ABD'nin ateşkes tasarısı Rusya ve Çin tarafından veto edildi

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD'nin Gazze'de acil ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısı Rusya ve Çin'in veto etmesi sonucu reddedildi.

GİRİŞ 22.03.2024 16:34 GÜNCELLEME 22.03.2024 18:22
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

15 üyeli BMGK'de ABD'nin Gazze'ye ilişkin sunduğu karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Tasarı, BMGK'nin iki daimi üyesi Rusya ve Çin tarafından veto edilirken, Cezayir "hayır", Guyana ise "çekimser" oy kullandı.

BMGK'nin diğer 11 üyesinin "evet" oyunu alan karar tasarısı, daimi üyelerin vetosu nedeniyle kabul edilmedi.

ABD'nin 20 Şubat'ta müzakerelere açtığı karar tasarısının son hali, Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinmişti.

Diplomatik çabalarla sağlanacak olan ateşkesin sürdürülebilir ateşkese çevrilmesinin önemine işaret edilen tasarıda, "Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği" ve Hamas'ın "bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiğine" dikkati çekilmişti.

Gazze'nin 1967'de işgal edilen toprakların bir parçası olduğu vurgulanan karar tasarısında, iki devletli çözüme destek verilmişti.

Karar tasarısında, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması için diplomatik çabaların desteklenmesi önem taşıyor." ifadeleri kullanılmıştı.

Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yapılan tasarıda, siviller ve sivil altyapının korunması ile insani yardım erişiminin sağlanması istenilmişti.

Gazze'de sivil halkın zorla yerinden edilmesine karşı çıkılan karar tasarısında, bunun uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal edeceği ifade edilmişti.

9. KEZ KARAR TASARISI OYLANDI

Gazze'ye ilişkin 7 Ekim 2023'ten sonra BMGK'de bugün yapılanla birlikte 9 karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Şimdiye kadar sadece 2712 ile 2720 sayılı kararlar kabul edilirken, bunlarda ateşkes çağrısı yapılmadı.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 84
  • Mustafa 1 ay önce Şikayet Et
    Amerika plan peşinde ateşkes ile İsrail’deki bir yönetimi filistinin başına getirecekler haması ortadan kaldıracaklar Amerika İsrail’in kurulması için uğraşıyor Çin ve Rus’ya Filistin’deki toprak altındaki madenlerin Amerika ve İsrail tarafına geçmesini istemiyor Çin zaten Filistin ile anlaşma yapacaktı savaş başlamadan önce para ile satın alacaktı Filistin’deki madenleri uygun fyt
    Cevapla
  • urfalı 1 ay önce Şikayet Et
    terorist siyon domuzu katil itrail. cehennemegit sen ve destekçilerin. Allah sizi yerin dibine soksun gebertin inşaallah
    Cevapla
  • Usta 1 ay önce Şikayet Et
    Hiç şaşırmadım siyonistler yahudi para baronlarının bir oyunu emperyalist yahudiler Dünyayı ele geçirmişler hepsi danışıklı döğüş bu gün abd teklif verir Rus , çin veto eder yarın Rus teklif verir bu defada İngiltere abd veto eder. Reisimiz Recep Tayyip Erdoğan boşuna demiyor dünya beşten büyük diye..
    Cevapla
  • Mustafa 1 ay önce Şikayet Et
    Coca cola' nın 2023 son çeyrek kârı 20 milyar TL ile yine rekor kırdı,yani savaşın başlamasından Aralık sonuna kadar, şimdi biz Müslümanız öyle mi, yazıklar olsun bile isteye onların ürünlerini alanlara, yazıklar olsun bir tek kurşunun barutunda parası olanlara,ey müslümancıklar,bari siz yapmayın,içerideki kâfirun zaten rengi belli,siz neden onlara ayak uydurmaya çalışıyorsunuz
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Şaşırmadım herkes farklı düşüne bilir ama bu ülkeler İsrail'e dokundurtmazlar ! Yani sadece arkalarında nato yok bu iki devlette var ne yazik ki ! ülkemiz dikkatli olmalı 3000 yıllık planlarının sadece İsrail'i kurmak olduğunu düşünmeyelim !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi