Kedileri 'istilacı yabancı tür' ilan ettiler

Polonya'da bir bilim enstitüsü, "ulusal istilacı yabancı türler" veri tabanına evcil kedileri ekleyince, hayvanseverlerin sert tepkisiyle karşılaştı.

Kedileri 'istilacı yabancı tür' ilan ettiler
Kedileri 'istilacı yabancı tür' ilan ettiler
GİRİŞ 27.07.2022 08:30 GÜNCELLEME 27.07.2022 08:30
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Evcil kedilerin bilimsel adı olan Felis catus, bu ayın başlarında Polonya'daki bilim enstitüsü veri tabanına "istilacı yabancı tür" olarak eklendi.

Tepki çeken karar sonrası Polonya Bilimler Akademisi'nin internet sitesinde bir blog yazısı yayınlandı.

Kedilerin kuşlara ve diğer vahşi yaşamlara verdiği zarara değinen blog yazısı fikir ayrılıklarını körükledi.

Enstitüde biyolog olan Wojciech Solarz, halktan böyle bir tepki beklemediğini, insanların diğer kedilere ötenazi çağrısında bulunulmuş gibi yanlış izlenim yaratan bazı medya raporlarından etkilenilmiş olabileceğini söyledi.

Enstitü, kedileri "yabancı" olarak sınıflandırma nedeni olarak şu açıklamayı yaptı:

"Felis catus muhtemelen yaklaşık 10.000 yıl önce Orta Doğu'nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildi ve bu türlerin kesinlikle bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa'ya yabancı hale getirildi."

Tartışmaya rağmen, enstitünün kararı, evcil kedilerin avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memelilerin sayısı göz önüne alındığında biyoçeşitlilik üzerinde zararlı bir etkisi olduğuna dair artan bilimsel fikir birliğinin bir parçası.

Solarz, kediyi yabancı istilacı türler arasına dahil etme kriterlerinin "kedi tarafından yüzde 100 karşılandığını, kedilerin Polonya'da her yıl yaklaşık 140 milyon kuşu öldürdüğünü" söyledi.

KAYNAK: TRT HABER
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 8
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    En zararlı istilacı türler, İngilizler Ruslar ve çinlilerdir. İşgal ettikleri yerlerde başka milletlere pek yaşam hakkı tanımıyorlar.
    Cevapla
  • zehra 1 yıl önce Şikayet Et
    hayvanları kendi haline bırakırsak herşey normale döner zaten. bir taraftan kediler ölmesin diye aşılama şubu bir taraftan katliam hevesi aslında aynı şeyi insanlar içinde düşünüyorlar. bir insan yaşını yükseltiyoruz diyorlar bir çok fazla insan var diyorlar.
    Cevapla
  • başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Asıl istilacı dünya kaynaklarını kurutan dünyaya enbüyük geridönülmez zararı veren insan oğlunun kendisidir
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam haklı, istilacı tabi. Yer gök kedi doldu. Vallahi nefret ettim artık.
    Cevapla
  • Veteriner teknikeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlarda sana bayılmıyor sen hiç canını sıkma kendini beğenmiş dünyada hayvanlar olmasaydı bu dünya iğrenç bir yer olurdu onlar varki onlara bakıp mutlu oluyoruz sen bu daha doğmamısken onlar vardı kimi kovuyonuz:!
    Cevapla
  • Derzeit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar kafayı yemiş, asıl istilacı olan insanoğlu.. hayvanlar artık rahat bir nefes alamıyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı