Martin Lings, vefat etti

1938 yılında müslüman olup Ebubekir Siraceddin adını alan dünyaca ünlü düşünür ve yazar Martin Lings, İngiltere'de vefat etti. Türkçeye çevrilmiş birçok kitabı bulunan Lings, 'Hz. Muhammedin Hayatı' adlı kitabıyla 'Siret Ödülü' kazanmıştı.

Martin Lings, vefat etti
Martin Lings, vefat etti
GİRİŞ 15.05.2005 22:38 GÜNCELLEME 15.05.2005 22:38

Dünyaca ünlü müslüman düşünür ve yazar Martin Lings (Ebubekir Siraceddin) önceki gün 96 yaşında İngiltere'de vefat etti. Uzun süredir çeşitli hastalıklarla yaşayan Lings, 1909 yılında İngiltere'de doğdu. Oxford Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okudu.

Yirmibeş yaşlarında diğer dünya dinlerini incelemeye başladı. Protestan bir aileye mensup olan Lings, bir süre ateist olarak yaşadı. Lings'in hayatı bir sufi ile tanışmasının ardından değişti. Afrikalı müslümanlar vasıtasıyla Cezayirli Şeyh Ahmed el-Alavî(1869-1934) ile tanışan Lings, Şeyhin sufi yaşamından ve düşüncelerinden etkilendi. 1935'de Litvanya'ya giden Lings, orada Anglo-Sakson ve Orta Çağ İngilizcesi üzerine dersler verdi. Dini arayışları kıvamına gelen Lings, 1938'de müslüman olduğunu açıklayarak Ebubekir Sıraceddin adını aldı.

El yazmaları uzmanıydı

1939 yılında Mısır'a giden Lings, Kahire Üniversitesi'nde yıllarca Shakespeare üzerine ders verdi. 1952'de İngiltere'ye dönen Lings, Londra Üniversitesi'nde Arap Dili diploması aldı. 1955'de British Muzeum'da çalıştı. 1960-1970 yılları arasında doğu el yazmalarının korunduğu bölümü yönetti. Ardından yeni kurulan British Library'de doğu el yazmalarıyla ilgili ünitenin başına geçti. Cambridge Üniversitesi'nin yayınladığı 2 ciltlik Arap Dili ve Edebiyatı Tarihi'nin Abbasi dönemine ait mistik şiirler bölümünü yazdı. Aynı eserin Tasavvufun Kaynağı ve Doğuşu başlıklı kısmını da kaleme aldı.

Yaşadığı köyde defnedildi

Emekli olduktan sonra yaşamını Güney İngiltere'de bir köyde geçiren Lings'in cenazesi, yaşadığı köyde sevenlerince kaldırıldı. Köydeki evinin bahçesine defnedilen Lings'in, İnsan Yayınları tarafından 'Hz. Muhammed'in Hayatı', 'Onbirinci Saat' gibi eserleri dışında, 'Tasavvuf Nedir', 'Simge ve Kökenörnek', 'Antik İnançlar Modern Hurafeler', 'Yirminci Yüzyılda Bir Veli' adlı eserleri de Türkçe'ye tercüme edildi. Türkiye'de en fazla tanınan eserlerinden 'Hz. Muhammedin Hayatı' adlı kitabını 3 yılda tamamlayan Lings, Pakistan Devletince her yıl verilen 'Siret Ödülü'nü kazandı. Lings'in Türkçeye çevrilmemiş Book of Certainty, Shakespeare in the Light of Sacred Art, Quranic Arts of Calligraphy and Illumination isimli kitapları vardır.

İyi bir şair olan Lings'in iki de şiir kitabı bulunuyor. Yazdığı makaleler, Studies in Comparative Religion, The Islamic Quarterly gibi dergilerin yanı sıra, The New Encyclopaedia of Islam ve Encyclopaedia Britannica gibi belli başlı ansiklopedilerde yer aldı.

Lings, hayatını değiştiren adam, Şeyh Ahmed el Alavi'nin hayatını anlatan bir kitap yazdı. Kitap, 1972'de 'A Sufi Saint of the Twentieth Century: Shaikh Ahmad al-Alawi: His Sipiritual Heritage And Legacy' adıyla yayınlandı.(Yeni Şafak)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beş siyasi parti yeni ittifak kurdu
İstanbul motosiklet dehşeti! 6 yaşındaki çocuğa çarpıp kaçtı!