Trump: Rusya'yı NATO'ya saldırmaya teşvik ederim

ABD'de başkanlık seçimleri heyecanı yükselirken, yeniden adaylığını koyan eski Başkan Trump'ın Rusya açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Trump, " Rusya'yı, para vermeyen NATO ülkelerine karşı saldırmaya teşvik ederim." dedi.

GİRİŞ 11.02.2024 11:54 GÜNCELLEME 11.02.2024 12:02
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yeniden Başkan seçilmesi durumunda Rusya'yı, mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO üyelerine saldırmaya "teşvik edeceğini" ifade ederek, uzun süredir şüpheyle yaklaştığı askeri ittifaka karşı en sert çıkışını yaptı.

ABD'li senatörler Rusya'nın işgalinin ikinci yıl dönümü öncesinde Ukrayna'ya yeni yardımları tartışırken, eski Başkan Trump, "ABD'yi NATO'nun diğer 30 üye ülkesini savunmakla yükümlü tutmanın haksızlık olduğunu" savundu.

Cumartesi günü Güney Carolina eyaletinde düzenlenen bir mitingde konuşan Trump, adı açıklanmayan bir NATO toplantısında bir devlet başkanıyla yaptığı konuşmayı şu sözlerle aktardı:

"Büyük bir ülkenin başkanlarından biri ayağa kalktı ve 'Efendim, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak bizi koruyacak mısınız? Ben de 'Ödemediniz, kabahatlisiniz?' dedim. Hayır, sizi korumam. Hatta onları istedikleri her şeyi yapmaları için cesaretlendiririm. Ödemek zorundasınız. Faturalarınızı ödemelisiniz."

Beyaz Saray'dan Trump'a sert yanıt

Donald Trump'ın bu söylemlerine Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates yanıt verdi. Bates yaptığı açıklamada, "En yakın müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve akıl dışıdır. Savaş çağrısı yapmak ve düzensiz bir kaosu teşvik etmek yerine Başkan Biden, Amerikan liderliğini güçlendirmeye devam edecektir." dedi.

"Sınır dışı operasyonu" sözü verdi

Trump'ın sözleri, Çarşamba günü Senato'daki Cumhuriyetçilerin, Ukrayna için öngörülen yeni finansmanın yanı sıra İsrail'e yardım ve ABD-Meksika sınır krizini ele alacak reformları içeren tasarıyı reddetmelerinin ardından geldi.

Senato'da söz konusu tasarının reddedilmesi, Trump'ın Cumhuriyetçi Parti üzerindeki etkisini de görünür kıldı.

Cumartesi günü düzenlenen mitingde bu konuya ilişkin de konuşan Trump, tasarının reddedilmesini kutlayarak, yeniden seçilmesi halinde görevdeki ilk gününde büyük bir "sınır dışı etme operasyonu" gerçekleştireceğinin sözünü verdi.

"Unutmayalım ki bu hafta her muhafazakârın kutlaması gereken büyük bir zafer daha elde ettik. Sahtekar Joe Biden'ın korkunç açık sınırlar yasa tasarısını ezdik" diyen Donald Trump, "Tüm grup Kongre'de harika bir iş çıkardı" ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca yeniden Başkan seçilmesi halinde, "İlk gün Biden yönetiminin tüm açık sınır politikalarını feshedeceğini" ve "Amerikan tarihindeki en büyük sınır dışı operasyonunu başlatacağını" vurgulayarak, "Başka seçeneğimiz yok" dedi.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6
  • Kığılı 2 ay önce Şikayet Et
    Al blrini vur ötekine. İkisi de aynı. aynı yerden besleniyorlar
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    bu iki manyaktan başka aklı selim insan evladı başkan adayı kimse yokmu koca devlette bunların milleti embesil mi algıları mı yok olmuş da başlarına biri ruh biri şuursuz iki kişiye kendilerini mahkum etmişler
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    O zaman 15 milyon kaçak Çinliler gidicek, Çin in kargan içerdin alinir taktigi suya düşücek. Bu taktik kanada ve Avistiraliya da işa yaramişti.
    Cevapla
  • DURSUN 2 ay önce Şikayet Et
    Fikir güzel abd ve AB yok olmalı
    Cevapla
  • lölö 2 ay önce Şikayet Et
    komik adam natoyu dağıtacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!