Tebdili kıyafet tamam da yasa aynı

Simitçi, çiçekçi, ayakkabı boyacısı, pizza dağıtıcısı gibi davranan sivil polisler dün ilk görevlerine çıktı ve kapkaççıları yakaladılar. Ama mahkeme onları serbest bıraktı

Tebdili kıyafet tamam da yasa aynı
Tebdili kıyafet tamam da yasa aynı
GİRİŞ 02.06.2007 08:17 GÜNCELLEME 02.06.2007 08:17
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Habibe Gülen, Mutlu Özay, Büşra Erdem'in haberi


Simitçi, çiçekçi, ayakkabı boyacısı, pizza dağıtıcısı gibi davranan sivil polisler dün ilk görevlerine çıktı. Bu yöntemin kapkaççılar üzerinde caydırıcı olacağı belirtiliyordu aöa yasalar olduğu gibi duruyordu.


Tebdil-i kıyafetle asayiş olaylarını takibe başlayan 'Güven Timleri' dün ilk icraatını Beyoğlu'nda gerçekleştirdi. Bir kadının çantasını çalan kişiyi, 'simitçi' olarak görevli polis yakaladı. Ancak suçüstü yapılan zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



Simitçi ve seyyarlardan 'polis meslektaşlarına' destek

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir proje kapsamında gasp, hırsızlık, dolandırıcılık, kapkaç ve yankesicilik gibi suçlara karşı daha etkin mücadele etmek için görev alacak olan 'Güven Timleri' ve 'Yıldırım Ekipleri' İstanbul'da göreve başladı. Simitçi, çiçekçi, ayakkabı boyacısı, pizza dağıtıcısı gibi davranan sivil polislerin ilk gün icraatı sonrası ilginç bir gelişme yaşandı. Beyoğlu'nda bir kadının çantasını 'kapkaç' yöntemiyle alan kişi, 'simitçi' olarak görev yapan polis tarafından yakalandı. Ancak suçüstü yakalanan zanlı emniyette de suçunu itiraf ederken çıkarıldığı Beyoğlu Adliyesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Güvenlik birimleri ise suçunu kabul eden zanlı için adliyeden çıkan kararı şaşkınlıkla karşılıyor.

Yetkililer, kapkaç olaylarında hakimlerin olaya yorum farkı getirdiğini ifade ederek durumu şöyle açıklıyor: 'Aynı nitelikteki suçu işlemiş kişileri yakalayıp farklı adliyelere çıkardığımız zaman biri serbest bırakılıyor diğeri tutuklanıyor. Burada olaylar farklı yorumlanıyor. Bu durum bizim de çalışma azmimizi kırıyor. Ayrıca vatandaş da bunu görünce kapkaça uğradığında 'nasıl olsa bir şey yapılmıyor' diyerek şikayetçi olmaktan vazgeçiyor.'

Kalyoncu Kulluk Mahallesi Ömer Hayyam Caddesi'ndeki bir üstgeçidin alt kısmında işine gitmek için yürüyen Seçil Gürçocuk'un kolundaki çantasını 'kapkaç' yöntemiyle alan Çayan Tunç (28) olay yerinden kaçmak istedi. Bu sırada, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün projesi kapsamında İstanbul'da göreve başlayan güvenlik timinde 'simit satıcısı' olarak görev yapan bir polis memuru, olayı fark ederek Çayan Tunç'u kısa sürede yakaladı. Simitçi sandığı kişiyi polis olarak karşısında gören Çayan Tunç (28) adlı zanlı teslim olmak zorunda kaldı. Etiler'de bir reklam ajansında çalıştığı öğrenilen Seçil Gürçocuk'un çantasında 300 YTL ile Rolex marka değerli bir saat bulunduğu öğrenildi. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği'ne getirilen Çayan Tunç, polisteki işlemlerinin ardından Beyoğlu Adliyesi'ne gönderildi.

Tunç, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Emniyet yetkilileri ise adli makamların olaylara getirdiği yorum farkından dolayı rahatsızlık hissediyor. Geçtiğimiz mart ayı içerisinde CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel'in otomobilinin camını kırarak kapkaç yapan Yasin Demirkol, 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Demirkol, CHP'li milletvekilinden önce çok sayıda kapkaç olayına karışmış ve yakalanarak adliyeye çıkarılmıştı. Emniyette mağdurlar tarafından da teşhis edilen Demirkol tüm bu olaylardan serbest kalırken, CHP'li milletvekilini kapkaç yapınca 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan, Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul'da geçen yıla göre kapkaç olaylarında azalma olduğunu belirterek, 2006'nın ilk 4 ayında 898 'kapkaç' olayı meydana geldiğini, bu yılın ilk 4 ayında ise 465 'kapkaç' olayının yaşandığını bildirdiler. Yetkililer, bu yılın ilk 4 ayında 'kapkaç' olaylarına ilişkin ise 123 kişinin yakalandığını kaydetti.

Yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) kapkaçın cezası artırıldı. 5237 sayılı kanunda 'kapkaç' yapan kişiye 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Beden ve ruh sağlığını koruyamayacak durumdaki kişilerden kapkaç yapanlara ise üçte bir oranında ceza artırımı uygulanıyor. Kapkaç, eğer mağdur sürüklenerek, tehdit edilerek ya da herhangi bir silahla korkutularak yapılırsa gasp kapsamına alınıyor. Bu durumda zanlıya gasp suçundan yargılamada 10-15 yıl arasında ceza veriliyor.


(Zaman)


YORUMLAR 10
  • ergun aydın 16 yıl önce Şikayet Et
    Anlatım. İlk önce anayasa mahkemesi olmak üzere bütün mahkemeler sırayla Türkiyede yargının ne hale geldiğinin örneklerini sunmaya başladılar her halde.
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 16 yıl önce Şikayet Et
    Taşlar bağlı köpekler serbest. durumu bu olsa gerek. Adaletin çivisi çıkmışsa o toplum bitmiştir. Zaten herkes kendi işini kendi görüyor, suçluya cezasını kendi vermeye kalkıyor. Böyle olunca anarşi oluyor doğal olarak.
    Cevapla
  • Beraat Mehmet 16 yıl önce Şikayet Et
    . Yahu güzel yurdumun savcıları hakimleri (üstüne alanlara) iki tinerci ile bir hırsızın peşinden koşan reklam olurmu hiç daha popüler şeyler lazım Başbakan var Bakanlar var daha nice popüler ve pirim artırıcı şeyler var kim uğraşır hırsızla kapkaççıyla.
    Cevapla
  • lalaalperen 16 yıl önce Şikayet Et
    levent kule ye. sayın levent kule lütfen konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan yorum yapmayalım.kazanılan paralar bir fonda toplanıp yardım amaçlı kullanılacak. polisin yetkisini arttırma değil de yok şu yasayı yok bu yasayı çıkarcagız, milletimiz için şunu yapacagız diye uğraşan meclis, vatandaşının ilk önce güvenliğinden sorumlu olsun, Türk Ceza Kanununda düzenlemeler yapsın, cezalar caydırıcı olsun artık. sokakta herkesin cebinde bir bıçak hakkını bile aramaya korkar oldu insan
    Cevapla
  • oktay ince 16 yıl önce Şikayet Et
    çok yazık :(((. ALLAH polisimize güç kuvvet ve özellikle sabır versin işleri çok zor , sanki bilinçli olarak sindirilmeye çalışılıyolar yakaladıkları kişiler sorgudan sonra salıveriliyo biraz diretseler en ücra bi bölgeye tayin edilmeleri ihtimali doğuyor, İNŞALLAH yeni meçliste polisin derdinden anlayan birileri (mehmet ağar ve ekibi hariç ) gerekli yerlere gelirde polisimiz görevini rahat yapar bu olaylarında kökü kazınır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Starbucks’ı boykot edenlere ‘salak’ diyen Ümit Özdağ, oyuncu Sinan Albayrak’a dava açtı
Yapay zeka nasıl düşünüyor?