İran, Rusya ve Almanya'dan Ayasofya açıklaması! Dünyaya Türkiye mesajı

İran, Rusya ve Almanya'dan Ayasofya ile ilgili açıklama yapıldı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Ankara'nın Ayasofya'yı camiye dönüştürmesi kararının Türkiye'nin kendi içişleri meselesi olduğunu ifade etti. Daha önce Rus Ortodoks Kilisesi bir açıklama yapmış ve karardan endişeli olduklarını ifade etmişti. Konu ile alakalı İran ve Almanya'dan da bir açıklama geldi.

İran, Rusya ve Almanya'dan Ayasofya açıklaması! Dünyaya Türkiye mesajı
İran, Rusya ve Almanya'dan Ayasofya açıklaması! Dünyaya Türkiye mesajı
GİRİŞ 13.07.2020 16:13 GÜNCELLEME 14.07.2020 09:16
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Ankara'nın Ayasofya'yı camiye dönüştürmesi kararının Türkiye'nin kendi içişleri meselesi olduğunu ifade etti. Gazetecilere konuşan Verşinin, Ayasofya'nın ibadete açılması kararıyla ilgili, "Bu konunun ülkemizde ve yurtdışında geniş yankı uyandırdığını biliyorsunuz. Ancak genel anlamda biz bunun Türkiye'nin kendi içişleri olduğu düşüncesinden yola çıkıyoruz. Dolayısıyla da içişlerine ne biz ne de başkaları karışmalı" dedi. Verşinin, yapının dünya kültür ve medeniyeti için taşıdığı öneme de dikkat çekmek istediklerini ifade etti.

 

Sergey Vershinin

RUSYA'DAN DAHA ÖNCE DE AÇIKLAMA YAPILMIŞTI

Daha önce Rus Ortodoks Kilisesi bir açıklama yapmış ve karardan endişeli olduklarını ifade etmişti. Başka bir Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise, Türkiye'nin Ayasofya'nın statüsünü değiştirme kararından dolayı üzüntü duyduklarını, ancak Ankara'nın UNESCO Dünya Mirası olan bu yapının korunması ve erişilebilirliği konusundaki tüm sorumluluklarını yerine getirmesini umduklarını söylemişti.

BERLİN VE TAHRAN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan Ayasofya'nın camiye çevrilmesi kararıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Ayasofya'nın camiye çevrilmesi kararını üzüntü verici buluyoruz. UNESCO nezdinde istişare yapılmalıydı" ifadeleri kullanıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, "Türkiye halkı ve Müslümanların memnuniyetle karşıladığı Ayasofya'nın ibadete açılması kararından biz de mutluluk duyduk" ifadelerini kullandı. Bu karara yönelik bazı ülkelerden gelen tepkilere ilişkin ise Musevi, "Ayasofya'nın durumuyla ilgili karar Türkiye'nin iç meselesidir. Bu, Türkiye'nin ulusal egemenliği çerçevesinde değerlendirilecek bir konudur" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 111
  • said 3 yıl önce Şikayet Et
    kim ne demiş boş demiş herşey bi ttiiii.
    Cevapla
  • Cevat 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru ve zamanında verilmiş KARARDIR. Türkiyenin verdiyi kararı kabul etmeyenler, Türkiyenin düşmenleridir.
    Cevapla
  • toto 3 yıl önce Şikayet Et
    bir baba yiğitin lozanda churchill in göğsümüze taktığı tapu senedini yırtma zamanı gelmedi mi artık
    Cevapla
  • Doğru söz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararına destek açıklayan ilk ve tek ülke İran oldu.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    İran her zamanki gibi müslüman topluluğun yanında. Bu şekilde bir açıklama ile sessiz olan diğer müslüman ülkelere örnek oldu. Umarım diğer müslüman ülkelerin de açıklamaları tez zamanda gelir.
    Cevapla
  • Abdulhamid 3 yıl önce Şikayet Et
    iran ozgur ulkedir diger muslaiman ulkeleri gibi bati dunyasindan korkusu yoktur hele hele abd'den hic kormaz ama malisef cogu musliman devletler abd usagidir tibgi suud bae vs...
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Şii ya da sünnilik gibi ayırımlar ancak düşmanın işine gelir. Bu tip konuları dile getirmek de yardım ve yataklıktır.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdulillah müslümanız ama,iranın şii olup sünni katliamlarını unutmayalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?