ABD-Güney Kore tatbikatına Kuzey Kore'den füzeli yanıt

ABD ve Güney Kore, bilgisayar simülasyonları ile saha ve sivil savunma eğitimlerini içeren 11 günlük ortak Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'na başlarken, Kuzey Kore stratejik seyir füzesi fırlatma tatbikatı gerçekleştirdi.

ABD-Güney Kore tatbikatına Kuzey Kore'den füzeli yanıt
ABD-Güney Kore tatbikatına Kuzey Kore'den füzeli yanıt
GİRİŞ 21.08.2023 10:39 GÜNCELLEME 21.08.2023 10:39

Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze programı nedeniyle Kore Yarımadası'nda güvenlik endişeleri artarken, ABD ve Güney Kore’den kritik bir savunma adımı geldi. ABD ve Güney Kore’nin ortak olarak düzenlediği bilgisayar simülasyonları ile saha ve sivil savunma eğitimlerini içeren Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı bugün başladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, 11 gün sürecek olan tatbikat kapsamında, topyekun savaş senaryosu çerçevesinde 30 farklı saha eğitiminin yapılacağı öğrenildi. Tatbikata, Güney Koreli ve ABD'li askeri personelin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı'na bağlı Avustralya, Kanada, Fransa, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Yeni Zelanda, Filipinler ve Tayland askeri personeli de katılacak.

Yoon'dan güvenlik iş birliği vurgusu

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol kabine toplantısında yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu ABD'de yapılan üçlü ABD-Japonya-Güney Kore liderler zirvesine atıfta bulunarak, "Kuzey Kore'nin provokasyon ve tehditleri ne kadar büyük olursa, Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki üçlü güvenlik iş birliği o kadar güçlü hale gelecektir" dedi. Yoon, "Bu üçlü iş birliği Kuzey Kore'nin provokasyon riskini azaltacak ve güvenliğimizi daha da geliştirecektir" şeklinde konuştu.

Kim Jong-Un seyir füzesi tatbikatını izledi

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un ise Kore Halk Ordusu (KPA) 2. Yüzey Gemisi Filosu'nu denetledi. Kim, 661 numaralı devriye gemisine binerek stratejik seyir füzesi fırlatma tatbikatını izlerken, "Güçlü savaş gemilerinin inşası ve gemi üstü ve sualtı silah sistemlerinin geliştirilmesi" ve "Deniz silah sistemlerinin modernizasyonuna" desteğini belirtti. Kim, deniz kuvvetlerinin tüm birimlerinin "fiili savaş kabiliyetini" istikrarlı bir şekilde geliştirmesi gerektiğini söyledi. Kuzey Kore'nin bu son adımı, ABD ve Güney Kore'nin bölge başlattığı ortak Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'na misilleme olarak yorumlandı.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik