Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Manisa fayı uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmayla, Manisa fayındaki eski depremleri tarihlendirildi. "Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin bu fay üzerinde ilk kez denendiğini belirten Sözbilir, fayın 178 yıldır stres biriktirdiğini söyledi

GİRİŞ 03.04.2023 06:23 GÜNCELLEME 03.04.2023 11:18
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada, Manisa fayının doğuda Gürle köyünden başladığını ve Manisa il merkezinden geçerek Turgutlu ilçesine kadar uzandığını belirtti.

"Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin kullanıldığı çalışma sonuçlarına göre, tarihsel dönemde Batı Anadolu'daki en büyük depremlerden biri olarak kabul edilen, milattan sonra 17 yılında gerçekleşen depremin Manisa Fayı'ndan kaynaklandığının ortaya çıktığını belirten Sözbilir, 926, 1595 ve 1845 depremlerine ait izlerin de saptandığını aktardı.

"MANİSA FAYI İÇİN ZAMAN GEREKECEK, DEPREME HAZIRLANMAK İÇİN ZAMAN VAR"

Manisa ve çevresinde ciddi yıkımlara neden olan son depremin 1845 yılında aynı fay üzerinde gerçekleştiğinin belirlendiğini kaydeden Sözbilir, bunun da fayın 178 yıldan beri stres biriktirdiği anlamına geldiğini belirterek, "Bu sonuç Manisa fayının yeniden kırılması için belirli bir zaman gerekeceği, bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Optik uyarımlı lüminesans" yönteminin Manisa fayı üzerinde ilk kez denendiğini belirten Sözbilir, yapılan çalışmanın TÜBİTAK Türk Yerbilimleri dergisinde yayımlandığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Cemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir Kahramanmaraş lı olarak Manisalı insanlara Naçizane önerim gerekirse sokakta yatın ama gerek kentsel dönüşüm gerek güçlendir mutlaka yaptırın
    Cevapla
  • admin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar deprem olursa mutlu olur.
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Çıktı yine bir felaket tellalı,bizim önleme ve morale ihtiyacımız var varsayımlara ve çok bilmişlere değil.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Malatya sahipsiz kaldı.
    Cevapla
  • Ali Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne biliyorsun ki Malatyanın sahipsiz kaldığını oturduğun yerden göremessin git bir bak sahipli i sahipsizmi
    Cevapla
  • Hasip 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş verin fayı seçim var asıl fay orda sağlam oy lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kupayı yarım görenler şaşırıyor! Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde tarihi olay!
Bahçeli: FETÖ benzeri yapıya müsaade etmeyiz, cüret edenin başı ezilmeli