Uçağı İsrail'in gizli yazılımı mı düşürdü?

Suriye'nin düşürdüğü Türk jetiyle ilgili araştırma sürerken, TSK'dan gelen "Füze emaresi yok, uçaksavarla da düşürülmedi" açıklaması üzerine, gözler İsrail'in yüklediği yazılım sistemine çevrildi.

Uçağı İsrail'in gizli yazılımı mı düşürdü?
Uçağı İsrail'in gizli yazılımı mı düşürdü?
GİRİŞ 15.07.2012 16:07 GÜNCELLEME 15.07.2012 17:30
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ender Sever ve Osman Yiğit'in haberi

Strateji uzmanları, İsrail tarafından modernizasyonu yapılan uçağın yüklenen bir yazılım vasıtasıyla düşürülerek, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin sağlanmasının amaçlanmış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

"YAZILIMLA HAREKET MÜMKÜN"

Strateji uzmanı emekli Yarbay Yakup Evirgen Akit'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yazılım konusunda ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Evirgen, "Yazılımı tamamen size ait olmayan ve yazılımla komuta ve kontrol edilen askeri teçhizat sistemleri için bu tehlike her zaman mevcuttur. Yazılım içine konulan gizli bir döngüyle bilinen işletme prosedürlerinin dışında bir hareket yapmasını sağlamak mümkün. Bunu hiçbir zaman göz ardı etmemek lazım" dedi.

"BİLİNEN SEÇENEKLER TÜKENDİYSE..."

"Uçağımızın düşürülmesi hadisesinde yazılım sisteminin varlığından söz edebilmek için öncelikle bilinen seçeneklerin tüketilmesi lazım" diyen Evirgen, şunları kaydetti: "Uçağımızın, uçaksavar makineli tüfeğiyle vurulup vurulmadığı ya da roketatarla vurulup vurulmadığının kesinleşmesi gerekiyor. Neyle vurulduğuna dönük çıkan enkaz parçalarının detaylı kriminolojik incelemeleri yapıldıktan sonra her şey ortaya çıkacaktır."

YAZILIM, MODERNİZASYON SÜRECİNDE Mİ YAPILDI?

İsrail tarafından modernizasyonu yapılan uçağın yüklenen bir yazılım vasıtasıyla düşürülerek, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin sağlanmasının amaçlanmış olabileceği ihtimalini de değerlendiren Evirgen, şunları söyledi: "İsrail'in güvenlik konsepti, bölge ülkelerinin kendi içerisinde kaos ve kriz içinde olmasıdır. Birbirleriyle ilişkilerin problemli olarak devam etmesine bağlıdır. Bütün bunlar uçağın bir yazılım vasıtasıyla İsrail tarafından düşürüldüğünü akıllara getiriyor. Bu düşürülmeyle ilgili bir ihtimal ama bu konuyu kesinlikle ihtimal dışında tutmamalıyız."

"UÇAĞIN İNFİLAK ETTİRİLMESİ SÖZ KONUSU"

Uçağın ne tür bir mühimmatla düşürülmüş olabileceği konusunun bugün yoğun bir şekilde tartışılmakta olduğunu belirten Evirgen, bu izlenen yolun yanlış olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Uçağımızın düşürüldüğü kesin, kimin düşürdüğü bilgisi de ortada. Suriye bir itirafta bulundu. Rus yapımı bir roketli füzeyle düşürülme ihtimali de var, bir de yazılımla kendi kendisini infilak ihtimali söz konusu.

"BİZİM YAZILIMCILARIMIZA NE OLMUŞTU?

Modernizasyonu yapılan uçağın yazılımı yüklendikten sonra Türkiye'deki yazılım uzmanları tarafından incelenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Evirgen, ASELSAN ölümlerine de değindi. Evirgen, şöyle devam etti: "Türkiye'nin önemli projelerinde yani Altay Tankı'ndan başlayarak F-16'ların milli yazılımlarının geliştirilmesine dönük olarak bir proje başlatılmıştı. Buna ihtiyacımız vardı. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda orada görevlendirilen çocuklar da projelerini belli bir aşamaya getirmişlerdi. O noktadan sonra ayrılmaları sağlandı. Askere gittiler, hepsi de şüpheli şekilde hayatlarını kaybettiler. Daha sonra bilirkişi raporları birbirleriyle çelişir şekilde ortaya çıktı. Bu çocukların 4'ünün de intihar etmesi için görünürde bir sebepleri de yoktu. Aile yapıları, sosyal hayatları, psikolojileri, halet-i ruhiyeleri intihar edecek durumda değildi. Ama nasıl olduysa oldu işte. Ölümlerde şüpheler izale edilemedi."

SİNYAL GÖNDERME SİSTEMİYLE DÜŞÜRÜLEBİLİR

Yazılım uzmanı Önder Aydoğdu da Akit'e yaptığı değerlendirmede teknik olarak uzaktan kumandayla yazılımlara müdahale edilebileceğini belirterek şunları söyledi: "Uzaktan kumandayla yazılımlara müdahale etmek teknik olarak mümkündür. Burada 'dost-düşman' tanımlaması akıllara geliyor. Yazılım içerisinde sürekli sinyal bekleyen bir program var. Uçaklarda bu tür yazılımlar mevcuttur. Dolayısıyla uzaktan bir sinyal gönderme yoluyla uçaklara müdahale edilebilir. Teknik olarak bu mümkündür. Ve telekomünikasyon bağlantısı olan her yerden müdahale edilebilir. Sinyal gönderilerek tetiklendiği an o program çalışıyor. Ayrıca dost sinyalleri engelleyen jammer'lar var. Bu da ihmal edilmemesi gereken bir faktör. Pilotlara ulaşacak dost sinyaller bu şekilde engellenebilir."

BİLGİSAYAR SİSTEMİ BOZULABİLİR

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan ise uçağın düşürülmesiyle ilgili son ihtimalin bilgisayar sistemine dayanabileceğini belirterek şunları ifade etti: "İsrailliler veya Amerikalılar bilgisayar sistemini bozarak uçağı düşürmüş olabilir. Bütün veriler ortaya çıktığında her şey netleşecek. Bu uçaklarda da kara kutu vardır elbet." Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan, uçağın düşürülmesiyle ilgili son ihtimalin bilgisayar sistemine dayanabileceğini belirtti.Strateji uzmanı emekli Yarbay Yakup Evirgen, "Yazılımı tamamen size ait olmayan ve yazılımla komuta ve kontrol edilen askeri teçhizat sistemleri için bu tehlike her zaman mevcuttur.

YENİ AKİT

YORUMLAR 16
  • halil soba 11 yıl önce Şikayet Et
    israile modernize ettirirsen. tsk nın elinde israile modernize ettirilen tank,tüfek,uçak vs ne varsa bu silahların israil istemediği müddetçe bu silahların çalışmasını beklemek istenilen faydayı beklemek ahmaklıktan başka birşey değildir.israile modernize ettirilen tüm silah ve araç gereçlerin yazılımı dahil ya milli hale getirirlmeli ,yada komle hurdaya ayrılarak kullanım dışına çıkarılmalıdır.
    Cevapla
  • bahadır komat 11 yıl önce Şikayet Et
    tam bir psikolojik savaş. ginede gurur duyuyorum türk olduğumdan çatlayın düşmanlar patlayın fitneciler
    Cevapla
  • Remzi Bozkurt 11 yıl önce Şikayet Et
    hic sordunuzmu . kimmis bu biz düsürdük diyen asker kim, yada komutan kim ? bunu kimse arastirmiyor ,bence bu iste bir bit yenigi var ama ne ? acaba biz kendimiz mi denedikte düsürdük ? yazilim olayi kafami karistiriyor ,insallah öyle degildir sanki biz denemisiz gibi geliyor bana ispat olarakta kurtarma gemisinin erkenden gönderilmesi gibi acaba ?
    Cevapla
  • turgut sağlam 11 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten mi ?. biz de bu işin arkasında etiyopya devleti var sanıyorduk...ah nede şaşırdık israilin parmağı olduğuna bir bilseniz :)
    Cevapla
  • son osmanlı 11 yıl önce Şikayet Et
    en başından belliydi. bu olay ile ilgili ilk yorumum buydu uçağı yerden kontrol ederek düşürdüler bu kesin.türk uçağı suriye sularına neden girsinki.ama israilin amacını anlayamadık türkiye 1 uçak 2 pilot için savaşa giremiyecek kadar pısırıkmı diyeyim siz sağduyumu dersiniz bu ayrı tartışılır.israil bunu bilir yanıltma olabilir dikkatleri bu olaya çekip farklı amaçlar da düşünülebilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran Cumhurbaşkanı Reisi yaşıyor mu? Akıncı İHA dünyada bir ilki başardı
Derbide Fenerbahçelileri çıldırtan karar!