek zorundasınız. Yolda kalmayan otobüslerle şehre hizmet etmek gerekir. 8,5 milyon vatandaşın aktif yolculuk yaptığı İstanbul'da trafik sıkışıklığının yıllık ekonomik kaybı tam 10 milyar dolar. Yerel yönetimlerin en önemli görevi güvenli bir toplu taşıma sistemi kurmak ve yönetmektir. "

Karaismailoğlu, kentlerde de bireysel hareketi artırıcı sistemler geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bisiklet gibi ulaşım araçlarının kullanımının artmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Geleceğin ulaşımını yönlendirecek küresel etkenlere de değinen Karaismailoğlu, bunların şehirleşme, sürdürülebilirlik, yeni nesil mobilite ve AUS olduğunu bildirdi.

Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerin ülkeye katkısına da değinen Karaismailoğlu, daha sonra stantları ziyaret etti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Aliço 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne olacak canım yol , köprü , viyadük, tünel mi yiyecekler 40 TL ye yemek ve yanında tatlı olarakta yalanlar veriyor ya yetmiyor mu eko
    Cevapla
  • Mizah 1 hafta önce Şikayet Et
    Bir şey geliştirmeyin yatırım yapmayın şehri ufaltın. Avrupayı örnek alın. Şehirler belli bir büyüklükten daha fazla olmamalı. Toplu taşıma ile bir dene istersen kaç saatte gidiyorsun. Şehir bir uçtan öbür uca şehirler arası olmuş.
    Cevapla
  • 841841 1 hafta önce Şikayet Et
    pazarlamacı değilsen evin işine yakın olacak. Hesap yap, yollarda hayatını harcama.
    Cevapla
  • Fenasi 1 hafta önce Şikayet Et
    Müslümana Ermeni tohumlarından fayda gelmez ama bizim çok ferasetli sözde müslüman özde seküler seçmenimiz nedense bu soysuzlardan medet umup sattılar İstanbul'u ....
    Cevapla
  • HHH 1 hafta önce Şikayet Et
    Bravoooo
    Cevapla
  • verme 1 hafta önce Şikayet Et
    norvec de ilk elektirik araba alin cevre dostu dedi millet aldi ilk de bedava dedikleri sey artik parali oldu yada araba ne gerek avr tren var derler tren yilin yarisi gitmez otobus var araba gerek yok derler cok yerde yariya indi giden otobus birakin kim nasil gider ise gitsin baslarim cevrenize ormaniza ya insanlarin kanini emiyorlar orman agac diye kendileri lusk yat gemi ucak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'de Güvenlik Kabinesi karıştı: Aşırı sağcı Ben-Gvir'e yumruklu saldırı
Hemşire Selen Bilgin’in şüpheli ölümü! Doktor sevgilisi ile ilgili korkunç iddia