Osmanlı'nın vazgeçemediği tefsir

Kadı Beydavi tarafından kaleme alınan Beydâvî Tefsiri tekrar hazırlandı.Ders kitabı olan ulemanın başucu kaynağı, ders olarak verilecek.

Osmanlı'nın vazgeçemediği tefsir
Osmanlı'nın vazgeçemediği tefsir
GİRİŞ 26.09.2013 19:03 GÜNCELLEME 31.08.2015 17:14

Kur'ân-ı Kerim insanları dünya ve ahiret saadetine ulaştıran ilahî bir rehberdir. Ancak sadece meâllerle Kur'ân'ın mana derinliğini yakalayabilmek mümkün değildir. Bu açıdan, meâl-tefsir türü çalışmalar tavsiye edilmektedir.

Muhtasar Beydâvî tefsiri tam da bu türden bir çalışma. Türkçeye kolay ve anlaşılır bir dille tercüme edilen bu eser "her güne bir ders" mantığıyla 442 ders olarak hazırlanmıştır.

1280'li yıllarda yazılan bu klasik tefsir, Osmanlı medreselerinde asırlarca ders kitabı olarak okutulmuştur. Genelde 5-10 sayfalık dersler hâlinde hazırlanmış olan Muhtasar Beydâvî Tefsiri, Kur'ân dersi yapmak isteyenler için de ideal bir ders kitabı hüviyetindedir.

Tarihi tefsir ile ilgili ulemanın görüşleri:

Ömer Nasuhi Bilmen (Büyük Tefsir Tarihi)

Gerçek şudur ki bu tefsir, yazılış itibarı ile külfetten beri, akıcı bir üsluba haiz, müfessirlerin bildirdikleri birçok vecihleri pek muciz (kısa) bir tarzda içine almaktadır. Bir kısım mutasavvifane, hakîmane beyanatı muhtevidir. Defalarca gözden geçirilmiş, fazlalıklar atılmıştır. O nedenle ilim kürsülerinde tedris edilmiştir (daha da öteye gidilerek Padişah meclislerinde seçme âlimler tarafından takrir edilmiş, aynı kalitede dinleyici ulema tarafından heyecanla izlenmiştir. Buna da Osmanlı tarihinde Huzur dersleri denilmiştir. Abdülvehhab Öztürk).

Celalüddin Suyutî:

Kadı, Keşşaf'ı özetlemiş, pek de güzel muvaffak olmuştur. Kadı, Keşşaf'ın itizal hafaganını (çırpıntılarını) keşfetmiş, bunların izalesini tekeline almış, desise ve cidal mevzularını atmış, mühim şeyler yazmış, ilaveler yapmıştır.

Katip Çelebi merhum da şöyle demiştir:

Bu tefsir şanı azîm, beyandan müstağnidir (tarife ihtiyacı yoktur). Kadı bu kitabında i'raba, maanî ile beyana (Arap edebiyatına) dair şeyleri Keşşaf'tan; hikmete, kelama dair şeyleri Fahreddin Razi'nin Tefsir-i Kebir'inden; iştikaka (kelime türemesine) dair gerçekleri, latif işaretleri Tefsir-i Rağıb'tan özetlemiştir. Bununla beraber Kadı, kitabına kendi parlak fikrinin mahsulü olan birçok makul vecihler (mülahazalar), makbul tasarruflar da ilave eylemiştir. Bu cihetle sırlar çehresinden şüphe endişelerini gidermiş, ilim sahasında vüs'at ve basireti artırmıştır.

Kitap hakkında detaylı bilgi almak ve sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz

KİTABIN KÜNYESİ

Kitabın adı: Beydavi Tefsiri

Yazarı : Doç. Dr. Şadi Eren

Yayınevi: Işık Yayınları

Konu : Kuran tefsiri

Basım Tarihi : Temmuz 2013

ISBN : 978-975-2786-65-3

Cilt Sayısı: 3 cilt

Sayfa Sayısı : 2319

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dev derbi yarın: Galatasaray-Fenerbahçe! Şampiyonluk düğümü çözülüyor
Protestoların gölgesinde İmamoğlu'ndan 45 gazeteci ile Roma gezisi!