Hangi ürünlerde KDV indirimi olacak? İşte market ve bakkallarda indirimin başlayacağı tarih...

Resmi Gazete’nin 31749 sayılı yayınında KDV indirimi yapılacak temel gıda ürünlerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı açıklandı. Buna göre, belirli ihtiyaç ürünlerinde uygulanan yüzde 8’lik KDV oranı yeni kararla birlikte yüzde 1’e düşürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin konuya dair görüşlerini bildirmesinin akabinde devletin yüzde 7’lik hakkından feragat ettiğini duyurdu. Peki, KDV indirimi market ve bakkallarda ne zaman uygulanacak?

Hangi ürünlerde KDV indirimi olacak? İşte market ve bakkallarda indirimin başlayacağı tarih...
Hangi ürünlerde KDV indirimi olacak? İşte market ve bakkallarda indirimin başlayacağı tarih...
GİRİŞ 13.02.2022 15:23 GÜNCELLEME 13.02.2022 15:23

Türkiye’de enflasyonun tüketiciler üzerindeki etkisini azaltabilmek için devlet otoritelerince kararlar alınmaya devam ediyor. Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; temel gıda ürünlerindeki yüzde 8’lik KDV oranının yüzde 1’e düşürüldüğünü kamuoyu karşısında açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra, 12 Şubat Pazar günü KDV indirimi kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu gelişmelerden sonra vatandaş, hangi ürünlerde indirime gidileceğini ve kararın ne zaman geçerli olacağını araştırmaya başladı. Market ve bakkallarda indirim yapılması planlanan ürünler neler?

KDV İndirimi Yürürlüğe Girdi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı çatısı altında hazırlanan “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı” tamamlandı. Toplantıda konuşma yapan kişiler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, un ve ekmekteki yüzde 1’lik KDV oranının diğer temel gıda ürünlerine de yansıtılacağını açıkladı. Kameralar karşısında kararı imzalayan Cumhurbaşkanı, marketlerin ve bakkalların yüzde 7’lik indirime gitmesini devlet adına beklediğini söyledi. 12 Şubat Cumartesi günü yayınlanan Resmi Gazete’de de KDV indirimi kararı açıklandı. Peki, KDV indirimi hangi ürünleri kapsıyor ve ne zaman yürürlüğe girecek?

KDV indirimi

Yüzde 7’lik KDV İndirimi Hangi Ürünleri Kapsıyor?

Temel gıda ürünlerindeki yüzde 8’lik KDV indiriminin yüzde 1’e düşürüleceğinin açıklanması vatandaşı meraklandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce ekmek ve unda geçerli olan yüzde 1’lik KDV uygulamasının bazı temel gıdalara da yansıtılacağını duyurdu.

Bu ürün grupları arasında: “pirinç, makarna, et, balık, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri, şeker ve şekerli ürünler, çay, kahve, su yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları yer alıyor. Cumhurbaşkanı, temel gıda ürünlerini tanıtırken, “Vatandaşımızın günlük hayatta kullandığı ürünler” ifadesini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan KDV Resmi Gazete

Hangi Ürünler KDV İndirimine Dahil Edilmedi?

İlgili düzenleme, sadece temel gıda literatüründeki ürün kalemlerini ilgilendirmekle birlikte “Özel Tüketim Vergisi”ne tabi ürünleri alakadar etmiyor. Yani, “Kola; meyve suyu ve havyar” gibi ürünler, temel gıda kategorisinde yer almadığı için yüzde 7’lik indirim bu kalemlerde geçerli olmayacak. İşte, KDV indirimine dahil edilmeyen o ürünlerin listesi…

  • Meyve nektarları,

  • Meyveli içecekler,

  • Limonata,

  • Enerji içecekleri,

  • Sporcu içecekleri,

  • Soğuk çay,

  • Soğuk kahve,

  • Gazoz

KDV indirimi market ve bakkallarda ne zaman başlıyor?

Market ve Bakkallarda İndirimler Ne Zaman Başlayacak?

En az yüzde 7’lik KDV indirimi kadar merak edilen bir diğer konu başlığı da uygulamanın ne zaman yürürlüğe gireceğiydi. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre, market ve bakkallarda yüzde 7’lik indirimin 14 Şubat Pazartesi günü itibariyle uygulamaya alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı, market ve bakkallara seslenerek karara riayet edilmesini devlet adına beklediğini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti