Almanya Cumhurbaşkanı: Anayasa Mahkemesi korunmalı

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, çeşitli ülkelerde demokrasilere saldırının merkezinde AYM bağımsızlığının bulunduğuna işaret ederek, Alman Anayasa Mahkemesi'nin olası saldırılara karşı korunması uyarısı yaptı.

Almanya Cumhurbaşkanı: Anayasa Mahkemesi korunmalı
Almanya Cumhurbaşkanı: Anayasa Mahkemesi korunmalı
GİRİŞ 01.03.2024 13:00 GÜNCELLEME 01.03.2024 13:00

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Anayasa Mahkemesinin (AYM) korunması için önlemler alınması yönündeki tartışmalara katıldı.

Steinmeier, Alman Anayasa Mahkemesi'nin demokrasi düşmanlarına ve krizlere karşı korunması için Mahkeme'nin siyasetten bağımsızlığını güvence altına alacak değişiklikler yapılması çağrısında bulundu.

Alman Anayasası'nın kabul edilişinin 75'inci yılı vesilesiyle Bellevue Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Steinmeier, demokrasinin aşırılıkçı güçlere karşı daha iyi korunması gerektiğini belirterek Mahkeme'nin bağımsızlığını olası saldırılara karşı korumak için Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve seçim prosedürü ile yargıçların görev sürelerinin anayasaya alınması teklifinde bulundu. Anayasa'da değişiklik yapılması için hem Federal Meclis hem de Eyalet Temsilcileri Meclisinde üçte ikilik çoğunluk gerekiyor.

Almanya Anayasa Mahkemesi

Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde yaşanan süreçlerin Almanya için bir uyarı olması gerektiğini belirten Steinmeier, liberal demokrasilere yönelik saldırıların merkezinde ilk olarak hep yüksek mahkemelerin bağımsızlığının bulunduğunu belirtti.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, AYM'nin bağımsızlığını koruyacak değişikliklere gidilmesi fikrini ortaya atmış, ancak ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) somut öneriler görmek istediğini belirterek, çekimser tutum sergilemişti. Cumhurbaşkanı Steinmeier'in bugünkü açıklamaları, koalisyon hükümetine destek olarak değerlendirildi.

Alman Anayasa Mahkemesi'nde görevli 16 yargıcın yarısı Federal Meclis, diğer yarısı Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından seçiliyor ve iki oylamada da üçte ikilik çoğunluk gerekiyor. Görev süresi 12 yıl olan yargıçlar, aynı göreve bir kez daha seçilemiyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!