Pentagon'dan Gazze'ye kurulacak geçici liman hakkında yeni açıklama

ABD Savunma Bakanlığı, Gazze’ye insani yardımların deniz yoluyla ulaştırılması için kurulacak geçici liman çalışmalarıyla ilgili sürecin planlandığı şekilde devam ettiğini duyurdu. Filistinliler, iskeleyi "işgal limanı" olarak tanımlıyor.

Pentagon'dan Gazze'ye kurulacak geçici liman hakkında yeni açıklama
Pentagon'dan Gazze'ye kurulacak geçici liman hakkında yeni açıklama
GİRİŞ 29.03.2024 00:16 GÜNCELLEME 29.03.2024 00:19
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ryder, insani yardımların deniz yoluyla ulaştırılması amacıyla kurulacağı açıklanan Gazze sahiline geçici liman sürecinde yarıya geldiklerini belirterek, "Bildiğim kadarıyla, bu konuda süreç planlandığı gibi ilerliyor." diye konuştu.

Gazetecilerin, geçici liman kurulduktan sonra insani yardımların hangi sivil toplum kuruluşları tarafından dağıtılacağı sorusu üzerine Ryder, bu hususla ilgili süreci ABD Dışişleri Bakanlığının yürüttüğüne işaret etti.

"OPERASYONEL GİZLİLİKTE KALMASI GEREKEN HUSUSLARI DİKKATE ALMALISINIZ"

Ryder, "Size gerçek, kesinleşmiş bilgiler verdiğimizden emin olmak istiyorsanız, operasyonel gizlilikte kalması gereken hususlar olduğunu dikkate almalısınız. Bu, kamyonlar yardımlarla inmeye başladığında her şey açık hale gelecektir." ifadesini kullandı.

"BUNUN ÖTESİNDE VERECEK BİR BİLGİM YOK"

İsrail’in ABD’den istediği bazı silah sistemlerinin verilmediği yönündeki haberlerle ilgili bir soru üzerine Ryder, 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail’e güvenlik desteği sağlamak için çok çalıştıklarını, silah ve ilgili sistemler hakkında halen devam eden konuşmaların önüne geçmek istemediğini söyledi.

Ryder, "Askeri finansman ve satışlar yoluyla yapılan girişimler İsrail'in niteliksel askeri üstünlüğünü sağlamaya yönelik uzun süredir devam eden çabalarımızdır. Ancak bu özel soruya karşılık bunun ötesinde verecek bir bilgim yok." diye konuştu.

ABD DESTEĞİYLE İNŞA EDİLEN İSKELEYE "İŞGAL LİMANI" BENZETMESİ

Filistinliler, Washington ve Tel Aviv'in, Gazze'ye yardımların girişi için inşa edildiğini söylediği geçici iskeleyi "işgal limanı" olarak tanımlıyor.

Filistinli mühendis Fethi Riyad, geçtiğimiz çarşamba AA muhabirine yaptığı açıklamada, iskelenin inşası için yüz binlerce ton moloz gerektiğini belirterek, "Bu da yeni limana en yakın noktada olan Gazze kentinin tamamından molozların toplanması anlamına geliyor." dedi.

Riyad, tonlarca molozun taşınması için çok sayıda kamyon ve buldozere ihtiyaç olduğunu da vurgulayarak onlarca büyük aracın son birkaç hafta içinde Gazze'ye girdiğini ve yeni limanın inşası için yüklü miktarda molozları taşımaya başladığını aktardı.

Filistinli siyasi analist Usame Abdulhadi ise "ABD ve İsrail, Gazze sahilinde yeni liman inşası konusunda insaniliği bahane ediyor ama gerçekte insanlıktan uzaklar." ifadelerini kullandı.

Abdulhadi, ABD ile İsrail’in bu konuda dürüst olmadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Dürüst olsalardı, Gazze'ye limanı inşa etmek üzere giren kamyon ve dev buldozerler, işgal devletinin (İsrail) yıktığı evlerin enkazı altında kan kaybından ölmeye devam eden binlerce yaralıyı kurtarmak için devreye girerdi."

İsrail'in limanın kurulmasını ve deniz koridorunun aktif hale getirilmesini memnuniyetle karşılamasının şüphe uyandırdığına dikkati çeken Abdulhadi, "Bu limanın İsrail’in sahildeki egemenliğini güçlendirmek, Refah Sınır Kapısı’nı devre dışı bırakmak, Filistin’in egemenliğini sona erdirmek ve Gazze halkını göçe teşvik etmek için inşa edileceğini" aktardı.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Hakan Taşçı 4 hafta önce Şikayet Et
    Gazzenin işgali daha hızlı ve resmi yollarla olması için liman yeni oyundur.Abd ve israil ortak çalışıyor.İsrail için çalışıyor.Hala uçakları ile bomba taşıyan Abd .Liman inşa edeceğine Mısır sınıırındaki Refah kapısını aç.Deniz ablukasını kaldır.Denizden ve karadan yardımlar gitsin.Gazzeliler evinde tedavi edilsin.Acilen barış ve iki devletli çözüm.
    Cevapla
  • DOĞU AKDENİZ 4 hafta önce Şikayet Et
    Yardım-Özgürlük gibi Süslü kelimelerle işgal ediyor. Petrol-Boru hatlarına el koyma çabası.
    Cevapla
  • ahmet emmi 4 hafta önce Şikayet Et
    Ruslar akkuyuyu aldı liman yapıyor amerikanın tam karşısına yapması çok normal
    Cevapla
  • ANORMAL 4 hafta önce Şikayet Et
    GAZZE işgalinin İnsani hiçbir yanı yok. 10 000 km öteden neden geldin?
    Cevapla
  • Misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    Kahrolası ABD kafasına göre takılmaya devam ediyor İstediği yeri istediği zaman işgal ediyor
    Cevapla
  • German 50 4 hafta önce Şikayet Et
    Allah in laneti ve Gazabi üzerinize olsun,Seytanin Evlatlari
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?