Çavuşoğlu, Blinken'le İtalya'da buluştu: "Matera Deklarasyonu" kabul edildi

İtalya'nın Matera kentinde gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda 2030 yılına kadar “açlığa son” hedefiyle uyumlu olarak herkes için yeterli beslenmeyi sağlamaya çağıran “Matera Deklarasyonu”nu kabul etti.

Çavuşoğlu, Blinken'le  İtalya'da buluştu: "Matera Deklarasyonu" kabul edildi
Çavuşoğlu, Blinken'le İtalya'da buluştu: "Matera Deklarasyonu" kabul edildi
GİRİŞ 29.06.2021 21:49 GÜNCELLEME 29.06.2021 22:13

 İtalya’nın Matera kentinde gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. Toplantıda bakanlar, 2030 yılına kadar “açlığa son” hedefiyle uyumlu olarak herkes için yeterli beslenmeyi sağlamaya çağıran “Matera Deklarasyonu”nu kabul etti.

Son 2 yılda ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı İtalya’nın Matera kentinde sona erdi. Toplantıda, küresel sağlık, sürdürülebilir kalkınma, iklim ve uluslararası ticaret gibi kilit alanlarda uluslararası iş birliği ve çok taraflı kurumları güçlendirme konuları ele alındı. Toplantıya, ABD, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya ve Türkiye dışişleri bakanları katılırken, Çin, Brezilya ve Avustralya dışişleri bakanları toplantıya video konferans ile bağlandı. Rusya ve Güney Kore ise toplantıya dışişleri bakan yardımcılarını gönderdi.
Bakanların toplantıda, müdahalelerin “ulusallaştırılmasından” kaçınma ve pandemi sonrası toparlanma, uluslararası ticaret, iklim eylemi, yeşil ve dijital geçiş gibi büyük küresel zorluklara koordineli yanıtlar geliştirme ihtiyacının altını çizdiği ifade edildi..
İtalya'nın Afrika kıtasına gösterdiği yoğun ilgiye paralel olarak bakanların, eşitsizlikle mücadelede Afrika'nın desteklenmesi, kadın girişimciliğin ve gençliğin geliştirilmesi ile ekolojik ve dijital geçişi teşvik etmenin önemini yineledikleri açıklandı.
MATERA DEKLARASYONU
Toplantının, uluslararası toplumu kapsayıcı ve dayanıklı gıda zincirleri oluşturmaya ve 2030 yılına kadar “açlığa son” hedefiyle uyumlu olarak herkes için yeterli beslenmeyi sağlamaya çağıran “Matera Deklarasyonu”nun kabul edilmesiyle sona erdiği ifade edildi.
Öte yandan G20 ülkeleri, dünya gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 80'inden fazlasını, küresel ticaretin yüzde 75'ini ve dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturuyor.

"GIDA GÜVENSİZLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ"

"Dünyadaki gıda güvensizliğinden derin endişe duyuyoruz." ifadesi kullanılan bildiride, küresel boyutta açlıktan etkilenen insan sayısının 2014’ten bu yana arttığına dikkat çekildi ve dünyanın 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde yer alan yetersiz beslenmeyi sonlandırma yönünde ilerlemediği kaydedildi.

Bildiride, mevcut eğilimlerle açlıktan etkilenen insan sayısının 2030’a kadar 840 milyonu aşacağına dikkat çekildi.

Fakirliğin azaltılmasının, gıda güvenliği ve sürdürülebilir gıda sistemleriyle açlığın sona erdirilmesinin, sosyal uyumun gelişmesinde, sosyoekonomik eşitsizliklerin azaltılmasında, insan sermayesini geliştirmede, gençliği güçlendirmede, kapsayıcı ekonomik büyümeyi geliştirmede ve sürdürülebilir kalkınmada kilit role sahip olduğu belirtilen bildiride, ülkeler için bazı tavsiyeler sıralandı.

Buna göre Matera Bildirisi'nde, kentsel ve kırsal kesimde kadınları ve gençleri güçlendirmek için etkili yöntemlerin yürürlüğe konulması; sosyal koruma önlemlerinin geliştirilmesi; gıda güvenliği, beslenme ve sürdürülebilir gıda sistemleri ve bölgesel kalkınma için aracı yatırımların çoğaltılması; tarım ve gıda sistemlerinin iklim değişikliğine uyarlanmasının hızlandırılması; bilim temelli bütüncül "Tek Sağlık" yaklaşımının geliştirilmesi tavsiyeleri yer aldı..

Bildiride ayrıca, G20 ülkelerinin, bu çağrılarını küresel bir harekete dönüştürmeye yönelik ortak çabalarını güçlendirme hususunda da kararlı oldukları ifade edildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yapay zeka nasıl düşünüyor?
Eşsiz koleksiyon... ABD 90 yıl sonra İran'a iade etti!