Alevi diye öğrencisini dövdü!

İstanbul’da Alevi olduğu için bir öğrencinin öğretmeninden dayak yediğini tespit eden TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu, öğretmenin davranışının Anayasa’ya aykırı olduğunu bildirdi. Öğrencisi Alevi olduğu için dövdüğü iddaalarını çürütemeyen öğ

Alevi diye öğrencisini dövdü!
Alevi diye öğrencisini dövdü!
GİRİŞ 08.12.2007 10:35 GÜNCELLEME 08.12.2007 10:35
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Öğretmen Zeki Yılmaz, ramazanda bir şeyler yiyen öğrencisine sınıfta soruyor: 'Neden oruç tutmuyorsun?' Öğrenci 'Aleviyim' diyor. Öğretmen sınıfa dönüyor: 'Başka Alevi var mı?' B.K’nın 'Ben de Aleviyim' sözleri üzerine öğretmen şunları söylüyor: 'Senin benden çekeceğin var.' Ardından da dediğini yerine getiriyor ve öğrencisini dövüyor.

AMASYA’da Alevi 4 öğrenciye arkadaşlarının dini baskısını önemsemeyen tavrı nedeniyle kamuoyundan tepki çeken TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün 'Alevilere dini baskı' ile ilgili yeni bir rapor açıkladı.


TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, olayı, incelemeyi birlikte yaptığı Başkanvekili Mehmet Ekici ve CHP’li üye Malik Ejder Özdemir’i yanına alarak Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. İddialara göre İstanbul Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde Ramazan ayı sonunda edebiyat öğretmeni Zeki Yılmaz sınıfta bir şeyler yiyen kız öğrenciye neden Ramazan’da oruç tutmadığını sordu.


Kız öğrencinin Alevi olduğunu söylemesi üzerine de sınıfa dönerek 'İçinizde başka Alevi var mı?' sorusunu yöneltti. Öğrenci B.K.’nın 'Ben Aleviyim' sözleri üzerine 'Senin benden çekeceğin var' diyen öğretmen şiddet uyguladı. Komisyonun raporunda, 'B.K.’nın öğretmen Ziya Yılmaz’dan en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır' denildi. Babanın bu iddiaları bir dilekçeyle Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de bildirdiği için, okula gittiklerinde müfettişlerin de soruşturma yürüttüğünü öğrendiklerini belirten Üskül, soruşturma sonucu öğretmenin açığa alındığını ifade etti. Üskül, kendilerinin ulaştığı sonuçları ise şöyle açıkladı:

İstanbul’da Alevi olduğu için bir öğrencinin öğretmeninden dayak yediğini tespit eden TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu, öğretmenin davranışının Anayasa’ya aykırı olduğunu bildirdi.

Meclis İnsan Hakları Komisyon Başkanı Prof. Zafer Üskül başkanlığındaki alt komisyon, İstanbul Büyükçekmece Esenler’de Ali Kul Çok Programı Lisesi’nde Ramazan ayında Alevi bir öğrencinin edebiyat öğretmeni Z.Y’den 'en az bir kez' dayak yediğini belirledi. Raporda, "Öğretmenin oruç tutmayan bir öğrenciye, 'Neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz" değerlendirmesinde bulunuldu.

‘ÇEKECEĞİN VAR’

Komisyon Başkanı Zafer Üskül üyelerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, edebiyat öğretmeni Z.Y'nin Ramazan ayının sonlarına doğru sınıfta bir şeyler yiyen bir kız öğrenciye, "Neden yemek yediğini ve oruç tutmadığını, Alevi olup olmadığını, sınıfta başka Alevi olup olmadığını" sorduğunun iddia edildiğini kaydetti. Üskül, aynı öğretmenin, bir erkek öğrencinin, "Ben Aleviyim" demesi üzerine "Benden çekeceğin var" diyerek şiddet uyguladığı ve düşük not verdiğinin öne sürüldüğünü ifade etti.

İDDİALARI ÇÜRÜTEMEDİ

Üskül, öğrenci B.K'nin babasının komisyonlarına başvurması üzerine alt komisyon kurduklarını ve İstanbul'a giderek görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Üskül, ilçe milli eğitim müdürlüğünün de olayı soruşturduğunu öğrendiklerini söyledi. Üskül'ün de okuduğu alt Komisyon raporunun sonuç bölümünde, öğretmen Z.Y’nin aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kaldığı vurgulanarak, “Öğretmen Z.Y, sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin, müfredattan kaynaklandığını bile söylediği” kaydedildi. Raporda şöyle denildi:

DİN-VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ

"Öğretmen Z.Y'nin sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan öğrenciye, 'Neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir. Öğretmenin sorusunun, dinvicdan özgürlüğüyle, Anayasa hükümleriyle aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır." Raporda öğretmenin, olayın ardından önce başka bir okulda görevlendirildiği, daha sonra da açığa alındığı ifade edidi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise “Başbakan türbanı nedeniyle azarlanan öğrenciyi aradığı gibi Alevi öğrenciyi de arasın' dedi.


(Hürriyet / Bugün)

YORUMLAR 78
  • hidayet hayat 16 yıl önce Şikayet Et
    HASAN KAYA. Ayrıca TÜRKİYEDE alevilere şimdiye kadar bir baskı olduğunu ben görmedim ayrıca TÜRKİYE başbakanı iftarınıza katılmak istedi ama biz müslümanlar cuma günü cuma namazına bile gidemiyoruz mesai saati diye artı baş örtüsü yüzünden kamusal alana giremiyoruz
    Cevapla
  • hidayet hayat 16 yıl önce Şikayet Et
    HASAN KAYA. Kardeş sen nerde yaşıadığın farkında deyilsin sanırım siz türkler dediğine göre fizanda yaşıyorsun sanırım.. ayrıca islamın içinde yer almayacaz demişin sizi zorlayan yok kendinize göre ibadetlerinizi yapıyorsun biz islamcıyız hoş görülüyüz hakkımızı ararız ne demiş hz.ali BU GÜN HAKKINI ARAYAMAYAN YARIN ŞEREFİNİ KAYBEDER biz türklerden ve islamcılardan sana selam olsun
    Cevapla
  • hasan kaya 16 yıl önce Şikayet Et
    türkler . siz faşist türkler alevilere dokunamazsınız.. biz bedel öderiz ama yılmayız... siz islamınızın içinde yer almayacağız..
    Cevapla
  • zeynel malkoç 16 yıl önce Şikayet Et
    . Eskiden eğitim camiasında sağcılar ve solcular vardı. şimdi ise kendini dindar olarak ifade edip AKP zihniyeti taşıyanlar ve AKP zihniyetini taşımayanlar. İnsanlarımız maalesef 2 hoş söze kanarak memlekette herşeyin düzgün olduğunu hükümetin her alanda çok çalıştığını düşünüyorlar hükümetin bütün çabasının yıllarca uğraşıpta temizlenemeyecek bir kadrolaşma hareketi olduğunu göremiyorlar.Eğitim siyasi politikalara alet edilemeyecek kadar önemli bir politika olduğunu maalesef anlamıyor halkımız
    Cevapla
  • bilal yüzer 16 yıl önce Şikayet Et
    öğretmeYEN!!!. öğretmen sadece ders değil sevgi birlik saygı aşılamalı.bu alevi bu müslüman dememeli bunların hala yaptıklarını çekiyoruz.acaba o çocuk 10 yıl sonra okur mu yoksa DAĞA MI ÇIKAR.soruyorum türkiye ne yapar sizce.yazık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükbaş hayvanda stokçuluğun kurban fiyatlarını artırdığı iddiası
Başıboş köpekleri savunan kadından kan donduran sözler: Çocukları ölümle tehdit etti!