Bağ-Kur'luların Erken Emeklilikten yararlanması için sağlanan imkanlar!

Bir işte çalışmadığından dolayı sigortası olmayan vatandaşlar, emekli aylığı bağlatabilmek için ''isteğe bağlı sigorta'' yöntemini tercih ediyor. Bununla birlikte, artık isteğe bağlı sigortalar Bağ-Kur konumunda yapıldığı için prim ödeme süresi uzuyor. Lakin Bağ-Kur'lu kişiler son 3,5 yıl SSK'lı çalışırsa erken emekli olabilecek.

Bağ-Kur'luların Erken Emeklilikten yararlanması için sağlanan imkanlar!
Bağ-Kur'luların Erken Emeklilikten yararlanması için sağlanan imkanlar!
GİRİŞ 15.12.2018 11:48 GÜNCELLEME 15.12.2018 11:48
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Herhangi bir işte çalışmaması sebebiyle sigortası olmayan vatandaşlar, emekli aylığı bağlatabilmek için isteğe bağlı sigorta uygulamasından yararlanıyor. Fakat isteğe bağlı sigorta sistemi beraberinde birtakım zorlayıcı koşulları da getirmektedir. Açıklık getirilecek olursa, 2008 tarihi öncesinde tercihte bulunan kişiler hem Bağ-Kur ve SSK'dan hem de Emekli sandığı statüsünde ''isteğe bağlı'' şekilde sigortalı olma imkanı elde edebiliyordu. Fakat 2008 tarihi itibariyle uygulamada meydana gelen değişiklik dolayısıyla SSK kapsamındaki isteğe bağlı sigorta sistemi kaldırılarak yerine bütün sigortalı vatandaşlar Bağ-Kur (4B) statüsünde değerlendirilmeye başladı. Hal böyle olunca Bağ-Kur'lu çalışan vatandaşlar SSK'ya oranla emeklilik olanağını sağlayabilmek açısından prim ödeme süresi daha da uzamaktadır. Ancak Bağ-Kur'lu kişiler son 3,5 yıl SSK'lı çalışırsa erken emekli olabilecek. İşte, tüm detaylar...

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

BAĞ-KUR’LU ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİK! SON 3,5 YIL SSK’LI ÇALIŞIRSA…

İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları mümkün! İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, SSK statüsünde emekli olabilmek için hesap kitap yaptırmalı. SSK’ya tabi olarak hangi yaşta emekli olabiliyorlarsa o tarihten geriye doğru 3.5 yıl (bin 261 gün) önce isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi kesip 4/a (SSK) statüsünde bir işte çalışmaya başlamaları gerekir.

Ayrıca, SSK statüsünde emekli aylığı Bağ-Kur’a göre yüzde 30’a varan oranda artar. Sosyal güvenlik sisteminde birden fazla statüde çalışması bulunanların son 7 yıldaki statüsüne bakılıyor. Son 7 yıl içinde en çok hangi statüde geçirilmişse o statüden emeklilik işlemleri yapılıyor.

ssk

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRMANIN KOŞULLARI NELER? ARANAN ŞARTLAR…

İsteğe bağlı sigorta yaptırabilmek için aranan şartlar şöyle:

1)Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

2)Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

3)18 yaşını doldurmuş bulunmak,

4)Türkiye’de ikamet etmek,

5)Sosyal Güvenlik Kurumu’na isteğe bağlı sigorta talebinde bulunmak,

6)Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak.

ssk

YORUMLAR 5
  • Ek 5. 5 yıl önce Şikayet Et
    50 yıldır uygulanan bir durum, yeni olan Ek 5 diye bir sigorta var serbest çalışan para ödeyip sigortalı oluyor.
    Cevapla
  • H.B.V. 5 yıl önce Şikayet Et
    Bağkurlu ya çalışamıyorsa... o zaman bağkurlu emekli olamayacakmı? insanlar iş bulamıyor? bu yasanın buna göre düzenlenmesi lazım.
    Cevapla
  • Yaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Şahsen ben soğudum bagkurdan da sgk dan da.emekli olmak için ömrün çürüyor. Yaşı ve prim i düşürün. Vatandaş iyi bir emekli maaşım olsun demiyor,hastaneye düşmeden veya ölmeden emekliliği yasayayım diyor
    Cevapla
  • emine belli 5 yıl önce Şikayet Et
    eşimin emekli sandığına bağlı 8 yıl 5 ay hizmeti var eşim 74 yaşında emekli olması için ne yapamam gerekiyor saygılar
    Cevapla
  • Anadolu 5 yıl önce Şikayet Et
    3600 güne tamamladığın gün emekli olur.. isteğe bağlı sigorta yaptır kalan ayları doldur..veya sigorta ilk başlangıç tarihinden sonra çocuğunuz olduysa onuda borclanarak emekli olabilir..500 gun civarı eksiginiz var gibi..tavsiyem bulunduğunuz yerdeki sgk kurumuna giderek bilgi alın ona göre hareket edin derim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...