Japon uzmandan 7.3'e hazır olun' uyarısı

JAPON deprem uzmanı Yoshinor Morikawi, Akdeniz'de son günlerde yaşanan deprem hareketliliğinin normal olmadığını belirterek gelecek 5-10 yıl içinde 7.2 veya 7.3 büyüklüğünde depremden söz etti.

Japon uzmandan 7.3'e hazır olun' uyarısı
Japon uzmandan 7.3'e hazır olun' uyarısı
GİRİŞ 27.06.2012 21:32 GÜNCELLEME 27.06.2012 21:59
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

JAPON deprem uzmanı Yoshinor Morikawi, Akdeniz'de son günlerde yaşanan deprem hareketliliğinin normal olmadığını belirterek, bölgede gelecek 5-10 yıl içinde Dichter ölçeğine göre 7.2 ve ya 7.3 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini söyledi.

Antalya Afet Acil Durum İl Müdürlüğü tarafından 'Deprem afetine hazır mıyız?' başlığıyla düzenlenen toplantı, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde gerçekleştirildi. Vali Ahmet Altıparmak'ın da hazır bulunduğu toplantıya kaymakamlar, ilçe belediyeleri, kamu kurumlarının il yöneticileri katıldı. Toplantıda, Japon deprem uzmanı ve yüksek mimar Yoshinor Morikawi katılımcılara deprem konusunda bilgi verip, tavsiyelerde bulundu. Aynı zamanda Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri de olan Yoshinor Morikawi'ye, Sezer Proje Mimarlık Mühendislik Müşavirlik firmasından inşaat yüksek mühendisi Bora Sezer eşlik etti.

Japonya'daki tsunami felaketinde Türkiye'nin çok ciddi yardımlarını gördüklerini ve Van depreminde de aynı hassasiyetle Türkiye'nin yanında olmaya çalıştıklarını belirten Morikawi, Türkiye'de özellikle okullar başta olmak üzere birçok ilde deprem öncesi, anı ve sonrasına ilişkin neler yapılması gerektiği konularında Japonya'nın tecrübelerini de içine alan eğitim çalışmaları yürütüklerini açıkladı.

55 İLDE DEPREM RİSKİ

20 yıldır Türkiye'de yaşadığını anlatan Yoshinor Morikawi, Türkiye'nin 81 ilinden 55'inin deprem riski açısından birinci sınıf tehlikeli bölgede olduğunu, buralarda 18 milyonu aşan inşaat varsa yüzde 67'sinin kaçak olduğunu söyledi. Marmara, İzmir- Denizli, Fethiye- Antalya, Erzincan- Erzurum- Van bölgelerinin başlıca risk taşıdığına değinen Yoshinor Morikawi, hem Japonya hem Türkiye'nin her an deprem olabilir düşüncesiyle hareket ederek her an hazır olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Antalya'da Kemer, Kumluca, Finike, Demre, Kaş'tan oluşan batı bölgesinin deprem açısından daha çok risk taşıyan alanlar olduğunu dile getiren Yoshinor Morikawi, bölgedeki büyük depremlerin aralıklarına bakıldığında 284 yıl arayla olduğunun görüldüğünü, en son 1743'te büyük deprem yaşayan bölgenin 2027'ye kadar yine büyük bir deprem yaşabileceğini anlattı. Yakın tarihte bir depremin sözkonusu olabileceğini kaydeden Yoshinor Morikawi, "Tabii tam bilmek mümkün değil ama hazır olunsa iyi olur" dedi.

DEPREM YARIN DA OLABİLİR

Akdeniz'de son günlerde sık aralıklarla yaşanan depremlerin de sorulduğu Yoshinor Morikawi, net bir tarih söylemenin mükün olamayacağını, ancak gelecek 5-10 yıl içinde 7.2 ve ya 7.3 gibi büyüklükte bir deprem yaşanabileceğini söyledi. Morikawi, "Yarın da olabilir" dedi.

Depremlerin büyüklükleri ve binaların yapı içeriklerine göre karşılaştırmalı hasar oranlarını da anlatan Yoshinor Morikawi, Türkiye'deki binalarda en önemli hatalardan birinin giriş kısmındaki kolonların yeteri derecede güçlü oluşturulamaması olduğunu belirterek, bu yüzden yaşanmış birçok depremde de görüldüğü üzere, binaların alttan çökmesi ya da alt kısmı çökmüş ancak üst kısımlarında hasarsızlık gibi yüzlerce örnek olduğunu dile getirdi.

YAŞAM ÜÇGENİ

Morikawi, deprem anında yaşam üçgeni olarak adlandırdığı sistemi de anlattı; yatak, dolap gibi büyük eşyanın daha çok duvar kenarları yerine ortada olması gerektiğini, bu eşyanın yıkılan duvar ile arada yaşam alanları bırakabileceğini söyledi. Morikawi, su şişesi, deprem çantası ve toz maskesinin de hazır bulundurulması gerektiğinin önemine değindi

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 10
  • milletin ferdi 11 yıl önce Şikayet Et
    dürüst ol başar uyandıran! deprem vergisini alıp ona buna yedirme gibi muğlak, desteksiz, alakasız palavra atma. bir defa toki yirmi yeni şehre denk yeni konut üretti. deprem için milletçe yapılan yardımlarının bile akıbetinin belli olmadığı önceki hükümet icraatlarıyla ak parti hükümetini karıştırma. ayrıca tüm kaçak yapı, çürük yapı ve gecekonduların yeniden inşası için girişim yapıldı. ona buna yedirme ne ola ki? dürüst olmak bu kadar zor mu?
    Cevapla
  • burhan alpgür 11 yıl önce Şikayet Et
    deprem öncesi ve sonrası. beklenen bir depremin öncesi ve sonrasında alınacak tedbirlerin üzerinde durulması önemlidir.
    Cevapla
  • CENGAVER 11 yıl önce Şikayet Et
    kamu binalarının hali içler acısı, lüzumsuz çılgın projelere trilyonlar harcanır ama !. özellike şu izmirden bir türlü kurtulamadım, gümrük bakanlığının zulüm gibi dayattığı zorunlu rotasyon sonucu çalışanlar bölük pörçük param parça, tam bir orman kanunu uygulanıyor, tayinlerin esat zulmü olduğu başka bir kurum yoktur sanırım, bu kurumda becayiş neden yok, çalışanları sürekli ordan oraya sürgün gibi göndererek hem devleti zarara uğruyor hem kurumun verimi düşüyor hem de çalışanların aile bütünlüğü, çalışma şevk ve akıl sağlığı bozuluyor, bölgeler arapsaçı, bırakın insanlar verimli olabileceği yerlerde çalışsın, uzmanlaşma yok, sürekli yer değiştirmeler sonucu devlet zararı meydana geliyor,
    Cevapla
  • başar uyandıran 11 yıl önce Şikayet Et
    deprem vergilerini alıp.. ona buna yediren zihniyet.deprem olduğunda takdirri ilahi der geçer.olan gene gariban vatandaşa olur
    Cevapla
  • davut kara 11 yıl önce Şikayet Et
    bu japon nerenin japonu.... madem o kadarını biliyor kendi ülkesindeki depremi bilip tsunamiye hazırlasaydı herkesi laf ola beri gele....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihine geçen skor!