Polonya'da seçimi muhalefet kazandı

Polonya'da kesin olmayan sonuçlara göre mevcut iktidar parlamentoda çoğunluğu sağlayamıyor. Muhalefet partilerinin oluşturacağı koalisyonun iktidarı devireceği düşünülüyor.

Polonya'da seçimi muhalefet kazandı
Polonya'da seçimi muhalefet kazandı
GİRİŞ 16.10.2023 09:12 GÜNCELLEME 16.10.2023 09:12

Polonya'da gerçekleşen genel seçimlerde sandıkların kapanmasının ardından açıklanan anında seçim anketine göre iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PİS) oy oranı yüzde 36,8'de kaldı. PİS bu oranla mecliste çoğunluğu sağlayamıyor.

Ipsos tarafından Polonya'daki yayın kuruluşlarıyla paylaşılan anket sonuçlarına göre, PİS, iki kanatlı meclisin alt kanadı Sejm’deki 460 milletvekilliğinden 200’ünü kazanabiliyor.

Eski Polonya Başbakanı Donald Tusk liderliğindeki ana muhalefet bloku Sivil Koalisyon'un (KO) oy oranı ise yüzde 31,6 olarak belirlendi. Üçüncü Yol İttifakı'nın oy oranı yüzde 13, Yeni Sol'un oy oranı ise yüzde 8,6 olarak açıklandı.

Seçimlerden önce yapılan anketlerde yüzde 9 civarında oy alması öngörülen Konfederasyon Partisi ise yüzde 6,2 oy alabildi. Buna göre ana muhalefet KO'nun koltuk sayısının 163, Üçüncü Yol'un 55 ve Yeni Sol'un 30 olması bekleniyor. Üç partinin koalisyon kurması durumunda ise koltuk sayıları 243 olarak hesaplanıyor.

REKOR KATILIM

Seçime katılım oranı yüzde 72,9 olarak hesaplandı. Polonya medyasına göre, Tusk'un liderliğindeki Sivil Koalisyon, Üçüncü Yol ve Yeni Sol'un birleşmesi durumunda bu koalisyon mecliste 248 koltukla çoğunluğu alabiliyor.

Polonya haber ajansı PAP'a göre, anketin 17 Ekim'deki resmi seçim sonuçlarıyla doğrulanması halinde, PİS parlamentodaki en büyük parti olmasına rağmen çoğunluğu oluşturmak için gereken 231 sandalyeyi elde edemeyecek.

PAP'a göre, PİS'in genel seçimlerle eş zamanlı olarak yapılmasına karar verdiği 4 soruluk referanduma katılım oranının yüzde 50'nin altında kalması nedeniyle büyük olasılıkla geçersiz sayılacak çünkü katılımcıların sadece yüzde 40'ı referandum için oy kullanmış.

Seçimin ardından X hesabından paylaşım yapan Başbakan Mateusz Morawiecki, "PİS, 2023 seçimlerinin galibi. Teşekkür ederim. Çok yaşa Polonya!" mesajını paylaştı.

Halka hitap eden Tusk ise, "Ortaklarımızla yeni demokratik bir hükümet kuracağız. Kazandınız. Polonyalı kadınlar ve erkekler kazandı!" ifadelerini kullandı. Tusk, "kötü günlerin sonunun geldiğini" belirterek, "Bugün dünyanın en mutlu adamıyım." dedi. 

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dursun Özbek, başkan adaylığı için kararını açıkladı
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...