AB liderler zirvesi sona erdi! Gazze için son karar

Avrupa Birliği liderleri, yılın son zirvesinde, Birliğin genişlemesi konusunda önemli kararlar alırken, Gazze'de ateşkes konusunda uzlaşamadı.

AB liderler zirvesi sona erdi! Gazze için son karar
AB liderler zirvesi sona erdi! Gazze için son karar
GİRİŞ 15.12.2023 23:32 GÜNCELLEME 15.12.2023 23:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği'nin (AB) 27 ülkesinden liderler, iki günlük toplantıda Brüksel’de bir araya geldi.

UKRAYNA, MOLDOVA VE GÜRCİSTAN KARARI

Geçen sene adaylık statüsü alan Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerine başlama kararı alan liderler, yine geçen yıl üyelik perspektifi verilen Gürcistan’a "adaylık" statüsü verdi.

Gazze'deki ateşkes çağrısı konusunda ne tutum alacağı merak edilen liderler, 7 Ekim’den sonraki 3. zirve toplantılarında yine bu konuda uzlaşamadı.

"ÜYE ÜLKELER İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNİN GARANTİ ALTINA ALINMASI KONUSUNDA GÜÇLÜ BİR FİKİR BİRLİĞİ YAPTI"

Zirveden sonra basına açıklamalarda bulunan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, üye ülkeler arasında İsrail'in güvenliğinin garanti altına alınması konusunda güçlü bir fikir birliği olduğuna işaret etti, esirlerin karşılıksız salınması çağrısını yineledi.

"İsrail'in kendini savunma hakkını uluslararası hukuka uygun olarak kullanması gerektiğini de tekrarlıyoruz." diyen Michel, Gazze'de ateşkes çağrılarına ilişkin şunları kaydetti: "Bazı üyeler arasında çatışmalara verilecek ara ile ilgili farklı hisler var. Bir kısmı 'insani duraklama' ve bir kısmı 'insani bir ateşkes' istiyor. Ama temel noktalar olan daha fazla insani yardım taahhüdü ve iki devletli çözüme yönelik siyasi sürece bağlılık herkes tarafından kabul edildi."

BATI ŞERİA'DAKİ YERLEŞİMCİ TUTUMUYLA DA İLGİLİ FİKİR BİRLİĞİ YOK

Zirvede, Belçika’nın gündeme getirdiği Batı Şeria’da şiddete başvuran yerleşimcilere yaptırımlar uygulanması konusunda da fikir birliği çıkmadı.

Michel, bazı üye devletlerin, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin, Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik artan saldırılarını kınamak gerekliliğini dile getirdiğini aktardı.

AB Konseyi Başkanı Michel, antisemitizm ile her türlü hoşgörüsüzlük, ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadeleye olan bağlılığı vurguladı.

Müslüman karşıtı nefretle mücadeleyi zikretmemesi dikkati çeken Michel, liderlerin Türkiye ile ilişkiler konusunu ilerisi için gündemlerine aldıklarını ifade etti.

"SİYASİ BİR ÇÖZÜM İHTİMALİ OLMADAN ÇÖZÜM OLMAZ"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuşmasında, "hem İsrail hem Filistin tarafının" sivillerin hayatını korumak için elinden geleni yapması gerektiğini belirterek, Hamas'ın tüm esirleri serbest bırakması gerektiğine işaret etti.

AB Komisyonunun önceliğinin Gazze'ye mümkün olduğunca daha fazla yardım göndermesi olduğunu belirten von der Leyen, "Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi bir çözüm ihtimali olmadıkça barış olamaz." dedi. Von der Leyen, iki devletli çözüme dikkati çekti.

"İSRAİL'İN, GAZZE'DE ORTA VEYA UZUN VADEDE ASKERİ VARLIĞI OLAMAZ"

Von der Leyen, bir Filistin devletinin yönetim yapısında Hamas'ın bulunamayacağını belirterek, "Hem Gazze'yi hem de Batı Şeria'yı reforme edilmiş bir Filistin otoritesi yönetmelidir. İsrail'in, Gazze'de orta veya uzun vadede askeri varlığı olamaz." değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: TRT HABER, AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Avrupa Siyonist yahudilerden çok korkuyor.Ulan israilin güvenliğinden sana ne sana ne faydası var.?Hiç.Ama yinede de siyonist yahudilere arka çıkıyorlar.İnanılır gibi değil.
    Cevapla
  • ASHÂB-ı KEHF 4 ay önce Şikayet Et
    Gazzedeki tüm filistinli çocukları Türkiyeye hızlı şekilde tahliyesi yapılmalıdır.
    Cevapla
  • Öyle 4 ay önce Şikayet Et
    Şaşırdık mı? Hayır. Gavur gavurluğunu yapacak elbet
    Cevapla
  • Ali 4 ay önce Şikayet Et
    Itrailin garanti altına alması ha. Sen birinci itrailin sınırını söyle. Hanki sınır itrail. Orası Filistin toprağı. İşgalci itrait. Hiç bir uluslar arası anlaşmayı tanımaz. Kendilerine gelince mutabakatlık isterler. Yalancılar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi