Gürcistan Başbakanı: Topraklarımızın yüzde 20'si hala Rusya'nın işgali altında!

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Gürcistan topraklarının yüzde 20'sinin Rusya'nın işgali altında olduğunu söyledi.

Gürcistan Başbakanı: Topraklarımızın yüzde 20'si hala Rusya'nın işgali altında!
Gürcistan Başbakanı: Topraklarımızın yüzde 20'si hala Rusya'nın işgali altında!
GİRİŞ 23.09.2023 10:08 GÜNCELLEME 23.09.2023 10:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Garibaşvili, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitap etti.

Konuşmasının başlangıcında ülkesinin yaşadığını toprak bütünlüğü sorunlarına değinen Garibaşvili, bu zorluklara rağmen Gürcistan'ın kalkınması için etkili çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Rusya'nın 2008'de Gürcistan'a saldırı düzenlediğini kaydeden Garibaşvili, ülkesinde yüz binlerce kişinin yerinden edildiğini aktararak, "Gürcistan topraklarının yüzde 20'si hala Rusya'nın işgali altında." dedi.

Garibaşvili, uluslararası ortakları, Gürcistan'dan askerlerini çekmesi ve Cenevre müzakerelerine geri dönmesi konusunda Rusya'ya baskı uygulamaya davet etti.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya'nın desteklediği Abhazya ile Güney Osetya'da yaşayan halka birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Garibaşvili, şu ifadeleri kullandı:

"Abhaz ve Oset kardeşlerimize sesleniyorum. Ortak düşmanımız birliğimize karşı çıkıyor. Bizler inanılmaz başarılara imza atabilecek parlak insanlarız ancak birlikte uzun vadeli istikrarı sağlayabiliriz, büyük yatırımları çekebiliriz ve birleşmiş bir ulus olarak tüm potansiyelimizi gerçekleştirebiliriz."

Garibaşvili, yaşadıkları toprak bütünlüğü sorunlarına rağmen Gürcistan ekonomisinin son yıllarda oldukça etkili bir şekilde büyümeye devam ettiğini vurguladı.

"UKRAYNA HALKIYLA TAM DAYANIŞMAMIZI İFADE EDİYORUZ"

Konuşmasında Ukrayna-Rusya Savaşı'nın devam ettiğini hatırlatan Garibaşvili, "Ukrayna'nın şu anda yaşadığı acıyı ve sorunları tam olarak hissediyoruz ve Ukrayna halkıyla tam dayanışmamızı ifade ediyoruz." dedi.

Ukrayna'yı uluslararası platformlarda desteklemeye ve savaşın başından itibaren bu ülkeye insani yardımları göndermeye devam ettiklerini dile getiren Garibaşvili, 2 bin 200 Ukraynalı çocuğa Gürcistan'da kendi ana dillerinde Ukrayna eğitim programına göre eğitim verildiğini aktardı.

Gürcistan hükümeti için temel felsefenin "savaşın önlenmesi ve barışın sağlanması" olduğuna dikkati çeken Garibaşvili, küresel barışın sürdürülmesine katkılarını sağlamaya devam ettiklerini kaydetti.

Tiflis hükümetinin "Barışçıl Komşuluk Girişimi" platformu oluşturduğunu hatırlatan Garibaşvili, "Güney Kafkasya'da kalıcı barışın nihayet tesis edilebilmesi için Ermenistan ve Azerbaycan'dan komşularımızı ve dostlarımızı bu sürece dahil etmeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz." şeklinde konuştu.

GÜRCİSTAN'IN AB ÜYELİĞİ SÜRECİ

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili konuşmasında, ülkesinin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmasının Gürcistan hükümeti için jeopolitik önceliği olduğunu ifade etti.

AB ile entegrasyon sürecini etkili bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Garibaşvili, bu yönde hükümet olarak gereken reformları uyguladıklarını söyledi.

AB'ye aday ülke statüsü için kendilerine geçen yıl kriter olarak 12 madde iletildiğini hatırlatan Garibaşvili, yıl sonuna kadar tüm kriterleri karşılayabileceklerini belirtti.

Gürcistan'da halkın yaklaşık yüzde 90'ının ülkenin AB ile entegrasyonunu desteklediğini kaydeden Garibaşvili, yılın sonunda AB'den aday ülke statüsü almayı beklediklerini aktardı.

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 2
  • HIDIR BUDUR 7 ay önce Şikayet Et
    Tombalaaaaaa. ABD/ emperyalizm değirmenine bu bölgede su taşıyan kukla devletçikler kimler sorusunaaa : Ukraynaaaaa, Ermenistannnn derken 3ncü de sahneye çıktııı. Gürcistannn !!!
    Cevapla
  • mert 7 ay önce Şikayet Et
    ukraynaya yardim yapan sömürgeciler katliamcilar neden gürcistrani görmezden geliyorlar cünkü cikarlari olmiyacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
Volkswagen'i 5 yıl boyunca soymuşlar! Ne var ne yok gitmiş...