ABD bilerek ateş açmış

Irak'ta uzun süre rehin kaldıktan sonra serbest bırakılan İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena'nın Amerikan askerlerince kasıtlı olarak saldırıya uğradığı öne sürüldü

ABD bilerek ateş açmış
ABD bilerek ateş açmış
GİRİŞ 06.03.2005 00:30 GÜNCELLEME 06.03.2005 00:30

Ülkesine giderken ABD askerlerinin saldırısıyla yaralanan Sgrena'yı Roma'daki Celio Askeri Hastanesi'nde ziyaret eden Sgrena'nın arkadaşı Pier Scolari, askerlerin kasıtlı olarak ateş açtıklarını iddia etti. Scolari, 'Amerikalılar ve İtalyanlar onun arabasının geldiğini biliyorlardı' dedi. Scolari, 'Onlar havaalanından 700 metre uzaktaydılar. Bu da onların tüm kontrol noktalarından geçtiğini gösterir' dedi. Dün akşamki saldırı sırasında Sgrena'nın İtalya Başbakanlık ofisiyle konuşma halinde olduğunu söyleyen Scolari, daha sonra ABD ordusunun cep telefonlarını susturduğunu ifade etti. Scolari, 'Giuliana'da bazı bilgiler vardı ve ABD ordusu onun hayatta kalmasını istemiyordu' dedi.

İl Manifesto gazetesi yazarı Sgrena, dün havalanına götürülürken ABD birlikleri tarafından bulunduğu araca ateş açılmıştı. Olayda Sgrena'nın kurtarılmasında büyük rol oynayan Nicoa Calipari yaşamını kaybederken, SİSMA'dan bir görevli ise halen hayati tehlikeyi atlatamadı.

ROMA'YA GELDİ
İtalyan Gizli Servisi SİSMA'nın operasyonu ile kurtarılan Sgrena dün havalanına götürülürken ABD birlikleri tarafından bulunduğu araca ateş açılmıştı. Olayda Sgrena'nın kurtarılmasında büyük rol oynayan Nicoa Calipari yaşamını kaybederken, SİSMA'dan bir görevli daha hayati tehlikeyi atlatamadı. Giulian Sgrena'nın erkek arkadaşı Piero Scolari'ye 'En zoru hayatımı kurtaran Calipari'nın yanımda ölmesini izlemek oldu' dediği bildirildi.

Sgrena, Irak'tan başbakanlığa bağlı bir uçakla Roma'ya getirildikten sonra tedavisine devam edilmek üzere askeri Celio Hastanesi'ne götürüldü. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, Sgrena'yı havalanında karşılamaya gelenler arasındaydı. Sgrena uçaktan indirilmeden önce Berlusconi, Sgrena'nın erkek kardeşinin koluna girerek uçakta gazeteciyi ziyaret etti. Berlusconi uçakta 15 dakika kadar kaldı. Sgrena'nin çalıştığı İl Manifesto Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmei Gabriele Polo yaptığı açıklamada, 'Giderken nasıl beni selamladıysa şimdi de öyle selamladı. Yüzü gülüyordu; ama olanlardan dolayı çok üzgün' dedi. Sgrena'nın erkek kardeşi ise, 'Ailede herkesin durumu iyi. Annem de babam da çok mutlular' diyerek Sgrena ailesinin Giulina'yi yeniden görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Sgrena'nın kızkardeşi, Sgrena'nın durumunu 'Çok iyi değil. Psikolojik olarak beklediğimizden daha iyi. Önemli olan sağ salim gelmesi. Sağlığı düzelecek' sözleriyle özetledi.

Dün Bağdat'ta geçirdiği ameliyatla ciğerinden bir metal parçası çıkarılan Sgrena uçaktan yürüyerek indiği; ancak zorlandığı gözlendi.
Calipari'nin cenazesi bu akşam Türkiye saatiyle 00.00'da İtalya'da olacak. İl Manifesto gazetesi Calipari'nın naaşını karşılamak için bir heyet gönderecek. İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciamp yaptığı açıklamada, 'Sorumlular bulunmalı' derken, Calipari'nin gerçek bir kahraman olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı Onur Madalyası ile ödüllendirileceğini kaydetti.

NETGAZETE

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MSB açıkladı: İran, Türkiye'den talep etti! Akıncı İHA görevlendirildi
Aliyev'den Reisi açıklaması: Hazırız!