Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıda "Polonya" detayı! Beylikdüzü'nde çıktı

Sarıyer'de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırı sonrası zanlıların kaçtığı araç, Beylikdüzü'nde terk edilmiş halde bulundu. Tetiğe basan DEAŞ'lı teröristlerin kullandığı araçtaki "Polonya" detayı dikkat çekti.

GİRİŞ 31.01.2024 00:37 GÜNCELLEME 31.01.2024 00:51
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında meydana gelen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının yankıları sürerken, soruşturma çerçevesinde yakalanan DEAŞ’lı terörist de dahil hücrede yer alan 28 şüphelinin polisteki sorgusu devam ediyor. Çok yönlü olarak yürütülen soruşturmada saldırının şifreleri çözülüyor.

Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasındaki silahlı saldırının ardından başlattığı çalışmayı sürdürüyor.

RUS VE TACİK KÖKENLİ SALDIRGANLARIN KAÇTIĞI OTOMOBİL BEYLİKDÜZÜ'NDE BULUNDU

Saldırganlar Tacikistan uyruklu A.K. ile Rus uyruklu D.T'nin olaydan sonra kaçtığı yabancı plakalı otomobilin bulunmasına yönelik çalışma yapan ekipler, saha ve güvenlik kamerası kayıtları incelemelerine devam etti.

POLONYA PLAKALI OTOMOBİLİN YAKLAŞIK BİR YILDIR TRAFİKTE İZİ YOK

Tuncer Cihan adlı vatandaşın hayatını kaybettiği saldırıda teröristlerin olay yerine giderken kullandıkları "kayıp" otomobille ilgili yeni gelişme yaşandı. Yapılan çalışmalar sonucunda ekipler, olayda kullanılan otomobile ulaşıldı.

2022 yılında ülkeye giriş yaptığı saptanan ve yaklaşık bir yıldır PTS (Plaka Tanıma Sistemi) kayıtlarında trafik izi düşmeyen Polonya plakalı Hundai marka otomobilin, Beylikdüzü’nde otluk bir alanda ağaç altında terk edilmiş halde bulundu.

Bulunan otomobil, Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri ve terörle mücadele ekipleri tarafından hassas şekilde incelemeye alındı.

Eylemde tetiğe basan DEAŞ’lı teröristlerce olay yerine giderken kullanılan araçtan elde edilen parmak izleri ile ilgili rapor soruşturma dosyasına girecek.

"UYUYAN HÜCRE" OLARAK FAALİYET GÖSTERDİLER

Eylemin perde arkasına ilişkin yürütülen soruşturma devam ederken, zanlıların Türkiye’deki bağlantıları, kimlerle irtibat kurdukları, saldırıda kullandıkları silahları ve mermileri nereden temin ettikleri mercek altına alındı. Kanlı saldırıya ilişkin soruşturmada öne çıkan ayrıntılar arasında, yurda giriş tarihleri ve "uyuyan hücre" olarak faaliyet gösterdikleri dönemdeki yaşamsal faaliyetleri yer alıyor.

RESTORANDA MÜŞTERİLERE SERVİS AÇAN İKİ "GARSON" TERÖRİST

Hücre üyeleri hakkındaki çarpıcı detaylara göre faillerin Bahçelievler ilçesinde hizmet veren bir sushi restoranında çalıştıkları ortaya çıktı. Bir süreden beri söz konusu restoranda "garson" olarak çalıştıkları öğrenilen şahısların, maddi giderlerini kayıt dışı çalıştıkları bu işyerinden aldıkları maaşla karşıladıkları anlaşıldı.

SALDIRGANLAR, KİLİSE ÇEVRESİNDE AYRI AYRI KEŞİF YAPMIŞ

Kilisedeki ayin sırasında gerçekleştirilen saldırıyla ilgili soruşturmayı derinleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve TEM ekipleri, olayın meydana geldiği Sarıyer'deki Santa Maria İtalyan Kilisesi çevresinde keşif faaliyetine rastladı. İki terörist ile onlara yardım ve yataklık eden hücredeki diğer kişilerin görev dağılımında kilise çevresinde keşif ve gözetleme faaliyetinde bulundukları anlaşıldı. Saldırganların söz konusu bölgeye keşif için fraklı günlerde ayrı ayrı gittikleri, bunlara öncülük eden 5 şüphelinin ise olay gününden bir gün önce kamera ve kaçış planı için çalıştıkları öğrenildi.

30 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Santa Maria Kilisesi'nde önceki gün yaşanan silahlı saldırı sonrası başlatılan çalışma kapsamında, saldırıyı gerçekleştiren ve onlarla bağlantılı olduğu değerlendirilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik 30 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmişti.

ŞÜPHELİLERDEN 23'Ü SINIR DIŞI EDİLDİ

Operasyonda yakalanan 51 şüpheliden 23'ü, olayla bağlantıları bulunmadığı gerekçesiyle idari işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilmişti.

KAYNAK: AA, İHA, DHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 44
  • Abdullah 2 ay önce Şikayet Et
    Taliban'ın Afganistan'da üstün geleceğini anladıklarında Işidçileri uçaklarla oraya taşıyan Amerika'ydı. Bu ışidçiler YPG'nin hapishanelerinde tutuluyor. Amerika tarafından sürekli sorgulanıp kiralık birer operasyon aygıtına dönüştürülüyorlar. İkna edebildiklerini edip orada burada operasyon için kullanıyorlar. Bu yüzden YPG'yi de koruyorlar.
    Cevapla
  • Gurbetçi 2 ay önce Şikayet Et
    Peki bu iş yerleri devlete vergi veriyormu ?hem işçi çalıştıran hem de iş yeti olduğu için ayrı ayrı vergi vermesi gerekiyor
    Cevapla
  • göreliş 2 ay önce Şikayet Et
    1990 dan beri İstanbulun haftalık ücretle her ilçeden yüzlerce kişi provakatörlük için besliyorlar. düşünün bir tvit ile her ilçeden 100 ki toplnsa bir anda 4000kişi toplanıyor. 28 şubat sürecinde bu provakatörler her cuma cumadan çıkmış gibi beyazıt camiinde protesto yapıyorlardı. paraları klise vakıfları ve siviltoplum örgütleri aracılığıyla el altından yapılıyordu. hatırlatayım.
    Cevapla
  • Hasan Önal 2 ay önce Şikayet Et
    DEAŞ, CIA tarafından kurulmuş, eğitilmiş, donatılmış, maymuncuk olarak kullanılan terör örgütlerinden sadece birisidir! DEAŞ ile mücadele, ABD-CIA ile mücadele demektir! Bir yandan F16 paketini konuşurken diğer taraftan DEAŞ terörü! ABD'den dost olmaz! Dikkat!
    Cevapla
  • Hyr 2 ay önce Şikayet Et
    kendi ülkelerinde hıristiyanlarla kuzu kuzu geçiniyorlsr bizim ülkemizde kan gölüne çeviriyorlar. bunlarda bir bozukluk var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!