Çinli diplomat Hamas lideri ile görüştü

Çin elçisi Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail'e yaptığı ilk ziyaretin ardından Hamas lideri Haniye ile görüştü.

Çinli diplomat Hamas lideri ile görüştü
Çinli diplomat Hamas lideri ile görüştü
GİRİŞ 20.03.2024 15:51 GÜNCELLEME 20.03.2024 15:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada Çinli diplomat Wang Kejian'ın Katar'da Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile bir araya geldiğini ve bu görüşmenin Gazze'deki savaşın patlak vermesinden bu yana bir Çinli ve Hamas yetkilisi arasında Pekin tarafından kamuya açıklanan ilk görüşme olduğunu belirtti.

'İLK TOPLANTIYDI'

Toplantı, Wang'ın İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'ya yaptığı ziyaretlerin ardından gerçekleşti.  Wang 7 Ekim'den beri Pekin'in her iki bölgeye de gönderdiği ilk elçi oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Salı günü yapılan kısa bir açıklamaya göre Wang ve Haniye Pazar günü yaptıkları görüşmede "Gazze çatışması ve diğer konular hakkında görüş alışverişinde" bulundular.

SALDIRGANLIK SON BULMALI

Hamas hükümetinin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre Haniye görüşmede "saldırganlığın ve katliamların bir an önce durdurulması", İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve "bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik siyasi hedef ve özlemlerin gerçekleştirilmesi" gerektiğini vurguladı.

Açıklamada Çin'in Katar Büyükelçisi  Cao Xiaolin'in de görüşmede hazır bulunduğu belirtildi. Haniye'nin "Çin'in Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Adalet Divanı'nda oynadığı rolü övdüğü" belirtilen Hamas açıklamasında, Pekin'in son dönemde savaşla ilgili yürüttüğü diplomasiye atıfta bulunuldu.

BARIŞ ARABULUCUSU

Wang'ın ziyareti, Pekin'in bir barış arabulucusu olarak profilini yükseltmeyi hedeflediği ve Gazze savaşına muhalefetini giderek daha yüksek sesle dile getirdiği bir dönemde gerçekleşiyor.

10 GÜNDÜR BÖLGEDE

Lübnan'ın eski büyükelçisi olan Wang, Gazze'deki savaşın gündemin üst sıralarında yer aldığı ve daha önce duyurulmamış bir gezinin parçası olarak Batı Şeria, İsrail ve Katar'a gitmeden önce Mısır'daki mevkidaşlarıyla bir araya geldiği en az 10 Mart tarihinden bu yana bölgede bulunuyor.

'DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ'

Wang, Batı Şeria ziyareti sırasında Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile bir araya geldi ve Çinli elçi Pekin'in Gazze'deki çatışmalardan "derin endişe" duyduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Bir Teror Devleti Çin neden? buni yapiyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi