5 yıl sonra böyle oy kullanacağız!

HAVELSAN'ın seçimlerde kullanılması için geliştirdiği elektronik seçim sandığı sistemi tanıtıldı. Yerli yapım e-sandık sistemi ilgi çekti.

GİRİŞ 06.05.2015 15:14 GÜNCELLEME 06.05.2015 15:18
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin önde gelen savunma firmalarından HAVELSAN, seçimlerde kullanılması için geliştirdiği elektronik seçim sandığı (e-sandık) sistemini 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF'15) tanıttı. 7 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala tanıtılan yerli yapım e-sandık sistemi ziyaretçilerin ilgisini çekti.

HAVELSAN Seçim Sistemleri Proje Yöneticisi İsmail Göktaş, Türkiye'de 5-10 yıl sonra yapılacak seçimlerde oyların e-sandık sistemiyle kullanılacağını belirterek, "Bu sistem ile hem geçersiz oyları engellemeyi hem de 5-10 dakika içinde Türkiye genelindeki tüm sandıkların sayılabileceğini iddia ediyoruz" dedi. 

HEDEFİMİZ TÜRKİYE'NİN SEÇİMİNİ HIZLI YAPMAKTIR

Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezi'nde HAVELSAN standında ürünü tanıtan İsmail Göktaş, 7 senedir Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçim sistemlerinin yazılımlarını yaptıklarını ifade etti. Göktaş, "Biz seçimlerde elektronik bir sandık üretmeye karar verdik ve bu projeyi 2010 yılında başlattık. Projeyi 2013 yılında tamamladıktan sonra tanıtımına başladık. e-sandık projesinin amacı sandıkta seçmenler tarafından elektronik ortamda yapılmasını sağlamaktır. Oy pusulası, dijital bilgi kullanılarak hazırlanıyor ve normal bir oy pusulasından hiçbir farkı yok. Bu dijital bilgiler seçmen ve sandık bilgilerini içeriyor. Bu sistem ile hem geçersiz oyları engellemeyi hem de 5-10 dakika içinde Türkiye genelindeki tüm sandıkların sayılabileceğini iddia ediyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin seçimini elektronik hale getirerek hızlı yapmaktır" dedi.

CİHAZ SAYIMI KENDİ İÇİNDE YAPACAK

Uygulamanın güvenliği ile ilgili bilgi veren Göktaş, seçim süresince cihaz çalışırken herhangi bir internet bağlantısı bulunmayacağını belirterek şöyle konuştu: “Yani cihaza dışarıdan herhangi bir müdahale olmayacak. Cihaz sayımı kendi içinde yapacak. Oy verme işlemi bittikten sonra sandık kurulu başkanı, bina sorumlusu ve memur üyelerin şifreleri girilerek sonucu merkeze gönderilme prosedürü gerçekleşecek. Burada da güvenlik önlemlerimiz var. Biz seçim sisteminin kullanılacağı güvenli bir internet hattı üzerinden sonuçları merkeze göndereceğiz. Sonuçların gönderilmesiyle sistem kendini kapatacak. “

TÜRKİYE'DE 5-10 YIL SONRA ELEKTRONİK SEÇİM YAPILACAK

Estonya, Brezilya, Fransa ve ABD'de elektronik seçim başarıyla yapıldığını vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti: “Türkiye'de ise Türkiye Bilişim Derneği seçimlerinde bu sistem uygulandı. Yaklaşık 150 seçmenin oy kullandığı seçim sonucu 1 dakika içinde açıklandı. Şu anda seçimin en büyük sıkıntısı insanların verdiği oyların nereye gittiğini sistemimizin nasıl kullandığıdır. Biz sistemimizle oyları nereye saydığımızı ve nereye gittiğini gösterirken, bu seçim üzerindeki şaibeleri ortadan kaldıracağını düşünüyoruz. İşte cihazımız oyların nereye gittiğini, saydığını gösteriyor. Yani 'A partisine verdim B partisine gitti' sorununu kaldırmak için, seçmenlerimize göstererek sıkıntıların ortadan kaldırılacağını düşünüyoruz. Elimizde 60 civarında bu makineden var. Türkiye'de seçmen sayısını düşünürsek 150-200 bin civarında makineye ihtiyacımız var. Bize fırsat verilirse bu makineleri üretebileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'de 5-10 yıl sonra elektronik seçim yapılacak ve bu seçimleri biz yapmak istiyoruz"

Öte yandan HAVELSAN'IN stantını ziyaret eden bazı vatandaşlar, 'e-sandık' uygulamasını başarılı bulduklarını ve seçimlerde uygulanabileceğini söylediler. 'e-sandık' oylaması, Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) bu yıl mart ayında Ankara HiltonSA'da gerçekleştirilen 30. Olağan Genel Kurulu'nda ilk defa kullanılmıştı.

E-SEÇIM SISTEMI NASIL ÇALIŞIYOR? 

HAVELSAN'ın geliştirdiği elektronik sandık sistemine göre, yaklaşık 55 milyon seçmenin oy kullandığı seçim sonuçlarını 5-10 dakika içinde almak mümkün olacak. Ayrıca seçimlere, oylara yapılan itirazlar ya da çöplerden çıkan oylar veya seçim sonuçlarının haftalar sonra açıklanması da son bulacak. Sistem zaman kadar paradan da tasarruf sağlayacak, harcamalar büyük oranda düşecek. Yurt dışı oyların Türkiye'ye uçakla taşınması da gerekmeyecek. Her makinenin bir sandık yerine geçtiği sistemde, seçmenler makineyi kullanabilmek için kimliklerini ibra edecek ve sandık kurulundan rastgele tanımlı karekod (QR kod) fişleri alınacak. Seçmen elindeki karekodu makineye tuttuktan sonra 'oylamayı başlat' sekmesine tıklayacak ve istediği partiye oyunu verecek. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra makineden alınan pusula, bu kez gerçek sandıklara atılacak.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • tusba 8 yıl önce Şikayet Et
    Çıktı olayı çok şaçma. sanki oy verdiğimiz partiyi aşikar edebiliyoruzda birde elimizde tescilli yafta taşıyacağız. van
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim ne bu böyle iyiyede kötüyede şikayet bende sizin gibilerden şikayetçiyim
    Cevapla
  • AHMET 8 yıl önce Şikayet Et
    okuma bilmeyenler için n e yapılacak hala bankamatikten emekli aylığını çekemeyenler var
    Cevapla
  • KADİR 8 yıl önce Şikayet Et
    havelsanda ne hadi onu geçtik o israilin yıldızını andıran işaret ne yoksa çaktırmadan bu sandıga atılan oyları israilmi izlicek kimi isterse onumu getirecek
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 8 yıl önce Şikayet Et
    Haram&yalan&hile olmasın tek dileğimiz bu. Gerçek seçim sonuçlarını ilk kez alabileceğiz yani!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı