Cenaze, ABD karşıtlığına dönüştü

ABD askerlerince öldürülen İtalyan istihbarat görevlisi Nicola Calipari'ye devlet töreni düzenlendi. Calipari'ye en büyük devlet nişanı verildi. Fotoğraflarla protesto gösterileri...

Cenaze, ABD karşıtlığına dönüştü
Cenaze, ABD karşıtlığına dönüştü
GİRİŞ 07.03.2005 18:33 GÜNCELLEME 10.05.2021 14:59

İtalyan ajana devlet töreni

Irak'da Amerikalıların kurşunlarıyla ölen İtalyan istihbarat görevlisi Nicola Calipari için Roma'da devlet töreni yapıldı.

Başkent Roma'da Başbakan, Cumhurbaşkanı ve İstihbarat örgütü başkanı da dahil olmak üzere en yüksek devlet ve hükumet yetkililerinin tümünün katıldığı cenaze töreni öncesinde, yol kenarlarında toplanan yüzlerce İtalyan Calipari'nin naaşı geçerken alkış tuttu.

İtalyan istihbarat örgütü görevlisi Nicola Calipari, Irak'da bir aydır rehine tutulan gazeteci Guiliana Sgrena'nın serbest bırakılmasını sağladıktan sonra, onunla birlikte Bağdat havaalanına giderken, Amerikalı askerlerin kurşunlarına hedef olmuş, olayda gazeteci Sgrena da omzundan yaralanmıştı. 

 

 

Sgrena 'kasdi' diyor

Kurtarılan gazeteci Sgrena ise Roma'ya döndükten sorra, BBC'ye yaptığı açıklamalarda, Bağdat havaalanını korumakla görevli Amerikan askerlerinin kendisinin havaalanına gidişiyle ilgili olarak bilgilendirilmemiş olabileceklerini, ancak bunun mazeret olamayacağını belirtti.

İtalyan gazeteci, Amerikan askerlerinin konvoya neden ateş ettiğini bilmediğini söyledi.

Ancak "olayın sorumluluğunun büyük olduğunu ve olanlar hakkında yanıt beklediklerini" belirten Sgrena, "Olayın bir kaza olduğu söylenemez, bunu kabul edemeyiz, mümkün değil" dedi.

Sgrena, İtalyan makamlarının kendisinin otomobilde olduğunu bildiklerini ve Amerikan makamlarını bu konuda bilgilendirdiklerini düşündüklerini söyledi.

Sgrena, BBC'de önce açıklama yaptığı Sky Italia TV'ye, Washington yönetiminin kendisini kaçıranlarla pazarlık yapılmasına karşı çıktığını, kendisinin de bu nedenle Amerikan askerleri tarafından hedef alınmış olabileceğini söylemişti.

Çalıştığı sol eğilimli eğilimli Il Manifesto gazetesindeki yazısında da Sgrena, kendisini rehine olarak tutan kişilerin serbest bırakılması sırasında "dikkatli olması, çünkü Amerikalıların kendisinin geri dönmesini istemedikleri" uyarısında bulunduğunu yazdı.

 

 

Sgrena, olayda hayatını kaybeden gizli servis çalışanı Nicola Calipari'yi de, "kendisine umut veren çok özel bir insan" niteledi.

Amerikan ordusu ise, gazeteci ve beraberindeki İtalyan istihbarat görevlilerini taşıyan konvoyun hızlı bir şekilde seyrettiklerin ve dur uyarısına uymadıklarını savunuyor.

Pentagon olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattığını açıkladı.

 

Nicola Calipari  
Nicola Calipari, gösterdiği cesaret nedeniyle İtalya'da bir kahraman artık...

Ancak ülkede, Irak savaşı ve İtalyan askerlerinin Irak'taki varlığı konusundaki tartışmalar yeniden başladı...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vittoriana anıtı > >
Halk, saygı geçişinde bulunmak için, Nicola Calipari'nin cenazesinin götürüldüğü Vittoriano anıtında uzun süre bekledi...

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicola Calipori  
Nicola Calipori için, üst düzey devlet görevlileri için belirlenen protokol uygulanıyor...

Calipori'nin cenazesi devlet töreniyle kaldırılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
İtalyan gizli servis görevlisi Nicola Calipari, Irak'ta kaçırılan gazeteci Guiliana Sgrena'nın serbest bırakılması için arabuluculuk yapmıştı.

Sgrena serbest bırakıldıktan sonra Bağdat havaalanına giderken içinde bulundukları araç ABD askerlerinin ateşi altında kaldı.

 

 

 

 

 

 

Atalanta-AC Milan futbol karşılaşması  

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kaza sonrası ABD'den son dakika İran ve Reisi açıklaması
Derbi bitti olaylar bitmedi! RAMS Park yine karıştı