YKS baraj puanı kaç oldu? 2021 AYT, TYT ve YDT Üniversite sınavı baraj puanları!

YKS baraj puanı, üniversite sınavı öncesi öğrencilerin gündeminde ilk sıraya yerleşti. 26-27 Haziran tarihlerinde üç oturumda düzenlenecek sınavda öğrenciler kaç doğru yapmaları durumunda barajı geçeceklerini araştırıyor. Adayların AYT,TYT ve YDT oturumu puanlarıyla tercih yapabilmesi için barajı geçmesi gerekiyor. Peki YKS’de barajı geçmek için kaç net yapmak gerekiyor? İşte ÖSYM tarafından açıklanan baraj puanı…

YKS baraj puanı kaç oldu? 2021 AYT, TYT ve YDT Üniversite sınavı baraj puanları!
YKS baraj puanı kaç oldu? 2021 AYT, TYT ve YDT Üniversite sınavı baraj puanları!
GİRİŞ 27.06.2021 15:19 GÜNCELLEME 27.06.2021 15:19

Üniversite sınavı heyecanı yarın düzenlenecek Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başlayacak. Sınavdan aldıkları puanlara ve sıralamalara göre tercihte bulunacak adayların baraj puanını geçmesi gerekiyor. Sınav maratonunun başlamasına kısa bir zaman kala  adaylar YKS baraj puanlarını öğrenmek için araştırma yapıyor. Tercih işlemlerinde ÖSYM tarafından adaylara belli bir puan verilirken öğrencilerin lise eğitiminde aldıkları OBP başarı puanı sınav sonuçlarına ekleniyor. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle baraj puanı düşürülmüştü. Bu yıl baraj puanı normal seviyesine geri çekildi. Peki AYT, TYT ve YDT baraj puanı bu yıl kaç oldu? İşte 2021 YKS baraj puanı…

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? Üniversite sınavı (AYT,TYT,YDT) SÖZ EA SAY puan hesaplama 2021!YKS puan hesaplama nasıl yapılır? Üniversite sınavı (AYT,TYT,YDT) SÖZ EA SAY puan hesaplama 2021!

YKS’de Baraj Puanı 2021 Yılında Kaç Oldu?

Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında öğrencilerin iki yıllık üniversiteleri tercih edebilmeleri için 150 baraj puanını geçmesi gerekiyor. 4 yıllık lisans programlarını tercih listelerine eklenmesi için 180 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. 

TYTde 150 puan ve üzeri alan adaylar TYT puanı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarını tercihte bulunabilecek.

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar SAY, SÖZEA DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci kabul eden lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans ( 2 yıllık) lisans programlarını tercih edebilecek.

TYT’de 160 ve üzeri puan alan adaylardan SAY,SÖZ, EA DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih edebilir. Bu adaylar barajı geçemediği için dört yıllık lisans programlarını tercih edemeyecek.

Özel Yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan” olması gerekmektedir.

TYT Barajını Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

YKS barajını geçmek için adayların TYT barajını geçmelerini gerekiyor. Son 2 yılda düzenlenen sınavlarda olduğu gibi bu yılda da TYT baraj puanı 150 olarak belirlendi. ÖSYM tarafından sınavlara katılan öğrencilere 99,435 puan veriliyor. Bu puan üzerine 50,565 puan alan adaylar TYT barajını geçebilecek.

2021 yılı YKS puanları, standart sapma dikkate alınarak hesaplanacaktır. Öğrencilerin sınavda en çok doğru yanıt verdikleri veya yanlış cevapladıkları sorular puan hesaplamada belirleyici olacaktır.  2020 yılı sorularına göre Türkçe dersinden 7,25 net, 4 Sosyal Bilimler ve 3 Temel Matematik neti olan adaylar toplam 14.25 net ile 2021 TYT barajını geçecektir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için aranan 180 baraj puanı ise 12,5 Türkçe neti, 5,25  Sosyal Bilimleri neti, 4 Temel Matematik, 4 Fen Bilimleri neti ile sağlanacaktır.

YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılacak?

Sınavda her test ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puan hesaplanırken doğru ve yanlış cevap sayıları belirleyici olacaktır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puanı ortaya çıkacak. Sınavdan sonra iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacaktır. 

YKS (Üniversite Sınavı) Saat Kaçta Başlayacak? 

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2021 ÖSYM 26-27 Haziran üniversite sınav sonuçları tarihi! YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2021 ÖSYM 26-27 Haziran üniversite sınav sonuçları tarihi!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler