Yayıncılara milli kütüphane uyarısı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Derleme Kanunu’na aykırı hareket ederek, yayınladığı eserden 4 nüshayı Milli Kütüphane’ye göndermeyen yayıncı ve eser sahibi için ağır para cezası getiriyor.

Yayıncılara milli kütüphane uyarısı
Yayıncılara milli kütüphane uyarısı
GİRİŞ 05.08.2006 10:54 GÜNCELLEME 05.08.2006 10:54

1934 yılında günün şartlarına göre hazırlanmış Derleme Yasası’nın günümüzde geçerliliğini yitirmesi sebebiyle bakanlık, söz konusu yasada değişiklik yaptı.


“Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanun Tasarısı” hazırlanarak Meclis’e gönderildi. Mevcut kanunda, Milli Kütüphane’ye gönderilmeyen eser için 174 YTL para cezası verilmesi söz konusu. Yeni yapılan değişiklikle bu cezanın nüsha başına 5 bin YTL’ye yükseltilmesi öngörülüyor. Korsanla Mücadele Yasası’na da derleme konusuna atıf yapılarak iki yıl önce, Derleme Kanunu’na uymayanlar için 5 bin YTL’lik para cezası uygulanması maddesi eklenmişti. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü de söz konusu maddeyi yürütmekle görevli kurum olarak belirlenmişti. Ancak genel müdürlük yetkililerinden alınan bilgiye göre şu ana kadar Derleme Kanunu’na uymayanlar için herhangi bir dava açılmamış. Yeni değişiklikle, Derleme Kanunu takip işinin Milli Kütüphane yönetimine verilmesi öngörülüyor.

Milli Kütüphane Başkanı Celal Tok, Türkiye’de 1980 yılından bu yana derleme kaçağının olduğunu ve Milli Kütüphane arşivinin giderek zayıfladığını söyledi. Derleme kaçağının yüzde 65 oranında olduğunu anlatan Tok, eser sahipleri ve yayınevlerinin yayınladıkları eserden 5 nüsha gönderme zorunluluğuna uymadığından yakındı. Tok, geçtiğimiz yıl yayınlanan 25 bin eserin sadece üçte birinin Milli Kütüphane’ye gönderildiğini ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tek tüfek, çelik gibi iman... 2 mücahidin kahramanca savaşıp şehit olduğu anlar
Galatasaray - Fenerbahçe! Muhtemel 11'ler