Kurtlar Vadisi'nde şok ölüm

Türkiye'nin en çok konuşulan dizisi Kurtlar Vadisi, bu akşam hayranlarının uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir bölümle izleyici karşısına çıkacak. Bu ölüm dizideki mevcut tüm dengeleri alt üst edecek?

Kurtlar Vadisi'nde şok ölüm
Kurtlar Vadisi'nde şok ölüm
GİRİŞ 21.10.2004 16:24 GÜNCELLEME 21.10.2004 16:24

Bugüne kadar belirli bir denge içinde gelişen olaylar tamamen tersine dönecek. Şimdiye kadar gerçekleşmemiş ve milyonları hayrete düşürecek bir plan dahilinde Vadi'ye veda edecek olan ismin ölümü, aynı zamanda tüm dengelerin de alt üst olmasına neden olacak



Türkiye, devlet-mafya-siyasetçi tipi örgütlenmelere ilk kez Susurluk olayıyla şahit oldu. Bazen 'devletin bekası' bazen de kendi menfaatları için üstlerinden bağımsız hareket eden devlet görevlilerinin buğulu dünyası, bu yıl 3'üncü sezonu yayınlanan 'Kutlar Vadisi' dizisiyle gündeme geldi. Devletin içinde yaşanan hesaplaşmaların ekrana getirildiği dizi, kısa sürede en fazla izlenen yapım olmayı başardı. Soner Yalçın'ın konsept danışmanı, Bahadır Özde-ner ve Raci Şaşmaz ikilisinin de senarist olarak görev aldığı yapım, dinamik senaryosu ile 2.5 yıldır en fazla izlenen yapım olma rekoruna da sahip. Yayınlandığı gün sokakların boşaldığı, en ciddi köşe yazarlarının hakkında yorum yaptığı, akademisyenlerin üzerine araştırmalar yayınladığı diziyle ilgili en çarpıcı unsur ise senaryoda yer alan karakter ve olayların aslında gerçek kişiliklerin kopyası olduğu yönündeki spekülasyonlar.



İLGİNÇ KAYIP



Kurtlar Vadisi'ni izleyicinin gözünde asıl ilginç kılan şey; uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve kumar gibi illegal yöntemlerle kara para aklayan bir Konsey'in içinde devlet adamlarını da barındırması. Güç odağı konumundaki Baron'un her alanda rahatça at koşturması ve bu imkanı ona sunanın devletin önemli şahsiyetleri ile politikacıları olması herkese ilginç geldi. Ancak dizinin bu akşam yayınlanan bölümü izleyiciyi bir kez daha şoke edecek. Zira dizinin en önemli karakterlerinden biri öldürülerek Vadi'ye veda edecek. Üstelik dizinin yapımcı ve senaryo grubu 'Ölen de öldürülen de seyircinin hiç tahmin edemeyeceği bir isim, ve seyirci şimdiye kadar hiç bu kadar şok edici bir ölüm görmedi' diye bir açıklama yaptılar.



DENGE BOZULACAK



Yaratıcı ekip, bu ölümün dizide bir kilometre taşı olacağını ve dizideki yeni gelişmelerle izleyicinin bir kez daha şok



olacağını iddia ederek, merakı daha da körüklüyor. Bu bilgiler ışığında göstergeler, Baron'un başında olduğu Konsey'le devlet arasında dengeyi sağlayan derin devletin bu kez ağır bir hamle yapacağı yönünde. Yani daha düne kadar yeraltı dünyasıyla devleti bir noktada uzlaştıran derin devlet bu kez piyonlarını farklı hedeflere yönlendirecek.



Tartışmalara Çakıcı da katıldı



Türkiye'nin en tartışmalı dizisi hakkında bugüne kadar pek çok spekülasyon üretildi. Bunlardan en çok tartışma yaratanı ise Kurtlar Vadisi'ndeki bazı karakterler ve sahnelerle gerçek kişiler ve olaylar arasındaki benzerliklerin bulunduğu iddiaları oldu. Dizi fanatikleri arasında düzenlenen bir çok araştırmada Polat Alemdar'ın Abdullah Çatlı olduğuna inananların sayısı oldukça yüksek. Dizi kahramanlarının hemen hepsinin gerçek hayatta birilerini temsil ettiği halk arasında hep kulaktan kulağa konuşuldu. Hatta bu söylenceler o kadar çok dikkat çekti ki Çakır olduğuna inanılan Alaattin Çakıcı gazetelere açıklama yapma gereği bile duydu. Çakır'ın dizide el öptüğünü hatırlatan Çakıcı, 'Ben kimsenin elini öpmedim' dedi.



POLAT ÜÇ ATEŞ ARASINDA



Bu bölümden sonra Polat'ı üç ciddi olay bekliyor. Bir yandan Ali'nin ölmediğini öğrenen Elif'e açıklama yapmak zorunda. Diğer yandan Aslan Bey'in vasiyetini yerine getirmek için çaba harcayacak. En önemlisi ise devlet adına çalıştığını bilen tek tanığın kalmış olması.



Elif hesap soracak



Polat'ın dertleri bunlarla da bitmiyor. Geçen bölüm Elif, eski nişanlısı Ali'nin aslında ölmediğini öğrendi. Dolayısıyla Elif'in iki eli bu bölümden itibaren onun yakasında olacak. Elif'e Ali'yle ilgili inandırıcı bilgiler vermesi ya da zor olan gerçeği söylemesi gerekiyor.



Polat'ı tekrar ateşe atabilecek üçüncü bir nokta da Aslan Bey'in Doğu Bey'e ulaşmasını istediği belge. O belgenin içeriği de Polat için hayati önem taşıyor. Orada çıkacak bilgiler Polat'ın yeni görevlere atanmasına neden olabilir. Doğu Bey, hem Emniyetle hem de Aslan Akbey cinayetini çözmek için uğraşırken bir yandan da KGT'yi yeniden hayata geçirmek için çaba harcayacak.



Ailesinin peşine düşecek



Baron'un oğlu olma ihtimali Polat'ın önüne iki farklı seçenek koyuyor. Birincisi, 30 yıl önce kaybettiği babasını tekrar bulmanın sevinci. Eğer duyguları galip gelirse devlete sırt dönüp babasının yarattığı imparatorluğu daha da geliştirmek için mücadele edebilir. Çünkü geçmişine ait sırların tümünü Aslan Bey ölümüyle birlikte beraberinde götürdü. Kalan son belge olan defteri de Polat'ın kendisi yoketti.



İkinci seçenek de; Polat, Baron'un oğlu değil ve yetimhaneye terkedilmiş bir çocuksa o zaman yine sorular peşini bırakmayacak. Gerçek ana babasını öğrenmek için yeni bir mücadeleye girişecek. Bunun için de Aslan Bey'in vasiyetini yerine getirip asli görevi olan Baron'u ortadan kaldırması gerekecek. Bu durumda da Konsey'in diğer üyelerinin şimşeklerini üzerine çekme ihtimali yüksek...



Abdülhey, Pala'yı nereden tanıyor



Dizinin geçen sezon ekrana gelen son bölümünde Aslan Bey'e suikast düzenleyen Pala yeni dönemin en önemli karakterlerinden biri olma yolunda. Önce Aslan Bey'i ortadan kaldıran Pala, geçen bölümde de Hüsrev Ağa'ya rest çekmişti. Hem mafyayla hem de devlette sıkı ilişkiler içinde olan Pala, bu bölümden itibaren Polat'ın da sık sık karşılaştığı bir isim olacak. Hatta Pala'nın devletin adamı olduğu ortaya çıkacak. İşin en renkli kısmı ise Pala ile geçen bölüm devlet adına çalıştığı ortaya çıkan Abdülhey'in eskiden tanışıyor olmaları. İşte bu noktada Pala'nın geçmişe dair sırlarını, izleyiciyle birlikte Polat da öğrenecek.







--------------------------------------------------------------------------------







HAKAN TÜRK - YAZAR - Gerçekle hayal harmanlanıyor



Türkiye'de devletin en yüksek mevkiindeki insan reddetse bile mafya unsuru vardır. Türkiye'de insanlar kendini devletten çok mafyaya yakın görüyor. Binlerce genç kız mafyanın, fuhuş sektörünün eline düşüyor. Evim olsun, arabam olsun istiyorlar... Dizide elde varolan malzeme yani gerçekle hayaller harmanlanıyor... Dizinin son bölümlerinde ikinci bir konsey oluştu fakat Türkiye'de böyle bir konsey olayı yoktur ve olamaz da.



ADİL SERDAR SAÇAN - (Eski Organize Suçlar Şubesi Müdürü):



Bence dizi Türk mafyasının yapısına çok uygun değil. Özellikle mafya gruplarını yöneten konsey uygulaması Amerikan-İtalyan LSN tipi bir yapılanmada mevcut. Türk mafya gruplarında böyle bir üst konsey yok. Sadece, Kürt mafyası, Karadeniz mafyası gibi belirli bölge grupları içinde en etkili, sözü en geçen kişinin racon kesmesi var. Bir de dizideki, mafya ile mücadele tarzı Amerikan tarzı. Bizde dizide olduğu gibi mafya gruplarının arasına ajan sokamazsınız. Çünkü, Türkiyede mafya, aile tipi veya hemşehrilik esasına göre kurulmuş genellikle. Bu insanlar birbirilerini çocukluktan bu yana tanıyan kişilerdir. Birbirilerinin sülalelerini tanırlar. Böyle bir ortamda nasıl aralarına ajan sokacaksınız?



PROF. DR. NİLÜFER NARLI (SOSYOLOG) - Yeraltı dünyası merak ediliyor



Yeraltı dünyası ile ilgili tartışmaları sık yaşandığı için dizi merakla izleniyor. Belki de çok küçük bir parçasını yansıtıyor. Yeraltı dünyasının normlarını ortaya koyuyor. Türk toplumunun son derece kompleks bir yapısı var. Endüstri topmumunun normları benimsenmiş. Karmaşık bir işbölümü var. Sosyal katmanların olduğu bir toplumuz. Böyle bir toplum mafya ve yeraltı dünyasına indirgemek yanlış olur. Gül KİREKLO / İSTANBUL







--------------------------------------------------------------------------------







PROF. DR. HALUK ŞAHİN - Derinlikleri yansıtıyor



Toplumu yansıttıkları kadar, toplumun özlemini de yansıtıyorlar. Oyuncuları ve teknik ekibi de çok başarılı buluyorum. Bu kadar izlenme oranı 'başarılı' bir prodüksiyona imza atıldığını gösteriyor. Dizi topulumun derinliklerinde bulunan bir takım şeyleri doğrudan yansıtıyor.



Yorumlayabilene açık



'İstihbaratın yüzde 98'i açıktır. Yeter ki bu açık istihbaratı, bir yerde okuduğunuzda yorumlayabilin'



Kurtlar Vadisi'yle ilgili en merak uyandıran soru senaryo aşamasında nasıl bir bilgi kaynağının devreye girdiği. Dizinin eski yapımcısı Osman Sınav bu konuya ilişkin şunları söylemişti: 'Geçen hükümetin en güçlü adamlarından biri olan Şevket Bülent Yahnici bir röportajında 'Bu ülkeden her yıl 100 milyar dolarlık uyuşturucu parası geçiyor. Üstelik dörtte biri de burada kalıyor' demişti. Bu sözlere kimse itiraz etmedi. Kaldı ki bunu söyleyen adam, devletin en yetkili isimlerinden biriydi. Biz Kurtlar Vadisi'nde bu ülkede olanları dramatize ediyoruz.'



BİRİKİM DE LAZIM



Dizinin konsept danışmanı Soner Yalçın daha geçen hafta Vatan Gazetesi'ne verdiği röportajda şunları söylemişti: 'Çok iyi bir arşivim var. Zaten istihbaratın yüzde 98'i açıktır. Yeter ki siz bu açık istihbaratı, bir yerde okuduğunuzda yorumlayabilin. Analiz edebilmek birikim gerektiriyor tabii. Kurtlar Vadisi'nden çok önce bir ansiklopedi yapmayı planlıyordum bunlarla ilgili. İsim isim, olay olay. Ona uygun bir arşiv biriktirdim. Ayrıca dersimi çok iyi çalışan biriyim.'



Gençlerin ilgisini çekiyor - ALİ KÜÇÜKAYDIN (AKP Adana Milletvekili)



Türkiye'deki bir tabloyu ortaya koyuyor. Devletin derinliklerinde olup bitenleri gözönüne seriyor. Çünkü Türkiye'de bu olaylar yaşandı. Kim ne derse desin bu olayların benzerleri yaşandı. Belki biraz abartılı olabilir ama Türkiye'de hala bu tip insanlar var.



İLYAS ARSLAN (AKP Yozgat Milletvekili)



Mafya, istihbarat ve askeri istihbarat üçgeninde geçen olaylar yüzünden insanlar bu diziye ilgi gösteriyor. Çünkü bu olaylar bir zamanlar Türkiye'de yaşandı. Hala da yaşanıyor. İnsanlar bu dizi ile biraz hafazasını tazeliyor, biraz yeni ayrıntıları öğreniyor. Türkiye'nin gelecekte bu olayları bir daha yaşamamasını dilerim.



TURAN TÜYSÜZ (CHP Şanlıurfa Milletvekili)



Kurtlar Vadisi Türkiye'de geçmişte yaşanmış ancak insanlardan saklanmış olayları bütün çıplaklığı ile ortaya koyuyor. Kirli ilişkilere açıklık getiriyor. Öğretici bir yanı var. Bilmeyenler bu olayları öğreniyor. Dizide yaşanan olaylar bu ülkede yaşandı. Hatta dizi bu olayların yüzeysel bir anlatımıdır.


YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MSB açıkladı: İran, Türkiye'den talep etti! Akıncı İHA görevlendirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Reisi'nin kaza geçirmesi bizleri derinden üzdü