İspanya Başbakanı Sanchez: Binlerce çocuğun ölümüne yeter demeliyiz

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Strasburg'daki Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nden (AB) İsrail'e karşı ses çıkarmasını ve "yeter" demesini istedi.

İspanya Başbakanı Sanchez: Binlerce çocuğun ölümüne yeter demeliyiz
İspanya Başbakanı Sanchez: Binlerce çocuğun ölümüne yeter demeliyiz
GİRİŞ 13.12.2023 19:05 GÜNCELLEME 13.12.2023 19:10
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Sanchez, İspanya'nın AB dönem başkanlığını aralık sonunda tamamlayacak olmasından dolayı AP Genel Kurulu'nda konuşma yaptı.

"FİLİSTİN'DE OLUP BİTENLERİ AÇIKÇA KONUŞMANIN ZAMANI GELDİ"

İspanya Başbakanı, AP parlamenterlerine "İsrail ve Filistin'de olup bitenleri açıkça konuşmanın zamanı geldi." diyerek, "Sessizliği bırakın ve İsrail ve Filistin’de olup bitenler konusunda aynı netlik ve birlik ile konuşun" çağrısında bulundu.

"YÜKSEK SESLE VE AÇIKÇA KONUŞMALIYIZ"

Sanchez, "Tutarlı ve ilgili bir jeopolitik aktör olarak dünyanın bize saygı duymasını istiyorsak, vatandaşlarımızın eylemlerimizden gurur duymasını ve Avrupa değerlerinin sadece kelimelerden ibaret olmadığını görmesini istiyorsak, yüksek sesle, açıkça ve tek ses olarak konuşmalıyız" ifadelerini kullandı.

"GAZZE'DE BİNLERCE ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNE YETER DEMELİYİZ"

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını kınadığını ve rehinelerin hemen serbest bırakılması gerektiğini bir kez daha vurguladığını kaydeden Sanchez, şöyle devam etti: "Orta Doğu genelinde terörle mücadeleye destek vermeliyiz. İsrail'in kendini savunma ve var olma hakkını tanımalıyız ancak aynı inançla, aynı değerlerle Gazze'de binlerce çocuğun da aralarında bulunduğu masum sivillerin ölümüne yeter demeliyiz. Bombalamalar derhal durmalı. İnsani yardım acilen ve yeterli miktarda ulaşmalı."

"CİDDİ BİR BARIŞ PERSPEKTİFİ, FİLİSTİN DEVLETİ'Nİ TANIMAKTAN GEÇER"

Avrupa'nın, İsrail-Filistin meselesinde kesin ve kapsamlı bir çözüm arayışına aktif olarak katkıda bulunması, bununla özellikle Uluslararası Hukuk ve Uluslararası İnsancıl Hukuka uyulmasını talep etmesi gerektiğini dile getiren Sanchez, "Güvenilir, ciddi bir barış perspektifi sağlamak, İsrail Devleti'nin yanında barış ve güvenlik içinde bir arada var olan Filistin Devleti'nin varlığını tanımaktan geçer" dedi.

SANCHEZ'DEN AŞIRI SAĞA SERT ELEŞTİRİ

Öte yandan, Sanchez'in konuşmasına aşırı sağa yönelik yaptığı sert eleştiriler de damga vurdu.

İspanya iç siyasetinde ana gündem maddesi olan, ayrılıkçı Katalan siyasetçilere af getirilmesine ilişkin yasa tasarısına atıfta bulunarak İspanyol hükümetini eleştiren, AP'deki sağ partileri temsil eden Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkanı Manfred Weber'e cevap veren Sanchez, aşırı sağı hedef aldı.

İspanya'daki Halk Partisi'nin (PP) üyesi olduğu EPP'nin Başkanı olan Weber, Sanchez'i "5 yıldır karşı çıktığı affı şimdi savunmak ve Avrupa'yı bölmeye çalışmakla" suçlayarak, İspanya'daki af yasa tartışmaları özelinde AP içinde bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceklerini savundu.

Sanchez ise PP'nin İspanya'da bazı özerk ve yerel yönetimlerde aşırı sağcı Vox partisi ile iş birliği yaptığını hatırlatarak, "Gerçek tehdit aşırı sağın ilerlemesi ve geleneksel sağın onlarla anlaşmalar yapmasıdır. Sayın Weber, bu ikili Avrupa projesini zayıflatmaktadır" şeklinde konuştu.

"NAZİ LİDERLERİNİN İSİMLERİNİ BERLİN SOKAKLARINA GERİ Mİ GETİRECEKSİNİZ?"

Weber'e "(Adolf Hitler'in lideri olduğu) Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin liderlerinin isimlerini Berlin sokaklarına ve meydanlarına geri mi getireceksiniz?" diye soran Sanchez, şunları kaydetti: "Sayın Weber, İspanya'da PP'nin müttefikleri kim biliyor musunuz? Vox'un gerçekte neyi temsil ettiğini ve savunduğunu biliyor musunuz? Bay Weber, eğer gerçekten yardım etmek istiyorsanız size tavsiyem öncelikle ülkemizi tanımanız ve kendinizi İspanyol PP'sinden, meslektaşlarınızın size ilettiği asılsız açıklamaları tekrarlamakla sınırlamamanızdır. Sizi rakibinizi şaşırmamaya davet ediyorum. Bu hata geçmişte Avrupa sağında zaten yapılmıştı ve Avrupa bunun bedelini çok ağır ödedi."

KAYNAK: AA, TRT HABER
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 21
  • Müttefikinizabd 4 ay önce Şikayet Et
    Siyaset yapmıyor NET KONUŞUYOR.eğer ECNEBİ İLE müttefik olacaksanız bu gibi yöneticilerle müttefik olun.AKLI OLAN HER İNSAN ÇOCUK ÇOLUK DEMEDEN İSRAİLİN FİLİSTİNİ YOK EDİP İSRAİLE KATMA PEŞİNDE OLDUĞUNU GÖRÜYOR.AYRICA SURİYE Yİ RUSYA İSRAİL BOMBALIYORDU.ABD,AB SURİYENİN BU HALE GELMESİNDE ROL ALDI.SURİYEYE YERLEŞTİRDİKLERİ PYD Yİ SURİYEDE DEVLET OLSUN DİYE ABD KORUYOR.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    müslüman devletlerden daha çok ses çıkardığın için Allah hidayet nasip etsin.Amin..
    Cevapla
  • Aynen 4 ay önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum, yüksek sesle konuşmalıyız, köpeklerin çocuk parçalamasına engel olmalıyız.
    Cevapla
  • Devam 3 ay önce Şikayet Et
    Bu yorum herhalde icimizdeki köpekler icin yapilmis.
    Cevapla
  • Nuri yavuz 4 ay önce Şikayet Et
    Güzel ayagina tas degmesin rabbim seni cennetiyle mükafatlandirsin
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    sana afferim. İspanyollar size de helal olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı