İsrail'den bir skandal adım daha! Peş peşe açıklamalar! BM resmen ilan etti: Sava suçu...

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri kurması ve genişletmesinin "savaş suçu" teşkil ettiğini bildirdi. Skandal karara ilişkin peş peşe tepkiler gelmeye devam ediyor.

GİRİŞ 08.03.2024 19:00 GÜNCELLEME 08.03.2024 19:02
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Türk, BM İnsan Hakları Konseyi'ne, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşimlerine ilişkin sunduğu rapor hakkında yazılı açıklama yaptı.

Volker Türk, 1 Kasım 2022-31 Ekim 2023 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan rapora göre, Batı Şeria'daki mevcut İsrail yerleşim birimlerinin bu süreçte önemli ölçüde genişlediğini vurgulayarak, aynı dönemde Batı Şeria'daki mevcut İsrail yerleşim birimlerinde yaklaşık 24 bin 300 konut inşa edildiğini, bu sayının 2017'de buna ilişkin gözlemlerinin başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE SAVAŞ SUÇU

Batı Şeria'da yerleşim yerlerinin kurulması ve genişletilmesinin "İsrail'in kendi sivil nüfusunu işgal ettiği topraklara taşıması" anlamına geldiğini aktaran Türk, bunun uluslararası hukuka göre "savaş suçu" teşkil ettiğini kaydetti.

Türk, yasa dışı yerleşimlerin kurulması ve genişlemesinin, Filistinlilerin yerleşimciler ve İsrail'in şiddetine maruz kalmasının yanı sıra zorla tahliyeler, evlerin yıkılması ve Filistinlilere yönelik hareket kısıtlamaları yoluyla yerinden edilmesiyle eş zamanlı olarak gerçekleştiğini aktardı.

Batı Şeria'da halihazırda bir kriz yaşandığının altını çizen Türk, "Yerleşimci şiddeti ve yerleşimle ilgili ihlaller şok edici yeni seviyelere ulaştı. Bu durum, bağımsız olarak varlığını sürdürebilen bir Filistin devleti kurmanın pratik olasılığını ortadan kaldırma riski taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA!

Fransa'nın, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 yeni yasa dışı konutun inşasına onay vermesini kınadığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrailli makamlarının işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 yeni yasa dışı konutun inşasına olanak sağlayan planına tepki gösterildi.

Açıklamada, Fransa'nın, İsrail'in söz konusu planı kabul etmesini kınadığı ve İsrail'i yasa dışı olan bu karardan vazgeçmeye çağırdığı belirtildi.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da gerilimin yüksek olduğu bir ortamda bu kararı almasının "sorumsuzca" olarak değerlendirildiği aktarılan açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarını sömürgeleştirerek uluslararası hukuku açık şekilde ihlal ettiği ve buna son vermesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin yıkılması gerektiği vurgulanırken, Fransa'nın bölgede iki devletli çözümü baltalayan her türlü adımı kınadığı ifade edildi.

BELÇİKA

Belçika, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni konut inşa ederek bölgedeki yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını kınadı.

Belçika Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'i söz konusu karardan geri adım atmaya çağırdı.

Paylaşımda, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi tarafından konuya dair dün yapılan açıklamaya işaret edilerek, "Belçika, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşimleri daha da genişletme planlarını kınıyor." ifadesi kullanıldı.

İsrail makamları, 6 Mart'ta, Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 konut inşa edilmesine yönelik planı onaylamıştı.

AB Dış İlişkiler Servisinden dün yapılan açıklamada, İsrail'in söz konusu planı kınanarak, "yasa dışı yerleşim yerlerinin iki devletli çözümü tehdit ettiği için barışın önünde engel teşkil ettiği" bildirilmişti.

Açıklamada, AB'nin sınırlara yönelik pozisyonunun değişmediğinin altı çizilerek, Kudüs dahil olmak üzere taraflarca mutabık kalınan 1967 öncesi sınırlar dışında yapılacak hiçbir değişikliğin tanınmayacağı kaydedilmişti.


NE OLMUŞTU?

İsrail makamları, Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni konut inşa edilmesine yönelik planı 6 Mart'ta onaylamıştı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'teki hakimiyeti ve burada inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Dadaş 1 ay önce Şikayet Et
    Birgün avrupada soykırım olursa bizler çok sevineceğiz
    Cevapla
  • Trakyalı 1 ay önce Şikayet Et
    BM 30 yıl önce Bosna soykırımında mezara gömüldü.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Kim takar birleşmiş itler topluluğunu
    Cevapla
  • İzmirli 1 ay önce Şikayet Et
    Ya Rabbi beni bu davada memur tayin eyle. Amiiiiiin.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Tepki, tepki, tepki. Yahu sizin başka beceriniz yokmuş? 30 bin insan katledildi. Soykırıma uğran sizin gibi insan,insan. 7 ekimden beri tepki den başka haltınız yok. Merak etmeyin sıra bir şekilde sizede gelecek, bakalım nasıl tepki göstereceksiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri