Uzayda bir ilk daha: İki asteroitin yüzeyinde su tespit edildi

SOFIA kızılötesi teleskopundan elde edilen verileri kullanan yeni bir araştırmada, Iris ve Massalia isimli asteroitlerin yüzeyinde su keşfedildi.

GİRİŞ 14.02.2024 07:02 GÜNCELLEME 14.02.2024 09:08
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Güneş Sistemimiz gezegenlerden ve aylardan kuyruklu yıldızlara ve asteroitlere kadar farklı nesnelerin bir koleksiyonu.

Güneş'in etrafında dönen 1 milyondan fazla asteroit olduğu ve üzerlerinde bulunan suyun uzun zaman önce buharlaşmış olması gerektiği düşünülüyordu.

Ancak SOFIA kızılötesi teleskopundan elde edilen verileri kullanan yeni bir araştırmada, Iris ve Massalia isimli asteroitlerin yüzeyinde su keşfedildi.

Milyonlarca asteroit arasında Iris'in çapı 199 kilometre olup diğer asteroitlerin yaklaşık yüzde 99'undan daha büyük.

Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında, Güneş'in etrafında ortalama 2,39 astronomik birim uzaklıkta döner ve bir yörüngeyi tamamlaması 3,7 yılı alır.

Massalia ise 135 km çapında ve Iris'inkine benzer bir yörüngeyi paylaşıyor.

Güneş Sistemindeki asteroitler bileşim ve yapı bakımından biraz farklılık gösteriyor.

Güneş'e daha yakın bölgelerde buz içermeyen silikat asteroitler hakim, ancak daha uzakta buzlu asteroitler daha yaygın.

SOFIA EKİM 2020'DE DE AY'DA SU TESPİT ETMİŞTİ

Makalenin baş yazarı, Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Anicia Arredondo, spektral çizgilerin gücüne dayanarak, asteroitler üzerindeki suyun hacmi ve yaygınlığının Ay'da bulunanlarla tutarlı olduğunu doğruladı.

Burada da hem minerallere bağlıydı hem de silikatlar tarafından absorbe ediliyordu.

Suyun Güneş Sistemindeki dağılımını tam olarak anlamak için daha fazla analiz yapılması gerekiyor ancak çalışmanın ardından ekip, daha fazlasını öğrenmek için artık daha kaliteli optiklere ve çok daha iyi bir sinyal/gürültü oranına sahip olan James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanacak.

KAYNAK: SCİENCEALERT
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Tetit 2 ay önce Şikayet Et
    yağmur suyu birikmiştir
    Cevapla
  • mehmet 2 ay önce Şikayet Et
    gök kubbeyi aşabildiniz mi ki suyu gördünüz daha atmsferi gecemediniz hre sözünüz gibi bu da yalan gök kubbeyi aşın da öyle gelin hayatta kalırsanız
    Cevapla
  • Mahkum 2 ay önce Şikayet Et
    Dünya yı yaşanmaz hale getirenler. Uzayda hayat arıyor ne enteresan bir şey.
    Cevapla
  • G A M S I Z 2 ay önce Şikayet Et
    Dünyayı yasanmaz hale getirenler, diyetlerini odemelidir, nasılki topragini ekip suyunu iciyorlarsa,Dünyayı yasanir hale getirmeleri gerekir, artik yeter Dunyads hersey rant ekseni etrafinda dönüyor, artik yeter, eski Dunyamizi geri verin, hersey para değil insanlığı Dusunun gelecek kusaklara yasama hakki verin, Hak taala bize bu guzelligi vermiş ama nankor insaoglu bunun kiymetini ..
    Cevapla
  • selim 2 ay önce Şikayet Et
    31 mart yerel seçimlerinde Iris ve Massalia isimli asteroitlerdeki muhtar adaylarına başarılar diliyoruz muhtar adaylarıda tespit edilmiş
    Cevapla
  • MustafaAli 2 ay önce Şikayet Et
    Yemin ederim bunlar boş işlerle ugrasiyor zaman kaybindan baska birsey degil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas, 2 İsrailli esirin görüntüsünü paylaştı: "Ya esirler ya da savaş"
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den