Yüzde 80 doğru çıkıyor! Maçları hangi takımın kazanacağını tahmin eden yapay zeka üretildi

ABD’de bulunan Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, neredeyse tüm spor dallarında maçı hangi takımın kazanacağını doğru bir şekilde tahmin edebilen bir yapay zekâ geliştirmeyi başardıklarını açıkladı.

Yüzde 80 doğru çıkıyor! Maçları hangi takımın kazanacağını tahmin eden yapay zeka üretildi
Yüzde 80 doğru çıkıyor! Maçları hangi takımın kazanacağını tahmin eden yapay zeka üretildi
GİRİŞ 17.10.2022 10:39 GÜNCELLEME 17.10.2022 12:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cornell Üniversitesi'ndeki Akıllı Sistemler ve Kontrol bölümündeki araştırmacılar, çeşitli spor dallarında takımların kazanma oranlarını doğru bir şekilde hesaplamak için makine öğrenimini kullanan bir sistem geliştirdiler. Sistem, kazanma oranlarını yüzde 80 doğrulukla tahmin edebiliyor.

Araştırma ekibinin lideri Silvia Ferrari, sistemin nasıl çalıştığını şu sözlerle açıkladı:

“Makine öğrenimi sayesinde internet üzerinden herkese açık olan voleybol, basketbol, ​​futbol, ​​buz hokeyi ve benzeri sporlar izlendi ve takımdaki her oyuncunun duruşu, pozisyonu ve hareketleri yapay zekâ ile incelendi. Yüzlerce saatlik araştırmadan sonra, oyunun ilk yarısı bitmeden hangi takımın kazanacağını tahmin edebilen bir yapay zekâ oluşturmamızı sağlayan algoritma oluşturduk.”

Ekip lideri ayrıca şu anda yapay zekâyı daha da geliştirmeye devam ettiklerini ve sistemin hata payını yüzde 1’e düşürmek istediklerini açıkladı. Kullanılan sistem şu anda hem önceden kaydedilmiş hem de canlı maçlarda yüzde 69 ile  yüzde 80 arasında doğru tahminler yapabiliyor. 

Tahmin edilen arasında maçı hangi takımın kazanacağı, hangi oyuncunun nerede pozisyon alacağı ve hatta hangi oyuncunun gol atacağı gibi veriler bulunuyor.

Ekip yaptığı açıklamada, bu makine öğrenme algoritmasının spor müsabakaları dışında insan davranışlarını öğrenmek için de kullanılabileceğini belirtti.

Silvia Ferrari göre bu sistem gelecekte otonom sürüş teknolojilerinde, endüstride ve video oyunlarında daha gerçekçi yapay zekâ oluşturmak için de kullanılabilir.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani vücud diliyle hangi takımın istekli olduğu ortaya çıkıyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail ile anlaşmayı iptal et çağrısına cevap! Ürdün kararını duyurdu
Tepki çeken Ege hamlesiyle ilgili Miçotakis'ten açıklama: Türkiye'den de...