İsveç onayı çıktı: ABD'den peş peşe Türkiye ve F-16 açıklaması

ABD yönetimi, İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM'de onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve Türkiye'ye F-16 satışının ABD'nin, Türkiye'nin ve NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

GİRİŞ 24.01.2024 08:28 GÜNCELLEME 24.01.2024 09:24
Bu Habere 238 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM'de onaylanan İsveç tasarısını ve Türkiye'ye F-16 satışını değerlendirdi.

Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın başından itibaren Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiğini kaydetti. Yetkili, "Bu (F-16 satışı) NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracaktır ve ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Yabancı ülkelere silah satışında Kongre önemli bir role sahiptir ve bu konu üzerinde Kongre ile çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri de AA muhabirine, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasının ABD tarafından memnuniyetle karşılandığı ve İsveç'in NATO'ya güç katacağını belirtti.

Sözcü, "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

Kongrenin dış ülkelere silah satışında anahtar bir role sahip olduğunu aktaran sözcü, bazı Kongre üyelerinin açık şekilde "İsveç'in üyeliğinin onaylanmasının Ankara'ya F-16 satışı öncesinde kilit bir değerlendirme" olacağını dile getirdiklerini vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya üyelik protokollerini onaylayan kararını takdirle karşılamaktadır. İsveç'in üyeliği, ittifakı daha güçlü ve her zamankinden daha birleşmiş hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, "Türk parlamentosunun İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu karar ABD Başkanı Joe Biden için önemli bir öncelik olmuştur. İsveç, NATO'ya üyeliği ABD'yi ve İttifakı daha güvenli ve güçlü kılacak güçlü ve yetenekli bir savunma ortağıdır." dedi.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 238
  • Yusuf Kaşkaya 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'ye f 16 vermeyecekler Türkiye'yi övecekler sadece ovmeynen kalacaklar bunlar haçlı ordusu
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 3 ay önce Şikayet Et
    Zalimi destekleyenlerin ve zalime yardımcı olanların Allah CC.belasını versin.zalimden, Müslümana ne dost olur nede müttefik.
    Cevapla
  • Saim yılmaz 3 ay önce Şikayet Et
    Ne hıristiyan ne de yahudi zihniyetine asla güven olmaz.
    Cevapla
  • Diriliş 3 ay önce Şikayet Et
    İki yüzlüler
    Cevapla
  • Zehni 3 ay önce Şikayet Et
    Amerika suriyede ortak bir pyd hükümeti kurmak istiyor turkiyeye bu hükümeti tanirsa suriye den çekilirim diye dayatacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!