Avrupa ülkesinden Türkiye'ye teklif: Aktif rol alın!

Ordusunu güçlendirmeyi amaçlayan Polonya, Türk savunma sanayisine fırsatlar sunuyor... Türkiye'nin Polonya savunma sanayisi pazarında aktif rol alabileceği ifade edildi.

GİRİŞ 23.06.2023 07:01 GÜNCELLEME 23.06.2023 15:28
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla hızla silahlanıp ordusunu modernize eden Polonya'nın savunma sanayisi pazarında, Türkiye'nin aktif rol alabileceği ifade edildi.

Polonya'daki Varşova Enstitüsünden uluslararası ilişkiler ve güvenlik uzmanı Michael Werbowski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Polonya'yı Türk savunma sanayisi için cazip bir pazar olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Werbowski, Polonya'nın bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 4'ünü savunma bütçesi olarak kullanacağını belirterek eski Sovyet döneminden kalma askeri teçhizatının çoğunu Ukrayna'ya gönderen ülkenin, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkelerle anlaşmalar imzaladığını dile getirdi.

Polonya'nın NATO'daki en modern silahlı kuvvetlerden birine sahip olduğuna işaret eden Werbowsk, "Varşova, bu tedarik sürecinde 'Polonizasyon' olarak bilinen ulusal yeniden silahlanma ve askeri yenileme politikasının bir parçası olarak bu silahların üretiminin Polonya'da yapılmasına izin veren imtiyazlar elde etti." ifadesini kullandı.

Werbowski, Polonya ordusundaki asker sayısının 2035'e kadar 300 bine çıkartılması hedefine ilişkin şunları kaydetti:

"Bu sayı, herhangi bir NATO üyesi ülkenin, özellikle de Türkiye'nin standartlarına göre bile oldukça yüksek. Bu rakamlar, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın, ülkeyi 'Avrupa'da gerçek bir kara süper gücü' haline getirme yönündeki iddialı hedeflerine uyuyor. Askeri ittifakın kendisine sorması gereken soru şu; Polonya'nın NATO'nun doğu kanadında Rusya'ya karşı potansiyel bir siper olarak hareket etmesi ve kendisini bir saldırı gücü olarak konumlandırması mı yoksa Ukrayna'nın batısında Rusya'ya karşı caydırıcı bir güç olarak mı hareket etmesi gerekiyor?"

TÜRK SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN FIRSATLAR

Polonya'nın son dönemde ordusuna yaptığı yatırımları anımsatan Werbowski, Türkiye'nin Polonya'yı Türk savunma sanayisi için cazip pazar olarak görmesi gerektiğinin altını çizdi.

Werbowski, Ukrayna'daki savaşın, dronların savaş alanında çok etkili ve düşman kuvvetleri için çok yıkıcı olduğunu kanıtladığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bayraktar TB2 tipi insansız hava araçlarından bahsediyorum. Varşova ve Ankara'nın karşılıklı askeri teçhizat tedariki alanında yakın işbirliğini sürdüreceğinden emin olabiliriz. Türkiye, NATO'nun güney kanadı ve Karadeniz için ne kadar stratejik öneme sahipse Polonya da İttifak'ın kuzey ve doğu kanadında Baltık Denizi kıyı şeridi boyunca o kadar stratejik öneme sahip."

Ankara'nın Rusya-Ukrayna Savaşı'nda arabulucu olarak kilit rol oynarken aynı zamanda Kiev'e yardım sağladığına işaret eden Werbowski, Türkiye'nin Baltık ve Kuzey Denizi'ndeki en büyük askeri hava tatbikatlarına da katıldığını vurguladı.

"TÜRKİYE KİLİT OYUNCU"

Werbowski, Türkiye'nin NATO'nun kurucu üyesi olduğunu anımsatarak şunları söyledi:

"Türkiye'nin savaşan taraflarla yapılacak ateşkes görüşmelerinde oynayacağı kritik diplomatik rol göz ardı edilemez. Yine benim kişisel görüşüme göre, şu anda Moskova ile sadece Türkiye ve çok daha az ölçüde Macaristan diyalog kurabilir. Diğer tüm NATO ve AB üyeleri, Kremlin yönetimiyle köprüleri yakmış durumdalar. Bu nedenle Türkiye, Ukrayna'da savaş sonrası olası bir çözümde kilit oyuncu."

Türkiye'nin savaşın çözümünde, ABD'nin de rızasıyla, NATO ve Rusya arasında eşit mesafede bir hakem rolü üstlenmesi halinde Polonya'nın "jingoist" söylemini ve militarist duruşunu yumuşatması gerektiğini belirten Werbowski, "Varşova'nın, Rusya'ya karşı son derece agresif bir tutum sergilerken iç cephede ne pahasına olursa olsun Kiev'i desteklemeye devam edip etmeyeceğini göreceğiz. Polonya'da bu yıl yapılacak seçimler öncesinde savaşın nihai sonucuna ilişkin Polonya kamuoyunda oluşabilecek hoşnutsuzluktan bahsediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Werbowski, savaş, "Batı"nın planladığı gibi gitmezse Varşova yönetiminin Türkiye'nin savaşın başında yaptığı gibi daha ılımlı bir tutum benimseyebileceğini belirterek "Elbette bunlar benim kendi spekülatif senaryolarım ancak savaş uzadıkça hiçbir olasılığı göz ardı edemeyiz." dedi.

POLONYA VATANDAŞLARININ ENDİŞELERİ

Pek çok Polonya vatandaşı gibi ülkenin ulusal güvenliğinin ve artan askeri harcamalarının ortaya çıkardığı masraflar konusunda son derece endişeli olduğunu belirten Werbowski, Polonya'nın tarihsel olarak jeopolitik açıdan zorlu bir bölgede yer aldığını söyledi.

Werbowski, savaşın, Polonya'nın kolektif hafızasının değişmez faktörü olduğunun altını çizerek ülkenin Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Avrupa Birliği (AB) üyeliği sayesinde transatlantik savunma yapıları içinde istikrar ve güvenliğe, bir dereceye kadar da ekonomik refaha kavuştuğunu ifade etti.

Varşova ile Brüksel arasında AB'nin yapısıyla ilgili sürtüşmeler olduğuna dikkati çeken Werbowski, sözlerini şöyle tamamladı:

"Polonya, kendisini ABD'nin en yakın Avrupalı müttefiki olarak görüyor. Tehlike, Polonya'nın NATO için dev bir garnizon ve silah deposu haline gelme ihtimalidir. Böyle bir olasılık, Ukrayna'daki çatışma hızlı şekilde sona erdirilmezse ülkeyi Rus ya da Belarus saldırganlığı ya da saldırısına karşı daha savunmasız hale getirecektir. Çatışmaların daha da tırmanmasından ve savaşın genişlemesinden korkuyorum. Polonya için en büyük endişem bu."

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    LAN bu Polanyali lar Almanlaribile Dinlemezken Türküsevmezken. HIRSIZ Millet. Bayraktar sende Önüne gelene Satis yapma Kardesim.
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Satmayıp ne yapacaksın ? ABD bunca ülkeye her şeyi satıp kendilerine bağımlı hale getiriyor. Sen satmazsan başkası satar.
    Cevapla
  • Fikret 10 ay önce Şikayet Et
    Güney Kore Polonyayı 1000 tane Tank sattı çünkü batılı özelikle Alman üreticisi Tank üretimine yetiştiremiyor Burada AB Batı NATO polemiği yapmayı bırakın üreten kaliteli mal ürün üreten işbirliği zamanında mal yetiştiren malı satar! Azerbeycanlı gardaşlarımız IAI Harop Ve TB2 sayesinde başarı elde etti! Savunma sanayisi sürekli yeniler sürekli rekabet içindedir gelişmeler çok hızlıdır!
    Cevapla
  • Sokak Adami 10 ay önce Şikayet Et
    Neuron, Aarok, Patroller, Larinae, Eurodrone.. 2030'da Fransa askeri drone pazarının kalbi olacak. bugün Avrupa'nın başlıca 8 ordusu (Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Birleşik Krallık, Finlandiya ve Polonya da dahil olmak üzere diğer birçok ülke bunu yapmayı düşünüyor. Fransa dron konusunda ilk sirayi almayi dusunuyor… turkiyeyi devre disi birakmak …
    Cevapla
  • Sokak Adami 10 ay önce Şikayet Et
    Neuron, Aarok, Patroller, Larinae, Eurodrone.. 2030'da Fransa askeri drone pazarının kalbi olacak. bugün Avrupa'nın başlıca 8 ordusu (Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Birleşik Krallık, Finlandiya ve Polonya da dahil olmak üzere diğer birçok ülke bunu yapmayı düşünüyor. Fransa dron konusunda ilk sirayi almayi dusunuyor… bizden ornek aldilar gavurlar
    Cevapla
  • NeoCon işbaşında 10 ay önce Şikayet Et
    alman şansölyesi Merkel niye bu polonyayı özel ihtimamla ab ye aldı. Niye hitler ilk buraya girdi. Dünyada ortalama 40larda olan bu ülkenin ordusu niye ilk 20 de. Harcama nato güvenlik abd nin yeni gözdeleri romanya polonya.şimdi norveç isveç ve fin. Bize hiç bişi anlatmıyo mu. Kissenger halen hayatta truman halen yaşıyor roosvelt can çekişiyor. hedef belli komünistler ve Müslümanlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konya'da korkunç ihmal: Çocuklar düğünde havaya ateş açtı
Dursun Özbek, başkan adaylığı için kararını açıkladı