ABD'de tam bir kasırga alarmı yaşanıyor

ABD'de son 30 yılın en şiddetli fırtınası olacağı belirtilen Sandy, ülkenin doğu eyaletlerini yarın vuracak. 60 milyon insanın etkileneceği Sandy kasırgasının New Jersey kıyılarını dev dalgalarla vurması bekleniyor.

ABD'de tam bir kasırga alarmı yaşanıyor
ABD'de tam bir kasırga alarmı yaşanıyor
GİRİŞ 28.10.2012 07:16 GÜNCELLEME 28.10.2012 18:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanada'da meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin yol açtığı dev dalgaların ABD'nin Hawaii bölgesini vurduğu bildirildi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nden Gerard Fryer, dev dalgaların bölgedeki adaları vurmaya başladığını belirtti.

Merkez kısa süre önce, dalgaların TSİ 10.28'de bölgeye ulaşabileceğini açıklamıştı.

Kanada'nın Alaska sınırı yakınlarındaki Haida Gwaii bölgesinde meydana gelen depremden sonra tsunami uyarısı yapılmıştı.

30 yılın en büyük kasırgası için alarm durumu

Karayiplerde 59 can kaybına neden olan Sandy kasırgasının kuzeydoğu eyaletlerinde su baskınlarına, elektrik ve gaz kesintilerine yol açarak 15 milyar dolarlık zarara sebep olacağı hesap ediliyor. 60 milyon insanın etkileneceği Sandy kasırgasının New Jersey kıyılarını dev dalgalarla vurması bekleniyor.

Kasırga nedeniye New York şehrinde metro ve toplu ulaşım seferleri iptal edildi. New Jersey eyaletinde de otobanlar trafiğe kapatılacak. Etkili olacağı bölgelere 30.5 cm yağmur bırakması öngörülen Sandy fırtınasının özellikle New Jersey'de su baskınlarına yol açacağı tahmin ediliyor. New Jersey eyaletinin kıyı bölgelerinde yaşayanların daha güvenli bölgelere tahliyesi için yetkililer uyarıda bulunuyor. Milyonlarca evin elektriksiz kalabileceği kaydediliyor.

Atlantik Okyanusu üzerinde 13 mil hızla kuzey yönünde hareket eden Sandy'nin, pazartesi günü yönünü kuzey batıya çevirerek dev dalgalarla New Jersey ve Maryland eyaletlerinin sahillerini vurması bekleniyor. Karaya vurduğunda saatteki hızının 45 mil (72 km) olacağı hesaplanıyor. New Jersey sahilinden karaya girerek batı yönünde yol alacak olan Sandy'nin özellikle bu eyaletin kıyı kesimlerinde büyük hasara yol açmasından endişe ediliyor. New Jersey Valisi Chris Christie, sahil kesimlerinde oturanların pazar öğlen saatlerine kadar evlerini boşaltmaları konusunda uyardı. Vali ayrıca, kıyı kesiminde yaşanayanların evlerini boşaltmaları için görevlendirdiği kişilerin kapı kapı dolaşarak halktan uyarıyı dikkate almalarını isteyeceklerini belirtti. Vali Christie, okyanus kıyısındaki Atlantik Şehri'nin de tahliye edilmesi konusunda emir verdi. Las Vegas'tan sonra kumarhaneleri ile en fazla tanınan şehir olan Atlantik Şehri'nden yarına kadar onbinlerce insanın tahliye edilmesi bekleniyor.

New York ile New Jersey'de ulaşım Sandy nedeniyle duracak. New Jersey'de otobanların trafiğe kapatılacağı belirtilirken New York şehrinde de metroların pazar gecesi veya pazartesi erken saatlerden itibaren çalışmayacağı bildirildi. Sandy kasırgasının etkili olacağı eyaletlerde 15 milyar dolarlık maddi hasarın oluşabileceği hesap ediliyor.

SON 30 YILIN EN ETKİLİ FIRTINASI OLACAK

New Jersey, New York ve Connecticut eyaletleri başta olmak üzere Amerika'nın kuzeydoğu eyaletlerini pazartesinden itibaren etkisi altına alacak olan Sandy sebebiyle bu bölgelerin son 30 yılın en etkili fırtınası ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Televizyon kanalları kuzeydoğu eyaletlerinde yaşayanları fırtına öncesi hazırlıklı olmaları konularında uyarıyor. Halkın el lambası, su ve yiyecek depolamaları konusunda tavsiyede bulunuluyor.

Atlantik Oyanusu üzerinde seyreden Sandy kasırgası saatte 75 mil (120 km) hızla kendi çevresinde dönerken kuzey yönünde de saatte 13 mil (21 km) hızla yol alıyor.

OBAMA, FEMA'YA TEDBİRLERİ ARTIRMASI KONUSUNDA EMİR VERDİ

Ulusal Acil Yönetim Merkezi (FEMA), şu ana kadar fırtınanın yol açtığı önemli bir sorun olmadığını bildirdi. FEMA, kasırganın Batı Virginia'da 50-60 santimetre kar bırakacağını da açıkladı. FEMA, ayrıca Sandy'nin yalnızca New York, New Jersey, Connecticut değil Pennsylvania ile Maryland eyaletilerinde de su baskınlarına yol açacağı konusunda uyardı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı ile FEMA'yı arayarak kasırgaya karşı alınacak tedbirler konusunda bilgi aldığı belirtildi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Obama'nın ayrıca FEMA'dan kasırga ile mücadele için daha sıkı tedbirler almasını istediği belirtildi.

Obama ve Romney'yi Sandy kasırgası vurdu

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimine sayılı günler kala Başkan Barack Obama ile rakibi Mitt Romney'nin başı Sandy kasırgası ile dertte. Küba, Haiti ve Jamaika'da 43 can aldıktan sonra ABD'nin güneydoğu kıyısına ilerleyen kasırga, iki adayın seçim miting programlarını olumsuz etkilemeye başladı. Romney, bugün Virginia eyaletindeki mitingini iptal ederken Obama'nın ekibi de bundan sonraki programlarını Sandy'ye göre yapacaklarını açıkladı. Seçim öncesinde son mitingler kritik öneme sahip oluyor. Sandy kasırgası ayrıca birçok bölgedeki erken oy verme işlemlerini de olumsuz etkileyecek. Bu nedenle erken oy vermeyi savunan Obama'nın keyfinin kaçtığı söyleniyor.

NEW YORK'TA YARIN OKULLAR TATİL

Yaklaşan Sandy kasırgası sebebiyle New York'ta yarın okullar tatil edildi. Riskli bölgelerde yaşayanlar için ise tahliye kararı çıktı.

İNSANLAR EN AZ BİR HAFTALIK YİYECEK STOKLUYOR

Son 30 yılın en etkili kasırgası olması beklenen Sandy için Amerikalılar hazırlıklarına devam ediyor. ABD'nin doğu kıyısındaki eyaletlerde etkili olacak olan kasırga öncesi acil durum ilan edildi. İnsanlar en az bir haftalık yemek ihtiyacını karşılamak için alışveriş merkezilerine akın etti. Meteoroloji uzmanları ABD'nin 3'te birini etkileyecek kasırganın neden olacağı elektrik kesintilerinin 10 gün sürebileceğini ifade ediyor.

Federal Acil Durum Yönetimi Kurumu (FEMA) kasırganın gelişinden önce hazırlıkların tamamlanması uyarısını yaptı. İnsanların öncelikle evlerinin bulunduğu konumu iyi bilmeleri, şayet su altında kalacak bölgede ise barınakların bulunduğu yere taşınmaları isteniyor. New York'ta bu akşamdan itibaren tren, metro ve otobüs seferleri durdurulacak. Şehirler arası tünel ve köprüler ulaşıma kapatılacak. Yetkililer kasırga için en kötü şartlara hazırlıklı olunması, hiçbir durumun hafife alınmaması gerektiğini hatırlattı.

Kıyıda bulunan New Jersey ve Delaware eyaletlerinde en az 80 bin kişinin tahliyesi bekleniyor. Delaware Valisi Jack Markell, eyaletin sahil kenarında yaşayan insanların en kısa sürede bazı okullara taşınması için talimat verdi. New Jersey'in kıyısında bulunan Atlantic City ve Cape May bölgesi boşaltılıyor. Pazar akşamı Doğu kıyılarında etkili olmaya başlayacak kasırganın Salı günü etkisini kaybedip bölgeden uzaklaşması bekleniyor.

Kasırganın etkili olacağı eyaletlerde uçak seferleri iptal edildi. Bugun itibariyle 941 uçak seferi iptal edilirken, yarın ise 2 bin 554 seferin iptal edileceği bildirildi.

KEDİ-KÖPEK SAHİPLERİNE UYARI

Kedi ve köpek sahiplerinin kasırgadan en az etkilenmesi için bazı uyarılarda bulunuldu. Amerika Hayvan Koruma Derneği (ASPCA) kasırga öncesi ve sonrasi hayvanların korunması için gerekli bütün tedbirlerin alınmasını istedi. Hayvanlar için bazı otellerde yer olduğunu ifade eden dernek yetkilileri özellikle 7-8 günlük yem ihtiyacının daha önceden tedarik etmesi uyarısında bulunuyor. Hayvanların kesinlikle dışarı çıkarılmaması uyarısı yapan yetkililer, şunları tavsiye etti: "Hayvanların kimliklerini kaybetmeyin. Kedi ve köpekleri yalnız bırakmayın. Kasırga sonrası bile dışarı çıkmalarına izin vermeyin. Evin belli bir bölümünü onlara ayırın."

FEMA'NIN KASIRGA ÖNCESİ YAPTIĞI UYARILAR

Eviniz su altında kalacak bölgede ise bir an önce yerel yönetimle irtibata geçerek barınaklara taşınmalısınız
Evlerin camlarını kepenklerle koruyun
Acil durumlarda gideceğiniz yerin adresini ve nasıl gideceğinizi önceden öğrenin.
Acil durumlarda yerel yönetimlere ulaşacağınız telefon numaralarını kaydedin.
Hava durmunu yakından takip edin
Evin etrafında bulunan büyük ağaçların kesilmiş olmasına dikkat edin
Acil durumlarda kullanılacak jeneratörü hazır bulundurun
Su stoku yapın
En az bir haftalık erzakınız hazır olsun
Mum ve el feneriniz hazır olsun
Acil durumlar dışında telefonları kullanmayın
Evdeki büyük eşyaların üzerinize yıkılmayacağından emin olun
Araçları ağaçların olmadığı alanlara park edin
Araçların depolarını doldurun
TV ve radyoları dikkatli bir şekilde takip edin
Şayet evi boşaltmak zorunda kalırsanız; ehliyet, kredi kartları, doğum sertifikası, çek defteri ve sosyal güvenlik numarasını yanınıza almayı unutmayın.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    bu gelen rüzgarın adı nedir?!....... kasırga:çok şiddetli beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr...öyleyse bu gelenin adı nedir?!..fazla korkulacak bir şey olmadığını zannediyorum..:):).vesselam
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi